Hamarosan indulok 10 napra Dél-Franciaországba, így gondoltam elkezdek ráhangolódni az útra egy igazi francia pitével, a galette-tel (ejtsd:galett).
Feltehetően már a 12. században is készítették, mert a vékony tésztát könnyen meg lehet sütni a forró köveken is. Ma már millió és egy variációja létezik, a sóstól az édesen át. Egyszerű, gyors és bármilyen idénygyümölccsel vagy zöldséggel tökéletesen működik.
Én most egy epres-rebarbarás verziót mutatok, amivel csak egy gond adódott.. Túl hamar elfogyott. :)
A tészta hozzávalói:
180 g teljes kiőrlésű rozsliszt
40 g eritrit/nyírfacukor vagy 30 g cukor
1 csipet só
60 g vaj/kókuszzsír
1 tojás
3 evőkanál víz
A vajat elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk az eritritet/cukrot, sót, tojást és vizet. Gombóccá gyúrjuk majd lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centi vastagra.
Töltelékként 5-6 szem nagyobb epret és 2 szál rebarbarát felszeletelünk, megszórjuk 1 evőkanál eritrittel vagy cukorral és 1 evőkanál zabkorpával. A zabkorpa azért kell, hogy a töltelék ne áztassa el a tésztát, lehet helyettesíteni keményítővel is.
A tölteléket a tészta közepére halmozzuk, felhajtjuk a széleit és 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
Garantáltan alig fogjátok kivárni, míg hűl egy picit!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Rébusz 2016.05.07. 14:28:57
Larry Silverstein 2016.05.07. 14:46:21
most gondolom ettől trendi ezasüti