Apukámnak már nagyon rég dédelgetett álma volt egy kemence az udvarunkra. Mert kevés szuperebb dolog van a kemencében sütött-főzött ételeknél, és az sem elhanyagolható szempont, hogy jó indok egy-egy családi összejövetelre is. :)
Hétvégén fel is avattuk a kis aranyost, ráadásul egy elképesztően finom kenyérlángos kíséretében. Azt hiszem a legnagyobb dicséret az volt számomra, amikor nagymamám megjegyezte a kóstolásnál, milyen jó, hogy van utánpótlása. :)
Lássuk is azt a receptet!
Hozzávalók:
A tésztához:
350 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
150 g sima búzaliszt
1 tk só
25 g friss élesztő
3,5 dl langyos víz
Feltéthez:
húsos szalonna
3 kisebb fej lilahagyma
1 nagy doboz tejföl
2 gerezd fokhagyma
só, bors
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben. Ha nem hiszed, hogy cukor nélkül is felfut, akkor nyugodtan rakj bele 1 tk cukrot.
A liszteket összeszitáljuk a sóval, hozzáöntjük az élesztős vizet és ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Lefedjük és meleg helyre rakjuk kelni kb. 60 percre.
Közben felkockázzuk a szalonnát, és felszeleteljük a megtisztított lilahagymát. A tejfölbe belekeverjük a 2 gerezd összenyomott fokhagymát, egy kis sót és borsot.
Ha megkelt a tésztánk, akkor újra átgyúrjuk és kiolajozott tepsibe nyomkodjuk. Letakarjuk, és még így is hagyjuk kelni 15 percet.
Megkenjük a tejföllel, ráhalmozzuk a szalonnát és lilahagymát. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
Kemencében 220 fokon kb 15 perc alatt készül el.
A feltétet variálhatjuk bármivel, egy kis kapros tejföl vagy kolbász biztosan nem fogja elrontani! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kalocsai Tamás 2016.08.24. 10:16:24
2016.08.24. 10:16:31
Tehetséges ugandai buzi 2016.08.24. 12:02:45
:-)