Amit mindig is tudni akartál a fine diningról, de soha nem merted megkérdezni

A tányér közepére ejtett pötty, amit fogásnak hívnak, kiejthetetlen francia nevek, nem a hó végén a fizetéséből épp kijövő polgár pénztárcájához illő árak. Legtöbben csak ennyi látnak a fine diningnak nevezett jelenségből, és nem értik, hogyan lehet az étteremben a tányérról lelógó rántott húst és vegyes köretet lecserélni erre.

Lássuk akkor, mi is ez a fine dining, és miért van ekkora felhajtás körülötte:

Mit jelent, hogy a fine dining az „étkezés művészete”?
A fogások nem csak küllemükben szemet gyönyörködtetőek, és már-már képzőművészeti alkotások, hanem ízeiben, zamatában egy tudatosan kialakított menüsor részei. Minden apró részletnek megvan a funkciója, a legutolsó morzsa is illeszkedik arra az ívre, amit a séf kitalált.



20161110_193541-01.jpeg
Sous-vide garnéla, lilakáposzta gél, marinált lilakáposzta, brokkoli /Hack Barnabás/

 

 

„Ezzel hogyan lehet jól lakni?”

Kérdezik azok, akik esküsznek a rántott hús-sült krumpli szuper párosra. (Mindenki nyugodjon meg, én is imádom a rántott húst és sült krumplit :) ) Tudni kell, hogy egy fine dining menüsor általában 6-8 fogásból áll, és bár mennyiségre tényleg nem sok, az ízek és ízkombinációk annyira intenzívek, hogy garantáltan nem fogsz éhséget érezni a menüsor végére érve.

Mit jelent az, hogy felborítják a textúrákat?

A fine dining fogásokban mindig van valami meghökkentő, valami első hallásra oda nem illő. Aztán megkóstolod, és ezt gondolod: "Úristen.. hogy ez a kombináció eddig hogy nem jutott eszedbe?"
Tehát a séfek fogják az alapanyagokat, és újragondolják őket. Vegyünk egy egyszerű példát, a répát. Ha eddig csak a vasárnapi húslevesben úszkálva találkoztál vele, akkor meglepődve tapasztalod, hogy lehet belőle chipset csinálni, kínálhatják püréként a köretben, vagy épp megsütve kerül a tányérodra. Ez csak az elkészítés 3 módja, és a fűszerekről még nem is beszéltünk.

20161110_202643-01.jpeg

Sült malac császár, répa püré, sous-vide fekete répa, marinált fehér répa, narancsos jus /Hack Barnabás

 

„Miért kerül ennyibe?”

Érkezik a kérdés joggal, hiszen az árszínvonal ezeknél az ételeknél nem a sarki gyrosos és a kettővel arrébb lévő Sanyi bácsi kifőzdéje között van. Szuper ételeket szuper alapanyagból lehet készíteni. Ezeket az alapanyagokat legtöbbször itthon vagy be sem lehet szerezni, vagy személyesen kell ismerned hozzá a forrást, aki csak kis mennyiségben, de irtó jó minőségben árulja. Vegyük csak tovább. Az alapanyagon túl a séfet és a személyzetet is meg kell fizetni, akik nem olyan szakácsok, akik egy húslevest is alig tudnak megfőzni. Ezen túl ezek az éttermek a város legmenőbb helyein találhatók, és még bele sem számoltuk a felszolgálókat, a rezsit, az adókat.. soroljam még? :D

„Akkor ezek ilyen befeszülős helyek?”

Természetesen vannak olyan helyek, ahol az öltöny viselete szinte elengedhetetlen, de most már bisztró stílusú étteremben is találkozhatunk fine dining menüsorral, abszolút elérhető árakon. Úgyhogy egy farmerben, kellemes hangulatban is átadhatod magad az evés örömének. :) 

 

Röviden a fine dining egy olyan újító vonal a gasztronómiában, ahol nem csak egyszerűen jót eszel…hanem élményt kapsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr7312004432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2016.11.28. 10:23:58

A magas árakat emlegetőknek érdemes tudni, hogy a vendéglátás magyar alapszabálya szerint nagyjából az alapanyagár háromszorosába kerülnek az ételek. Ezek alapján el lehet képzelni, hogy az 1000 forint alatti menüben milyen alapanyagok vannak :( Viszont tényleg vannak olyan budapesti nagynevű éttermek, akik luxus fine dining áron adnak középszerű alapanyagokból készült ételeket, de ezek nem is szerepelnek az igényes éttermi listákon, csak a legdrágább magyar éttermek között.

Stenonis 2016.11.29. 07:55:09

Eddig még senki sem tudott meggyőzni arról, hogy ez nem a sznobizmus magas foka...
Te sem.

Az egész nem szól másról, minthogy a vastag pénztárcával rendelkező delikvens el tudja újságolni a hasonlóan vastag pénztárcával rendelkezőknek, hogy milyen fasza helyen ettek.
Egy az egyben parasztvakításl. Az ott étkezők kb. 99%-a akkor is ugyanolyan elégedett lenne, ha a legközelebbi Tesco lenne az alapanyagok forrása és ugyanúgy kiköhögnék érte a huszonezer forintokat. Minél drágább, annál jobb elven.

KuniKép 2016.11.29. 07:55:29

A fine dining szuper, de az emberek nagy többsége sohasem fogja szeretni és megérteni. Teljesen más koordináta rendszerben mozgunk.

Sőt, tovább megyek, erre kicsit képeznie kell magát az embernek. Vidéki, disznóvágós családból származom, hosszú volt az út amíg megtanultam érteni és élvezni a minőségi ételeket, italokat.

Fehér Andor 2016.11.29. 07:55:31

Akinek ez kell, egye csak.

bontottcsirke 2016.11.29. 07:55:41

A fine dining szerintem egy alappillér a haladó felfogású főzésben, ugyanúgy mint a street food. Ezek kombinációjával lehet játaszani, néha önmagában is jó, de a mindennapokban csak bizonyos elemeit tudjuk használni. Például a tálalásban a színekben sok játék van. Ezek illeszkedhetnek a hétköznapok menüiben is. És ami a legfontosabb, segít elszakadni a vendéglátóipari terrortól, mert most már az utolsó kifőzdés is kezd rájönni, hogy a minőség felé kell lépni.

Audianer 2016.11.29. 07:55:49

„Ezzel hogyan lehet jól lakni?”
Sehogy. Ezzel legfeljebb jóllakni lehet.

Fánkevő Fáncsi 2016.11.29. 07:57:05

Szerintem nagyon nincsenek megmagyarázva a saját magad által kitalált kérdések. A tányérra tett rendetlenül a tányérra löttyintett ételeket erős túlzás művészi alkotásoknak nevezni és valamiféle művészi értéket tulajdonítani neki. Ez egy nagyon erőltetett értelmezés, és továbbra is a kérdés nyitott maradt.
Tudom, hogy a képzőművészeteknek is vannak fura vadhajtásai, van a jutyubon egy a festéket a pinájából a vászonra dobáló "festőművésznő" is. De azért én nem fizetnék a kiállításán belépőt.

Az ételek adagja ... hát ha ebből hat-hét fogást kapok bizony ez még akkor is kevéske lesz. Pár fonnyadt zöld kóró a tányéron nemigen laktat. Ráadásul nem is élvezhető az étel, úgy mint egy finom házi töltöttkápszta, mert egyszerűen ténylegesen 3 falat egy fogás, és mire rájönnél milyen ízeket is érzel már nincs is. A fogás mennyisége továbbra és felvet kérdéseket, nincs megválaszolva. Talán ha azt mondtad volna, hogy az ilyen helyekre nem jólakni megyünk, vagy hogy előtte együnk egy hotdogot az utcán akkor el tudtam volna a választ fogadni, de így nem.

Az alapanyagok ára ... hmmm ... Magyarország mint mezőgazdasági nagyhatalom kiváló alapanyagokat képes termelni az adottságainak megfelelően. Az Alföld egész Európa legnagyobb síksága. Na szóval akinek gondot okoz kaffa répát, burgonyát vagy brokkolit venni Magyarországon, az elég béna anyagbeszerző. Van ugyan fos IV osztályú lefagyott termék is, de azért nem olyan nehéz jó alapanyagot beszerezni szerintem, nem kell az mindjárt Franciaországból hozatni. A séfet és a személyzetet is meg kell fizetni ? Miért azt nem kell minden étteremben megfizetni csak itt ?

Szerintem ez az egész egyáltalán nem különbözik más területeken is jelenlévő (hifi, autók, ékszerek ...stb) drága sznob cucc sznob milliárdosoknak, hogy tudják ők is mire költeni a pénzt ne kelljen már ugyanazt enniük, viselniük, használniuk, mint jómódú polgári osztály tagjainak. És az "előnyök" leginkább csak kitalált és felfújt dolgok, nem reálisak, csupán elit osztályhoz tartozást akarják megmutatni, megmutattani a kedves sznob vendéggel. Ami aztán nem is mindig valós, hisz a sznobok közt jócskán vannak az alsóbb klasszba tartozó wannabík is. Elköltik a havi fizetésük felét néhány piros szószba placcsantott zöldségdarabra.
Bocs a hosszú kommentért. Hosszabb lett mint az egész cikk.

2016.11.29. 07:57:08

@Étteremkritikus: inkább az alapanyagár négyszerese az ár az étlapon magyar földön.

"az ízek és ízkombinációk annyira intenzívek, hogy garantáltan nem fogsz éhséget érezni a menüsor végére érve."

Többször ettem fine dining étteremben, főleg nem Magyarországon, szinte sose volt olyan, hogy úgy jóllaktam volna, hogy ne tudtam volna még enni valamit utána. Pedig nem vagyok bányász, kohász, kubikos, aki 6000 kcal-t éget el naponta.

"Az alapanyagon túl a séfet és a személyzetet is meg kell fizetni, akik nem olyan szakácsok, akik egy húslevest is alig tudnak megfőzni."

Mondjuk sok hipszter fine dining szakács se tudna megfőzni egy igazi, jó húslevest, töltött káposztát. Úgyhogy ez nem csak az egyik irányba igaz. Továbbgondolni, újraértelmezni azt nagyon tudnak, csak az eredetit nem tudnák megfőzni, akkor se, ha azt kérnéd tőlük, de ha az ember azt mondja, hogy most ez nem jött be, akkor húzzák a szájukat. És nem azt mondom, hogy az eredeti ételhez hasonlítva semmilyen egyik-másik továbbgondolt fogás, hanem objektíve.

desw 2016.11.29. 07:57:11

"Szuper ételeket szuper alapanyagból lehet készíteni. Ezeket az alapanyagokat legtöbbször itthon vagy be sem lehet szerezni, vagy személyesen kell ismerned hozzá a forrást, aki csak kis mennyiségben, de irtó jó minőségben árulja."

Erről jut eszembe hogy:

hvg.hu/itthon/20161128_Kiloszamra_dobattak_ki_a_romlott_tejszint_Jamie_puccos_ettermet_elllato_konyhan

élhetetlen 2016.11.29. 07:57:14

„Szuper ételeket szuper alapanyagból lehet készíteni. „ Ehhez még rakd hozzá ezt. Hogy is van? www.origo.hu/tafelspicc/kozelet/20161128-megbuntettek-a-jamies-italian-zsidai-csoport.html . Irtó jó minőség. Irtó, akár.

Sexual Harassment Panda 2016.11.29. 07:57:27

A finedining nrm azt jelenti, hogy nagy tányéron kevés étel.
És puccosnak sem kell lennie.
Sok egyszerű, jó finedining hely van, akár kockás terítős, muskátlus vidéki csárda is.
Az sem igaz, hogy éhes marad a vendég.
Ha valaki így járna, nyugodtan szóljon a vacsora végén, hogy kifizetett x-1000 Ft-ot, és még éhes.
az arany középút a bib gourmand-helyek, ami szerintem az átlag userhez a legközelebb áll.
Egyszerű ételek nagyon jól elkészítve, nagyon jó alapanyagokból.

swfla 2016.11.29. 07:57:30

A "Burnt" az egyik kedvenc filmem.

...ha mar itt tartunk: meg a Whiplash (bar az nem szakacsos-ettermes)

swfla 2016.11.29. 07:57:38

az a resz kimaradt, mikor belekostolsz, es neked k*rvara nem all ossze a kep. Lehet, hogy a séf nagyot akart guritani, csak valahogy nem sikerult egy hullamhosszra kerulni.

Ne essunk mar a lo tuloldalara: a fine dining-nak akkor van ertelme, ha nem az a Nr. 1 cel, hogy jollakjal. Igy ha nem izlik, nincs hulye hangulatod, es maradektalanul tudsz a szemben ulo csajra is koncentralni.

Stenonis 2016.11.29. 08:25:27

@Fánkevő Fáncsi:
Magyarország utoljára a Monarchia korában volt mezőgazdasági nagyhatalom.

Mert termelünk egy csomó búzát és kukoricát az nem mezőgazdasági nagyhatalomság. Csak zárójelben: a hektárra vonatkoztatott termelési átlagokat tekintve inkább elmaradottak vagyunk, mint nagyhatalmak.

Egyenletes, kiváló minőségben nagyon kevesen tudnak zöldséget termeszteni, itthon szinte senki. És akkor a húsokról ne is beszéljünk. Magyarországon az egyszerű bécsi szelethez való borjúhúst sem egyszerű összevadászni (nem, a kivénhedt tejelőtehén nem egyenlő a borjúval).

2016.11.29. 08:25:54

@Étteremkritikus: "el lehet képzelni, hogy az 1000 forint alatti menüben milyen alapanyagok vannak :("

Mondjuk pont olyanok, amiből az átlag magyar család is főz otthon magának. A többség ugyanis nem azért eszik étteremben, hogy textúrákon meg habszifonból kinyomott szarvasgombás csicsókahabon csámcsogjon, hanem hogy legyen valami tápérték a hasában, meg elverje az éhségérzetet a kis hasában. Az éttermi étkezések 99.99%-a a fejlett nyugaton is azért történik, mert az emberek éhesek, nem akarnak maguknak főzni otthon, nincs idejük rá.

A fenti, sous-vide garnélás képen semmi extra alapanyag nincs. Lilakáposzta, brokkoli. Ezeket mindenki eszi otthon is. A garnéla meg a legközönségesebb, legolcsóbb tengeri herkentyű.

2016.11.29. 08:25:58

@élhetetlen: Jamie Oliveré egy kommersz étteremlánc. Semmi köze a fine dininghoz.

Keresztes Laura 2016.11.29. 09:22:49

A fine dininggal szemben utálkozók teljesen egyértelműen nem ettek még ilyen helyen. Ha eljutsz egy igazán jó étterembe, utána már nincs visszaút.

eßemfaßom meg áll 2016.11.29. 09:30:18

@Keresztes Laura: Ez csakis így lehet. Aki elhányja magát a szójás csigaszem gondolatára is az csak azért teszi ezt mert még soha nem evett szójás csigaszemet. Ha egyszer egy igazán jó étteremben enne Fine Szójás Csigaszemet akkor már nem lenne visszaút.

Motorhead 2016.11.29. 09:30:23

A fine dining rajongóknak ajánlom hogy az esküvői - karácsonyi ebédre ilyenre hívják a rokonságot.

eßemfaßom meg áll 2016.11.29. 09:30:25

"garantáltan nem fogsz éhséget érezni a menüsor végére érve."

fogadjunk?

Fánkevő Fáncsi 2016.11.29. 09:38:40

@Stenonis: Talán rosszul fogalmaztam és nem nagyhatalom, hülyén is hangzik teljesen igazad van.
Én egyébként nem a termelt mennyiségre gondolta, abban Szovjetunió az első. De azért nem kellene a brokkoli meg a különféle zöldségek minőségét fetisizálni, elég egyszerű dolgok azok. Nem kell zipzáras bőrruha a spanyol káposztára, bilincs az északír vajbabra. Éppen erről szól a hozzászólásom, ez ellen. És azt sem vitathatod, hogy M.o. mezőgazdasági ország, nagyon jó adottságokkal (föld, időjárás, hagyományok, Bálint gazda), úgyhogy nem nagy ügy jó zöldséget, gyümölcsöt termelni és találni a piacon. Egy étterem mennyiség-igénye elég picinyke, főleg ha 3 csipet kaporlevél meg egy bébirépa kókuszpudingba dobva az egy teljes fogás.
A minőség persze sehol sem állandó, ha nem üvegházas a cucc, hiszen az időjárás minden évben egyedi, vannak jobb meg rosszabb évek. De hát ezzel a franciák meg olaszok is így vannak.

bati67 2016.11.29. 09:53:48

"...de most már bisztró stílusú étteremben is találkozhatunk fine dining menüsorral, abszolút elérhető árakon."

Bocs, én vidéki vagyok. Fel tudnál sorolni egy pár címet, ahova érdemes betérnem, ha Pesten leszek?

Fánkevő Fáncsi 2016.11.29. 09:59:41

@Keresztes Laura: Én igazából nem utálkozom, mert azért azt el tudom képzelni, hogy igen finom ételek ezek, nem vitás. És a dolgokra rá lehet kattanni az is igaz én elhiszem. Én például bizsergek ha egész éjjel piros kockás ruhával letakart vájlingban kelesztett, zsírban sütött, de jól lecsepegtetett farsangi fánkra gondolok házi baracklekvárral a mélyedésében. És egy pici porcukor is kell rá. Ropogós barnás-narancs színű a kérge, és sárga levegős a bele, de cseppet sem galuskás mint a teszkófánk.

cs.zoli 2016.11.29. 10:03:05

A fine dining legalább annyira (sőt sokkal inkább) művészet, mint táplálkozás, kalóriabevitel. ennél fogva a "jóllakás" mint cél, nem szerepel a műfajban. Ahogyan a festészet a szemet, a zene a fület célozza, a fine dining egy komplex művészeti ág, amely sokak számára ismerős alapanyagokból alkot valamit, amely szemet-nyelvet-orrot, sokszor a fület is foglalkoztatja. Egy adott alapanyagból lehet valami egyszerűt, hagyományost, és valami újszerűt is készíteni. Az ízlelés (a szaglással és a textúrák adta mechanikus ingerekkel együtt) nagyon komplex érzékszervi élmény. Amikor fine dining helyre mész, ezt keresed, nem az éhséged vered el vele. Ahogyan egy muzeális bort sem szomjoltásra vedellsz. Ahogy egy ruhát sem csak azért veszel fel, hogy ne fázz és ne lógjon ki a micsodád. A fodrászhoz is jársz, hogy a hajad álljon valahogy.
És ahogy minden művészetnek, ennek megítélése is szubjektív (ahogy minden művészetnél, objektív alapokkal), azaz simán (sajnos sokszor) nem tetszik, amit kapsz. Abból, hogy kedveled a fine diningot, nem következik, hogy minden, amit ilyen néven eléd raknak, tetszik.

Ha a főzés célja csak a táplálékbevitel biztosítása, akkor nagyon-nagyon sok mindent feleslegesen csinálsz. Ha az étkezésed célja pusztán vagy legfőképpen az éhség elverése, akkor valóban ne menj ilyen helyre, és leginkább ne minősítsd, mert semmit sem értesz belőle. Ez persze nem probléma, de ne gondold, hogy a véleményed univerzális igazság.

dora.iklodi 2016.11.29. 10:04:58

@cs.zoli: Köszönöm, megfogalmaztad az én véleményemet is! :)

Attilajukkaja 2016.11.29. 10:12:30

@Stenonis:
"Eddig még senki sem tudott meggyőzni arról, hogy ez nem a sznobizmus magas foka..."
A muveszetrol sokan velekednek igy. Foleg azok, akik nem ertik.

JohnSmithJohnSmith 2016.11.29. 10:13:07

Amit nem értek:

Régóta működő, állati jó ételekt (bélszin vadász módra, töltött káposzta, marha pörkölt, harcsapaprikás, stb..) minek újragondolni. Régen is jók voltak, most is jók.

Tudom, hogy Magyarországon minden rossz, de ha itt annyira nincs megfelelő alapanyag, akkor mit ettünk az elmúlt ezer évben? Persze, homár meg fésű kagyló (vagy mi franc) nincs, de akkor tessenek olyan ételeket főzni, amihez van itthon is alapanyag. Már több komoly séf nyilatkozott olyat, hogy helyi alapanyagokból kell főzni. Ha egy hülye svéd északon meg tudja oldani, akkor valszeg itthon is találni répát meg krumplit.

Beszarás, hogy a "fine dining" (rühellem még a kifejezést is) éttermekben mindent szuvidálnak meg konfitálnak bár nem teljesen értem minek. Ettem ilyen helyen gumi szerű állagú kacsa sültet, ami akkor lenne finom, ha ropogós lenne a bőre és omlós a húsa. A szaftot is el lehet nevezni "jus"-nek, de attól még szaft marad. A virágokat meg tegyék inkább vázába.

Értem én, hogy a kobe meg az argentin marha faszább, de ha valaki jó szakács, akkor a sarki hentesnél vett bélszínt is megcsinálja jól (most nem az átverősre gondolok, hanem egy normál, magyar marhára). Ajánlom a mustár+olaj kombinációt egy hétre, meg az Ételkészítési ismeretek c. tankönyvet.

Szeretem amúgy az új dolgokat, az idegen országok konyháit, a tengeri herkenytyűk kifejezetten a kedvenceim. Gyakran főzök is, és igen is kell kísérletezni néha. Viszont a sznob, dilettáns hülyegyerekek idegesítenek.

Attilajukkaja 2016.11.29. 10:20:39

@Motorhead:
"A fine dining rajongóknak ajánlom hogy az esküvői - karácsonyi ebédre ilyenre hívják a rokonságot."
Ha anyagilag ugy el lennek eresztve, hogy a lakasomban egy Renoir mellett egy Caravaggio log, meg is tennem!

@bati67:
"Fel tudnál sorolni egy pár címet, ahova érdemes betérnem, ha Pesten leszek?"
Costes, Onyx. Bisztro szinten a Costes Downtown, a Big Inn-t, de akar a Bock Bistrot vagy a Kisbirot tudnam ajanlani.

Attilajukkaja 2016.11.29. 10:20:48

@JohnSmithJohnSmith:
"állati jó ételekt (bélszin vadász módra, töltött káposzta, marha pörkölt, harcsapaprikás, stb..) minek újragondolni. Régen is jók voltak, most is jók."
Amiert az impresszionistak is ujragondoltak a klasszikus festeszetet, vagy Bartok es Kurtag a klasszikus zenet.
Az innovativ elme mindig ujat keres, ami nem azt jelenti, hogy a regi ne lenne jo.

Szelid sunmalac 2016.11.29. 10:20:52

@Keresztes Laura: Kedves Laura, de van! En bizony ettem mar jo par helyen. Legutobb pl. egy egy sushiert fizettem 200 eurot. SZep-szep, jo-jo, elveztem is meg minden, de azert az akkor is csak nyers hal, mint ahogy a repabol se lesz Kaviar ha szazor annyit is fizettetnek velem. Semmi baj a fine dining-gal, csak helyen kell kezelni. A baj a fennhejazo excentrikus faszkalap sznobokkal van. Mert ha valaki odaig eljutott, onnan mar nincs visszaut.

cs.zoli 2016.11.29. 10:35:57

@JohnSmithJohnSmith:

"Amit nem értek...
...mindent szuvidálnak meg konfitálnak bár nem teljesen értem minek."

A kulcs a szabályozott hőkezelésen van. Egy szuvid fürdőben az alapanyagot teljes keresztmetszetében egyenletes hőmérsékletűre lehet hozni, aminek az élvezeti szempontokon kívül élelmiszeregészségügyi okai is vannak. Ezen kívül a szuvidolt termék félkonzerv, azaz jobban eltartható, mint a nyers termék, és sok adagot elő lehet készíteni gyors szervírozásra, sokkal jobban kiszámítható így az anyaggazdálkodás is az étteremben. win-win.
Szuvid (írjuk akkor így, magyarul) nélkül a hús külseje túlsül(het), a belseje pedig nyers marad(hat). ez persze csak egy eljárás a sok közül.

"Ettem ilyen helyen gumi szerű állagú kacsa sültet, ami akkor lenne finom, ha ropogós lenne a bőre és omlós a húsa."
Igen, ezek viszonylag univerzális igazságok. Ha a kacsa gumi állagú volt, az a helytelen technikán kívül leginkább az alapanyagra (értsd: öreg kacsa húsa) vezethető vissza. Itt visszakanyarodtunk a jó minőségű alapanyag kérdéséhez.

"Értem én, hogy a kobe meg az argentin marha faszább, de ha valaki jó szakács, akkor a sarki hentesnél vett bélszínt is megcsinálja jól ":
Van az a marhahús, amelynél nincs az a szakács, aki jóra tudná készíteni, persze minden húsból lehet ált. valami jót készíteni, de nem minden húsból lehet bármit készíteni. A magyar marhahús nagy része (különösen a sarki hentesnél) kiöregedett tejelő tehenekből származik. A húsáért tenyésztett marha más fajta és más táplálékot és tartást kíván. A magyar marhából (tiszetelet a kivételnek) pl. ált. nem lehet ehető steak-et készíteni.

"Ajánlom a mustár+olaj kombinációt egy hétre": Ajánlom az élelmiszerhigiéniai ismeretek c tankönyvet. Egyébként a jó marhahús nem igényel pácot.

2016.11.29. 10:36:03

@Keresztes Laura: ettem párszor fine dining helyen, meggyőződésem, hogy van belőle visszaút. Ugyanis minden étkezésed nem lehet fine dining!
Te gondolom azóta, mióta egyszer ettél egy fine dining étteremben, már rá se nézel szusira, tengerparton sütött halra, csárdában eléd rakott babgulyásra és otthon se kenszmagadnak egy májkrémes kenyeret vagy ütsz össze egy rántottát, mert hisz az nem fájn dájnin'.

Fine dining az szerintem olyan, mint egy alternatív mozgásszínház. Attól, hogy az ember egyszer elmegy, megnézi, élvezi, nem biztos, hogy a Walking Dead helyett is csak olyat nézne ezentúl.

2016.11.29. 10:38:40

@Attilajukkaja: én értem, ettem is ilyen hekyen nem egyszer, mert meghívtak, magamtól nem biztos, hogy mentem volna. Én egy jó steak-et többre becsülök, de hát más az ízlésünk. Azt pedig fenntartom, hogy nem estem hasra minden fogástól külföldi fine dining étteremben se. Nem azt mondom, hogy szar ízű volt egyik-másik fogás, de volt ami inkább semmilyen volt. Például pont kagylóból meg rákból (shrimp) elég semmilyen cuccot dobtak össze.
Csirkehúsleves (nem magyaros) is volt felszolgálva ilyen kis "teás"kancsókban, de szerintem semmilyenre sikerült. Pedig a csirke a legjobb húsbázisokat tartalmazza, van benne ízanyag. A levesben annyira nem volt.

Viszont jó sok fotót tud az ember egy vacsora alatt csinálni, mert a tálalás látványos. Facebookra lehet felnyomni, hogy milyen fasza kajákat eszünk, és ma az embereknek ez a lényeg. Ezek ilyen instagram ételek, instagram és facebook embereknek.

Attilajukkaja 2016.11.29. 10:43:47

@Szelid sunmalac:
"SZep-szep, jo-jo, elveztem is meg minden, de azert az akkor is csak nyers hal."
Aki a sushira azt mondja, hogy az akkor is csak nyers hal, annak nem erdemes ilyenre 200 EUR-t koltenie. De kettot sem. A hires spanyol sonka is csak egy darab disznocomb nyersen, az orosz kaviar csak nyers haltojas, de a magyar paprikas kolbaszt is emlithetnem. A lenyeg az, ami a hatterben van. Izben, fuszerezesben, elokeszitesben.

" Semmi baj a fine dining-gal, csak helyen kell kezelni."
Ez viszont csak rajtad mulik.

JohnSmithJohnSmith 2016.11.29. 10:43:53

@Attilajukkaja:

Elismerem, hogy tök jó "újragondolt" ételeket lehet kitalálni, meg jó is lehet a "fine dining" (bár a kifejezéstől kiráz a hideg). Amivel nem értek egyet, hogy a magyar alapanyagokból, bevált technológiákkal (habszifonos mártás, szuvidálás meg konfitálás nélkül) nem lehet innovatív, finom (fine dining, művészi stb.) ételeket csinálni. Amúgy lehet kicsit kevéssé vagyok vevő a látványvilgra, engem pl. egyáltalán nem érdekel, ha kék szinű a répa, meg piros a főtt tojás. Ha viszont rágós a marha, vagy nem finom az étel, vagy röhejes az adag, az nekem sokkal jobban számít.

Attilajukkaja 2016.11.29. 10:46:20

@Colonel H. Stinkmeaner:
"nem estem hasra minden fogástól külföldi fine dining étteremben se"
Ha valami nem izlik, akkor nem izlik. Izlesek es pofonok. Ez termeszetes. :o)

"Ezek ilyen instagram ételek, instagram és facebook embereknek."
Ha neked ez a fontos, az a te dolgod. De ha nem, akkor miert foglalkozol a sznobokkal?

Bright side of life 2016.11.29. 10:52:46

@JohnSmithJohnSmith: nyilván nem KELL újragondolni, de azért ne tiltsd meg...:)
Annyiban igazad van, hogy sok minden "eladható" azzal, hogy ez fine dining, ami valójában nem az. Ha valami divattá válik egyre több lesz a trendet meglovagoló kókler is.
Az alapanyagokat illetően nem értünk egyet. Szinte bármiből (az ésszerűség határain belül) lehet akár jót is főzni, de egy más minőségű alapanyagból az étel is más lesz, az alapanyag megválogatása nem öncélú.
A szakkifejezéseken nem kell fennakadni. Ezek használata persze lehet sznobizmus, de minden szakmának, művészetnek stb. meg van a maga tolvajnyelvve. Amúgy Te sem azt írtad, hogy sült hús pirított gombával, szárnyasmájjal és barna mártással, hanem bélszín vadász módra.:)

Attilajukkaja 2016.11.29. 10:52:47

@JohnSmithJohnSmith:
"a magyar alapanyagokból, bevált technológiákkal (habszifonos mártás, szuvidálás meg konfitálás nélkül) nem lehet innovatív, finom (fine dining, művészi stb.) ételeket csinálni."
Senki nem allitja, hogy nem lehet!
Amugy a videki nagymamam is sokszor konfitalt, csak nem igy hivta. Zsirban lassan sutotte ki a hust, majd azt zsirjval egyutt tette el egy nagy csatos bodonben. Hetekig ettuk a hust es a finom zsirjat is.
A habszifonos cuccokat en sem kedvelem. Neha kifejezetten takonyszeru az eredmenye. Szerencsere nem sokan hasznaljak.

Attilajukkaja 2016.11.29. 11:00:09

@JohnSmithJohnSmith:
"kék szinű a répa"
A fekete vagy lila repa volt az eredti repa szine. Ha jol emlekszem, a hollandok nemesitettek narancssargara, ami ma a megszokott szine. Sajnos ezzel a nemesitessel sokat veszitett az antioxidans tulajdonsagaibol is. :o)
Szerintem jo dolog, hogy regi fajtak is ujra forgalomba kerulnek zoldsegekbol es husokbol is. A budapesti piacok nemelyiken is lehet kapni manapsag.

Fánkevő Fáncsi 2016.11.29. 12:19:28

@Attilajukkaja: "A muveszetrol sokan velekednek igy. Foleg azok, akik nem ertik...."
Na ez csúnya volt. A művészetekhez nem kell érteni, ha nem működik és nem tud érzelmeket, érzéseket kiváltani, akkor nem az ember a hibás, hanem a művész.
Amikor valaki azt hiszi hogy ő azáltal egyedi és különleges, hogy ő érti azokat a furi dolgokat amit mások nem értenek, értékelnek, hát éppen ott kezdődik a sznobizmus. Azért hogy ezt így érezd ezért borsos árat kell fizetned, valószínű jóval a reális áron felül. Jól le vagy húzva és észre sem veszed, sőt örülsz neki, a dolog nem is működne, ha olcsó lenne. A sznobizmusra iparágak szakosodtak már. A dolognak van racionális háttere. Ezért a világot nem csak "érezni" kell de néha érdemes gondolkozni is, vajon nem irányítottak-e azok érzések. Sírtál már moziban egy szép jelenetnél ? Na ugye. És vajon sírtál-e már az étteremben mikor a pincér kihozta a ételed ?

Visszatérve a művészi értékre, én nyitott vagyok esküszöm. De ha ránézek a fenti rendetlen céklás tányérra, akkor nem érzek semmi jót. Sem vidámságot mint egy vígjátékban vagy a színek szépségét mint egy festményen, harmónia sincs mint a zenében, nem gondolkoztat el, nem szomorodok el tőle mint a Rómeó és Júlián. Semmi. Csak az a rendetlenség idegesít. Úgy érzem hogy ezt azonnal el kell mosogatni, és újra, de mostmár szépen a tányérra tenni. Egy kis szabálytalanságot persze elfogadok az nem baj, nem a szimmetria hiányzik, de ez a rendetlenség teljesen erőltetett és mesterkélt, nem ér célt nálam.
Az íze persze lehet mesteri vagy művészi azt elismerem. Igazán finom ételeket lehet művészinek nevezni, de ahhoz nem kell ez a cirkusz egyáltalán.

cs.zoli 2016.11.29. 12:59:40

@Fánkevő Fáncsi: "De ha ránézek a fenti rendetlen céklás tányérra, akkor nem érzek semmi jót. "

Fenntartva, hogy a képen látható étel rossz is lehet, azért ez csak a képe, ami egyik fontos, de nem a legfontosabb összetevője és főleg nem adja meg a teljes benyomást egy ételtől, amelynek illata, íze, textúrája stb is van.

:) <<<<< ez pl. a Mona Lisa, mosolyog is. Tetszik?

Attilajukkaja 2016.11.29. 13:22:57

@Fánkevő Fáncsi:
"Na ez csúnya volt."
Sajnalom, a hozzaszolasodrol ez jutott az eszembe.

"A művészetekhez nem kell érteni, ha nem működik és nem tud érzelmeket, érzéseket kiváltani, akkor nem az ember a hibás, hanem a művész."
Igazad van, csak hogy itt nem a muveszettel van a gond, hanem azzal, hogy a befogado nem rendelkezik a befogadas keszsegevel. Vagyis nem a muveszethez "kell erteni" (nem ezt irtam!), hanem erteni kell magat a muvet. En sem ertek mindent es nem tudom befogadni Kurtag vagy Picasso egyes muveit, de egy pillanatig sem gondolom, hogy ez az o hibajuk, vagy hogy akinek az tetszik, az egy sznob.
Ha az erzeseidet a rantott hus krumplival, kovaszos uborkaval melengeti meg, azzal sincs semmi baj. Ilyen az izlesed. Azert megneznelek, ahogy elsirod magad rajta!!!!

Attilajukkaja 2016.11.29. 13:23:06

@cs.zoli: Mellesleg nem is ertem, milyen ceklas tanyerrol van szo. ;o)

Bright side of life 2016.11.29. 13:23:09

@Fánkevő Fáncsi: "És vajon sírtál-e már az étteremben mikor a pincér kihozta a ételed ?"... sajnos, igen...

Bright side of life 2016.11.29. 13:29:39

@Fánkevő Fáncsi: "A művészetekhez nem kell érteni, ha nem működik és nem tud érzelmeket, érzéseket kiváltani, akkor nem az ember a hibás, hanem a művész."
Ezt biztosan nem gondoltad komolyan...

bati67 2016.11.29. 13:51:00

@Attilajukkaja: köszönöm szépen a listát! :-)

Attilajukkaja 2016.11.29. 14:32:12

@bati67:
Nagyon szivesen! Ezekbol en csak kettoben jartam, ket bisztroban. Ennyit engedhetek meg magamnak. De ha a Balatonon jarsz, akkor Balatonszemesen feltetlenul ugorjal be a Kistucsokbe. Vagy az orszag masik feleben, Encsen az Anyukam mondta c. vendegloben. En azokat a helyeket is a fine dining kategoriajaba sorolom.
Szekesfehervaron jartam a 67 Etteremben is, de az annyira nem jott be, hogy masnak is ajanlhassam.

Attilajukkaja 2016.11.29. 15:39:02

@KuniKép:
"A fine dining szuper, de az emberek nagy többsége sohasem fogja szeretni és megérteni. "
Abszolut egyetertek! De szerintem, ehhez is kell valami erzek vagy tehetseg, mint ahogy a festeszethez vagy a zenehez. Annak idejen sem jott be a nagy tomegnek minden ujitas, amit azota mindenki elismer. :o)

2016.11.29. 16:13:02

@Attilajukkaja: "itt nem a muveszettel van a gond, hanem azzal, hogy a befogado nem rendelkezik a befogadas keszsegevel"

Egy képet megnézni, egy zeneműveteghallgatni ma már kb ingyen van. Hála az internetnek. Egy fine dining helyen enni meg nem ingyen van, nagyon drága magyar szemmel. Tehát ez nem egy művészeti alkotás, hanem egy kőkemény biznisz, a vendéglátás egy szegmense, ami azzal vonzza a fogyasztóit, hogy plecsnit nyom a mellükre, hogy aki ott eszik, az mekkora műértő, kifinomult arc, nem is kaját tol az előbél eredetű szájszervébe, hanem egy műalkotást.

A fine dining az internetes hírverés, facebook, instagram, (fizetett) gasztroblogok nélkül nem lenne sehol ma se.

Attilajukkaja 2016.11.29. 17:08:09

@Colonel H. Stinkmeaner:
"Egy képet megnézni, egy zeneműveteghallgatni ma már kb ingyen van. Hála az internetnek. Egy fine dining helyen enni meg nem ingyen van, nagyon drága magyar szemmel."
Az igenyes koncertek vagy opera eloadasok egyaltalan nincsenek ingyen, ... de ertem, amit mondasz. A fine dining ehhez kepest tenyleg nagyon draga. Igaz, nincs is rajtuk allami vagy szponzori tamogatas.

"Tehát ez nem egy művészeti alkotás, hanem egy kőkemény biznisz"
A ketto nem zarja ki egymast. Ettol fuggetlenul, nem latom be, a gasztronomiaban miert ne letezne muveszet.

"azzal vonzza a fogyasztóit, hogy plecsnit nyom a mellükre, hogy aki ott eszik, az mekkora műértő, kifinomult arc"
Ez nalad egy visszatero becsipodes. Sajnalom, hogy leragadtal ezen a szinten, de hidd el, van egy szint, ahol nem ez a legfontosabb ertek. Vannak, akik ezen mar regen tulleptek.
(En pl. soha nem keszitek kepeket az ilyen helyeken es nem is "dicsekszem" el azzal, hogy itt vagy ott ebedeltem. Ez ezzel nagyon nem vagyok egyedul.)

"A fine dining az internetes hírverés, facebook, instagram, (fizetett) gasztroblogok nélkül nem lenne sehol ma se."
Ezt ketlem. :o)

eßemfaßom meg áll 2016.11.29. 17:08:22

@cs.zoli: " Ahogyan a festészet a szemet, a zene a fület célozza, a fine dining egy komplex művészeti ág" akkor nem étteremnek kellene hívni azt a helyet ahol ezt a művészeti ágat űzik-bemutatják és máris megszűnne az a félreértés, hogy van aki enni megy egy étterembe, nem müélvezni

Attilajukkaja 2016.11.29. 17:08:24

@Colonel H. Stinkmeaner:
Ja, es hogy valami muveszi alkotas-e vagy sem, nem azon mulik, hogy te akar ingyen is hozzajuthatsz-e az inetrneten. Nagyon nem ez a muveszet kriteriuma!!!!!

Attilajukkaja 2016.11.29. 17:32:52

@eßemfaßom meg áll:
"van aki enni megy egy étterembe, nem müélvezni"
Van, aki mindkettore kivancsi. Ha te nem, akkor nyilvan nem neked valo a fine dining. Valassz egy masik ettermet. Mi ezzel a gond?

Bright side of life 2016.11.29. 22:14:25

@eßemfaßom meg áll:
Szerintem érdemes ezt a kérdést kicsit lazábban kezelni. Felteszem, hogy aki a fine dining éttermekért/ételekért lelkesedik sem csak ezt szereti, időnként "ken magának egy szelet vajas kenyeret" és valószínűleg ugyanolyan élvezettel meg is eszi. Az haute cuisine is fárasztó és unalmas lehet, ha napi rutinná, esetleg vélt vagy valós elvárássá válik.

Attilajukkaja 2016.11.30. 10:18:45

@Bright side of life:
"Az haute cuisine is fárasztó és unalmas lehet, ha napi rutinná, esetleg vélt vagy valós elvárássá válik."
Ez nagyon igy van! Egyszer Szell Tamas meselte, hogy az o kedvenc etele az egyszeru rakott krumpli. Gondolom, ahogy anyukaja vagy a nagymamaja keszitette. :o)

Subseven 2017.02.07. 23:29:07

@Fánkevő Fáncsi:
Érthetetlen számomra, hogy a fine diningról szóló cikkek micsoda indulatokat váltanak ki a kommentelőkből. Ez a kitűnő írás szeretett volna megmagyarázni egy jelenséget, olyanok számára, kik nem tudnak róla sokat. Erre dőlnek az elfogult és tájékozatlan, rosszindulatú hozzászólások.
Nem kötelező szeretni a gasztronómiai kultúrát. Aki egyszerű, laktató ételeket szeret enni: tegye, nem fogunk beleszólni. Lehet szeretni a komolyzenét és lehet a lakodalmas rockot. Ne szóljunk bele egymás ízlésébe. Lehet járni öltönyben, drága designer cuccban és melegítőben is. Nem érdemes vitatkozni azon, hogy a BMW megéri-e az árát. Van akinek megéri, van akinek nem. HA megengedgetek magamnak egy Michelin csillagos éttermet, és az igazi élményt jelent a számomra, akkor hadd mehessek el!
Miért gyűlölik hazánkban annyira az igényességet? Sajnos azért, mert igénytelenek az emberek. Igénytelen világban éltünk sokáig, az emberek jelentős részének ma sem telik luxusra.
Ez nagyon sajnálatos, de az irigységet és a gyűlölködést nem menti fel.
Egyébként pedig önáltatás a jó magyar mezőgazdasági termékről álmodozni. Bár lennének! Kevés kivételtől eltekintve vegyszeres, nagyüzemi tömegtermelés folyik. Bár lenne minél több jó minőségű, eredetvédett, tájjelegű alapanyag.
Persze, ha valaki tényleg azt hiszi, hogy a művészetet nem kell érteni, akkor neki hiába bármiről beszélni a továbbiakban.

Attilajukkaja 2017.02.08. 09:46:57

@Subseven:
" igénytelenek az emberek. Igénytelen világban éltünk sokáig, az emberek jelentős részének ma sem telik luxusra."
Ez nagyon igaz! És nem csak a gasztronómia terén.
Ráadásul a mostani "elit" is ezt a szotyolázós, páleszes, tokaszalonnás imázst erősíti az emberekben. Hiába hordanak vezetőink drága órákat, táskákat, attól még nem olvasnak el egy szépirodalmi művet sem, nem mennek el egy opera előadásra vagy fénykép kiállításra. A kultúra Magyarországon kezd visszatérni a hátrafelé nyilazás és a "krumplileves legyen krumplileves" szintjére.
Ezért is van akkora jelentősége az olyan emberek tevékenységének, mint a néhai Kocsis Zoltán, Fischer Iván, Alföldi Róbert vagy Széll Tamás (az egész háttér stábjával).

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!

süti beállítások módosítása