Svéd fahéjas tekercs cukor-és tejmentesen
IR-barát

Mindig keresem, hogy reggelire milyen kis újdonsággal tudnék előrukkolni, hiszen elég hamar ráun az ember lánya a szendvics-rántotta-zöldségek hármasra. Így találtam rá a fahéjas csiga svéd verziójára, ami attól lesz különleges, hogy egy kis kardamom is van benne. Persze ne keseredjünk el, ha nincs épp otthon kardamom, csak fahéjjal is szuper lesz. :) 

 dsc_0119-min.jpg

Hozzávalók:

Tésztához:

- 165 g teljes kiőrlésű búzaliszt

- 70 g búzasikér vagy finomliszt 

- 1,5 dl kókusztej

- 1 csomag szárított élesztő

- 40 g eritrit

- 1 csipet só

- 50 g kókuszolaj vagy vajat is használhatunk

- fél tk őrölt kardamom

Töltelékhez:

- 30 g kókuszolaj vagy vaj

- 40 g eritrit

- 1,5 ek őrölt fahéj

- fél tk őrölt kardamom

dsc_0109-min.jpg

A lisztet összekeverjük a  sikérrel, szárított élesztővel, édesítőszerrel, kardamommal, csipet sóval majd hozzáadjuk a kókuszolajat és kókusztejet. Addig gyúrjuk, amíg szép sima felületű nem lesz a tészta és elválik az edény falától. Lehetséges, hogy több tejre lesz szükség, ez nagyban függ a lisztünktől. Letakarjuk és meleg helyen legalább 40 percet pihentetjük. 

Közben elkészítjük a tölteléket. A kókuszolajat összekeverjük a fahéjjal, kardamommal és az édesítőszerrel. Úgy még könnyebb, ha melegítünk egy kicsit a kókuszolajon. 

A tésztát a pihentetés után lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastag, téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük a töltelékkel.

A tészta rövidebb oldalát hajtsuk be egyharmadig, majd hajtsuk rá a másik felét is. Nyújtófával óvatos nyújtsuk ki akkorára, amekkorára az előbb. Az így kapott tésztából vízszintesen két centi vastag darabokat vágunk.

Fogjunk egy csík tésztát, és kezdjük el feltekerni a bal kezünk mutató és középső ujjunk köré, amikor már csak 7-8 centis csík maradt, akkor a két ujjunk között húzzuk át, majd dugjuk be a tésztacsomó aljába.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a csigákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Süssük 25 percig, amíg aranybarna lesz. 

 Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess az Instagram oldalamon, ahol még több érdekes infoval és recepttel jelentkezek! :) 

dsc_0080-min.jpg

Tortatál: Kaska Home 

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr7013580867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dóra Prekopa 2018.01.21. 11:14:43

Szia Dóri! Köszi a receptet, mindenképp kipróbálom! Ez a tekerős-csavarintós rész nem egészen egyértelmű, lehet hogy egy videó vagy GIF egyszerűbb lenne, de majd alkotok valamit :)

Dóra Prekopa 2018.01.22. 18:45:29

@Dóra Prekopa: Végül simán feltekertem és így csigácskák lettek, amúgy nagyon finomak és puhák, köszi a receptet! :)

dora.iklodi 2018.02.03. 10:33:29

@Dóra Prekopa: Nagyon örülök, hogy neked is bejött! :) Köszönöm a visszajelzést!

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!

süti beállítások módosítása