5 ok, hogy miért jó diót enni!

2017. október 17. - dora.iklodi

Hatalmas dió rajongó vagyok, sütiben, salátában, hússal, sajttal, csak úgy magában is imádom. Mivel mostanság gyakran megkívántam és beledobtam a zabkásámba vagy a salátámba, ezért utánanéztem, hogy mire is jó a dió. Meglepett, hogy ennyire sok jótékony hatása van a szervezetre! Lássuk is őket!

mira-bozhko-195632.jpg

Tovább

Mautner Zsófi megmutatja, hogyan készítsünk hungarikumokból vacsorát!

Azt hiszem nem sok embernek adatik meg, hogy egy igazán különleges vacsorát költhessen el a Budapesti Liszt Ferenc repülőtéren. Ráadásul ezt a vacsorát Mautner Zsófi készítette nekünk, csupa olyan hungarikumból, amelyek a ferihegyi repülőtéren található Heinemann Duty Free kínálatából sem hiányozhatnak. Jelenleg 23 élelmiszer kategóriájú hungarikum szerepel a hivatalos hungarikumok listáján, amelyek egytől egyig nemcsak a magyarok, de a hazánkba érkező külföldiek kedvencei is.  Mautner Zsófi most arra vállalkozott, hogy egy igazi hungarikum vacsora menüjében mutatja meg a magyar termékek ízvilágát, én pedig most be is mutatom, hogy miből állt a menü. 

budairport002.JPG

Tovább

A két kedvenc szendvicskrémem

Céklás tojáskrém és pikáns zöldborsókrém

Bár a szendvicset is lehet millió módon variálni, a nemrégiben megrendezésre kerülő Bene Studio sajtóeseményére csavartam egy kicsit a már megszokott vendégváró falatokon, és teljes kiőrlésű tortilla tekercs variációkat készítettem . A húsos változatba céklás tojáskrém került, a vegába pedig egy pikánsabb zöldborsókrém. Hipp-hopp elkészül mind a két kence, és hipp-hopp el is fogy. Tapasztalat! :) 

Nézzük is hogyan készül! 

20170922_163151-01.jpeg

Tovább

Gyors kuszkusz saláta céklával, répával és almával

A saláták a hétköznapjaim, főleg vacsoráim megmentői, hiszen egyrészt szupergyorsan elkészülnek, másrészt vegyíteni lehet bennük mindent, amit csak találunk a hűtőben. :) Közben pedig egészséges is, hiszen össze lehet úgy őket pakolni, hogy tartalmazzanak elegendő friss zöldséget/gyümölcsöt, fehérjét és lassú szénhidrátot is. Meg is mutatom most az egyik őszi kedvencemet, ami akár köretként, akár főételként is simán megállja a helyét. 

dsc_0032-2.jpg

Tovább

Cukkinit mindenbe! - Cukkinis gofri glutén-, és tejmentesen

Ha választani kellene, akkor a cukkini lenne az egyik kedvenc alapanyagom, mert annyi formában fel lehet használni, és semleges íze miatt, akár sós akár édes ételek alapja is lehet. Szuperül lehet vele például csokis browniet is készíteni, hiszen szaftosabb lesz tőle a tésztánk, és tovább puha marad. De például a krumplis nudlik vagy gombócok esetében is ki lehet váltani a krumplit cukkinival. Én most a gofrimat turbóztam fel vele, amit általában reggelire készítek sós változatban. Mutatom is, hogy hogyan! 

dsc_0896.jpg

Tovább

Őszköszöntő diókrémes szilvás mini piték (Gluténmentes, tejmentes, cukormentes)

Nekem a szeptember soha nem a nyár végét jelentette. Sokkal közelebb áll a szívemhez, mint a nyár, hiszen egyszerre van benne valami új kezdete, valami izgalmas eljövetele, és egyszerre jelent egy kis megnyugvást és befelé fordulást is. Szeretem, ahogy reggelente és késő délután érzem az ősz illatát, szeretem, ahogy jól esik bekuckózni egy meleg plédbe, de még élvezni lehet a napsütés finoman simogató melegét. Ha ősz, akkor eszembe jut az almaszedés ideje, a traktor zakatoló hangja, és nagymamám isteni almás rácsos pitéje. Vagy épp a diós, mert valahogy az is az őszhöz tartozik. 

Most már végre jól esik a tűzhely mellett lenni, úgyhogy el is készítettem az első őszi süteményeket, amik diókrémmel és szilvával vannak töltve. Előre szólok, hogy nagyon kapós lesz! :) 

dsc_0958-2-iloveimg-compressed.jpg

 

Tovább

Gyors vaníliás kókuszkeksz (cukormentes, tejmentes, gluténmentes)

Az történt, hogy lehűlt végre egy kicsit a levegő, és nekem is újra megjött a kedvem az itthoni sütögetéshez. Kekszet pedig már nem is emlékszem, mikor készítettem utoljára, úgyhogy össze is dobtam egy gyors vaníliás mindenmentes kókuszkekszet, amit  még számolni sem kell az IR-diétában. Éppen ezért nehéz is volt megállnom, hogy ne faljam be iziben az egész tepsivel, ráadásul sajnos arra is rájöttem, hogy baracklekvárral összeillesztve még zseniálisabb.. :D Na jöjjön is a recept! :) 

dsc_0973.jpg

Tovább

Reggeli csokis gofri percek alatt! (Cukormentes, gluténmentes, tejmentes)

Mióta megvettem a gofrisütőmet, nagy a szerelem, mert tényleg pár perc alatt lehet irtó finom dolgokat összedobni, akár édesen, akár sósan. Reggelire ritkán szoktam édeset enni IR-esként, mert sok minden azért nem annyira szuper lekvár vagy gyümölcsök nélkül. De ezt a csokis gofrit bátran lehet enni, úgyhogy mutatom is a receptet! :)

dsc_0398.jpg

Tovább

Pofonegyszerű sült csicseriborsó saláta befőttesüvegben

Bár télen is rengeteg salátát eszek, azért nyáron tobzódom csak igazán bennük, hiszen gyorsan elkészülnek, ezer módon variálhatóak, és persze egészségesek is. Az egyik nagy kedvencem a sült csicseriborsó saláta, hiszen ez akár főételként is megállja a helyét. 

Gyakran viszem is magammal a napközbeni rohangáláshoz, de mindig meggyűlt a bajom a műanyag dobozokkal. Vagy kifolyik belőlük az étel, vagy elkopnak, vagy nem lehet őket normálisan tisztítani. Úgyhogy gyakran kapok elő egy befőttesüvegeket, és pakolom bele az aznapi ebédem. Nem csak praktikus, hanem még jól is mutat! :) 

Jöjjön a recept!

dsc_0841.jpg

Tovább

Diétás áfonyás gofri glutén-, tej-, és cukormentesen

A kedvenc városom Amszterdam, ahol zseniális gofrikat lehet kapni minden utcasarkon. Viszont azok a gofrik nyomokban sem tartalmaznak diétás elemeket, úgyhogy idén amikor ott jártam, inkább csak gyorsan elsétáltam a gofrizók előtt.. :D Viszont ez egy szuper indok volt arra, hogy itthonra vegyek végre egy gofrisütőt, és beinduljon a gyártás. Mert most tényleg minden variációt kipróbálok, sósan, édesen, gyümölccsel és nélküle. Jöjjön is most az első, egy áfonyás gofri receptje, ami pár perc alatt elkészül, ellenben újabb pár perc múlva csinálhatjuk is a következő adagot, annyira finom. :) 

dsc_0351.jpg

 

Tovább