Így csempéssz egy csipet Franciaországot a tányérodra!

Hamarosan indulok 10 napra Dél-Franciaországba, így gondoltam elkezdek ráhangolódni az útra egy igazi francia pitével, a galette-tel (ejtsd:galett). 

Feltehetően már a 12. században is készítették, mert a vékony tésztát könnyen meg lehet sütni a forró köveken is. Ma már millió és egy variációja létezik, a sóstól az édesen át. Egyszerű, gyors és bármilyen idénygyümölccsel vagy zöldséggel tökéletesen működik. 

Én most egy epres-rebarbarás verziót mutatok, amivel csak egy gond adódott.. Túl hamar elfogyott. :) 

img_20160425_080303.jpg

A tészta hozzávalói: 

180 g teljes kiőrlésű rozsliszt

40 g eritrit/nyírfacukor vagy 30 g cukor
 

1 csipet só

60 g vaj/kókuszzsír

1 tojás

3 evőkanál víz


A vajat elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk az eritritet/cukrot, sót, tojást és vizet. Gombóccá gyúrjuk majd lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centi vastagra.

Töltelékként 5-6 szem nagyobb epret és 2 szál rebarbarát felszeletelünk, megszórjuk 1 evőkanál eritrittel vagy cukorral és 1 evőkanál zabkorpával. A zabkorpa azért kell, hogy a töltelék ne áztassa el a tésztát, lehet helyettesíteni keményítővel is.

img_20160424_185921.jpg
A tölteléket a tészta közepére halmozzuk, felhajtjuk a széleit és 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. 


Garantáltan alig fogjátok kivárni, míg hűl egy picit! 

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr318686808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rébusz 2016.05.07. 14:28:57

Ha 12. századi, akkor valószínű, hogy tényleg rozsliszttel készülhetett. De ha mégsem és csak a reformkonyha miatt ilyen a recept, akkor kérdezem, hogy például tönköly finombúzaliszttel is készíthető? Szívesen megcsinálnám, mert a hasonló, de piskóta alapú gyümölcstortákat nem igazán szeretem.

Larry Silverstein 2016.05.07. 14:46:21

rozslisztet mo-n csak a legszegényebb szerencsétlenek használtak a történelemben

most gondolom ettől trendi ezasüti

Willkommenskultur 2016.05.07. 15:01:22

Elég szarul néz ki, az eper frissen jó a kertből. A pite meg almás, vagy meggyes.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2016.05.07. 15:13:48

A galette hagyományosan hajdinalisztből készül.

dora.iklodi 2016.05.07. 15:26:52

@Rébusz: Persze, nyugodtan lehet a lisztet variálni, én is csináltam már teljes kiőrlésű tönkölyből és sima búzalisztből is. Arra viszont figyelj, hogy a sima liszt esetében lehet, hogy kevesebb vízre van szükség. Majd írj, ha megcsináltad, hogy hogy ízlett, kíváncsi vagyok! :)

dora.iklodi 2016.05.07. 15:28:20

@Mitzi von Küche: Így van, de én a hajdinalisztet csak a galette sós verziójához szeretem sonkával , sajttal és tojással, úgyhogy ezért bátorkodtam mást használni. :)

dora.iklodi 2016.05.07. 15:30:00

@Larry Silverstein: Azért ebből készítettem, mert egyrészt szeretem a kicsit karakteresebb ízért, másrészt egészségesebb, mint a búza. Gazdag B-vitaminokban, kalciumban, magnéziumban, nitrogénben és foszforban. ;)

dora.iklodi 2016.05.07. 15:30:31

@csentecsa: Köszönöm, valóban az volt! :)

dora.iklodi 2016.05.07. 15:46:26

@Willkommenskultur: Igazad van, tényleg a legjobb a kertből az eper, én is úgy szeretem a legjobban. Viszont sajnos most nincs kertem.. :( De te szerencsés vagy, ha ezeket a saját gyümölcseidből tudod elkészíteni! :)

Rébusz 2016.05.07. 16:22:35

@dora.iklodi: szívesen :-). Nekem pont az tetszett meg a sütidben, hogy olyan egyszerűen néz ki, nem olyan felfújt, nehéz, teletömött sütemények, mint amiket nálunk legtöbbször kapni. Tényleg olyan középkorias. Egyébként Spanyolországban láttam legutóbb ilyen süteményeket egy pékségben, üditő látvány volt, hogy nem tálcán roskadoznak a sütik, amiket majd szétvet a töltelékük. Ha látok valahol hajdinalisztet,azzal próbálom azért ki, hogy még autentikusabb legyen ;-). A rozslisztet egyébként én is sokra tartom:-)

Andràs 2016.05.07. 19:31:49

Szerintem ez nagyon jó lehet! Meg is süttetem a Barátnőmmel!

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!