Mesevilág Dél-Franciaországban

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy hatalmas hegy. A hegy tetején állt egy bevehetetlen kastély. Annak a kastélynak a legmagasabb tornyában, a legfelső emelet legrejtélyesebb szobájában tengette mindennapjait a csodaszép hercegnő, aki talpig habos-babos báli ruhában és üvegcipellőben várta az ő szőke hercegét, azon a bizonyos fehér lovon...

A Disney mesék garmadáján felnevelkedve szerintem nincs olyan lány, aki ne lett volna szívesen a szép hercegnő helyében.

Ha ez az álmunk nem is teljesül, de még tehetünk egy próbálkozást, és ellátogathatunk Dél-Franciaország két csodás helyére, ahol egy pillanatra megnyílik előttünk a mesevilág kapuja.

dsc_0192_v2.jpg

Most pedig kapaszkodjunk fel gyorsan a tökből faragott hintónk indájára, és a szélnél is sebesebben robogjunk el az első állomásunkra, Carcassonne városába.

Carcassonne  Európa legnagyobb és legépebb formájában megmaradt középkori várát tudhatja magáénak, amely már a 12. században is nagy jelentőséggel bírt. A 17. században erősen megrongálódott, ezért a 19. században a lebontását tervezték. Ekkor került a képbe Prosper Mérimée, aki országos akciót hirdetett a vár megmentésére. Sikerült a terve, így az eredeti tervek alapján sikerült megőrizni Franciaország egyik legjelentősebb várát.

dsc_0118_v2.jpg

Valóban hatalmas, kettős falrendszer veszi körbe, amelynek a kerülete csaknem 3 kilométer. A falakat csaknem ötven torony védelmezi, a külső falon 14, a belsőn 24 és ehhez járulnak még a Chateau Comtal, a legbelső, megerősített bárói palota tornyai. A falakon belül épségben maradt meg belső vár települése. Ma is laknak ezen a területen, bár nyilván kihasználják az ide áramló turisták tömegét, és a régi házakat szuvenírek árusítására és éttermek üzemeltetésére használják.

dsc_0132_v2.jpg

dsc_0123_v2.jpg

dsc_0167_v2.jpg

dsc_0164_v2.jpg

dsc_0171_v2.jpg

Hihetetlenül hangulatos volt róni a kis macskaköves utcákat, megcsodálni a vár területén lévő rózsaablakokkal díszített templomot, majd pedig a várfalról kitekinteni Carcassone városára.

Ami számomra még különösen tetszett, az a belső udvarban kialakított magaságyásos kiskert, ahová a legkülönbözőbb növényeket pakolták össze, azaz a karalábé és a rózsa is kitűnően megél itt egymás mellett.

dsc_0147_v2.jpg

dsc_0142_v2.jpg

Ideje azonban továbbindulni következő állomásunkra, Lastours hegycsúcsaihoz.

dsc_0261_v2.jpg

Egy icipici, egy utcából álló kis falucskát kell elképzelni, ahol mintha megállt volna az idő. Vagy legalábbis az az érzésünk támadhat, hogy ez a hegyekkel körülölelt kis hely kimaradt az egyre gyorsuló világ eszeveszett hajtásából.

dsc_0038_v2.jpg

dsc_0050_v2.jpg

A szállásunkról pont a falu fölé magasodó 4 kastélyra lehetett látni, amely minden nap és minden napszakban más arcát mutatta.

A középkorban épített 4 kastélynak már csak a romjai látogathatók meg, de így is eszméletlen jó élmény a hegyeket megmászva minden egyes kastélyból kitekintve szerelembe esni a látvánnyal. Aki erre jár, még szedje össze az utolsó erejét és ereszkedjen le a kastélyok lábánál található egykori középkori falu romjaihoz, ahol egy kristálytiszta vizű kis patak csörgedezik.

dsc_0259_v2.jpg

dsc_0269_v2.jpg

Szerettem volna minél inkább kiélvezni a kilátást, a vadregényes táj csodáit, úgyhogy az ebédemet is egy szikla tetején, a rigókat hallgatva költöttem el. Azt hiszem az ilyen pillanatokért imádok élni.

dsc_0238_v2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr338755828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2016.05.30. 13:43:23

Gyönyörű vidék. Minél hátrányosabb helyzetű helyre megy az ember Franciaországban, annál több gyönyörűségre lel.

Váltogattátok a szállásokat vagy egy "bázison" szálltatok meg? Ha utóbbi akkor merrefelé?

Gazz 2016.05.30. 13:43:26

Szerintem a Sólyomasszony című nyolcvanas évekbeli filmet ezeken a helyszíneken forgatták. A második hely egyik kastélyában lakott az öreg szerzetes.

Potyka Kálmán 2016.05.30. 13:43:27

Carcasson igazából nem annyira "középkori", hanem egy teljesen épen fennmaradt erődített római kori város (ez a bástyák formáján és elrendezésén - hosszú fal bástyákkal tagolva - látszik, amelyek tipikusan rómaiak).

Középkori erődépítészetre Foix, Tours, Avignon szerintem jobb példák (vagy az összes fennmaradt normann erőd Angliában).

dora.iklodi 2016.05.30. 13:45:49

@Ződ2000: Valóban gyönyörű! :) Ez egy Erasmus+ program volt, úgyhogy a szállást nem mi választottuk. Lastours kempingjében töltöttük az éjszakákat, ami pont szemben van a 4 kastéllyal. Úgyhogy eszméletlen volt minden reggel erre a látványra kelni :)

dora.iklodi 2016.05.30. 13:46:26

@Gazz: Lehetséges, mert több filmet is forgattak itt. Például a Jöttünk, láttunk, visszamennék címűt is.

dora.iklodi 2016.05.30. 13:47:21

@Potyka Kálmán: Köszönöm a kiegészítést, Kálmán! :)

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!