Extrapuha teljes kiőrlésű fahéjas csiga kelesztés nélkül

Imádom a fahéjas kürtőskalács illatát. Az illatánál pedig már csak az ízét szeretem jobban. 

De mivel szinte lehetetlenség kapni cukormentes és teljes kiőrlésű verzióban, otthon pedig macerásabb művelet az elkészítése, mint hogy fél óra alatt hipp-hopp készen legyünk vele, ezért alkottam meg ezt a fahéjas csigát, aminél jobb napindítót nehezen tudnék elképzelni. :) 

Reggel is hamar összedobhatjuk, mert nem kell keleszteni, mégis puha marad még másnap is. 

fahejascsiga2.jpg

A hozzávalók a tésztához: 

200 g teljes kiőrlésű búzaliszt (lehet teljes kiőrlésű tönkölyliszt is)

50 g fehér búzaliszt 

1 csomag szárított élesztő

40 g eritrit vagy nyírfacukor 

125 ml langyos víz 

3 evőkanál olaj vagy kókuszolaj 

Töltelék hozzávalói:

30 g vaj vagy margarin

40 g eritrit vagy nyírfacukor 

2 tk fahéj vagy használhatunk mézeskalács fűszerkeveréket is 

1 ek víz 

 

A liszteket összekeverjük a szárított élesztővel, édesítőszerrel, majd hozzáadjuk az olajat és vizet. Addig gyúrjuk, amíg szép sima felületű nem lesz a tészta és elválik az edény falától. Lehetséges, hogy több vízre lesz szükség, ez nagyban függ a lisztünktől. Letakarjuk és 15 percig pihentetjük. 

Közben elkészítjük a tölteléket. A vajat megolvasztjuk, belekeverjük a fahéjat, édesítőszert és a vizet. 

A tésztát a pihentetés után lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastag, téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel, a hosszabbik végénél feltekerjük. 12 kis csigára vágjuk fel, majd sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 15-20 percig sütjük. 

Jó sütögetést! :) 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr98832740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2016.06.27. 09:46:58

Értem én, hogy gőzgép, de mi hajtja? Benne van a liszt, az élesztő, a nedves anyag, letakarod, de nem keleszted 15 percig, hanem pihenteted. Ja.

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!

süti beállítások módosítása