Mogyorós körtés pite cukormentesen

Ha az ember lányát azzal fogadják otthon, hogy mindegy mit készít, csak körte legyen benne, akkor elsőre egy finoman illatozó, meleg pite jut eszébe. Másodjára meg a pálinka, de ahhoz én sajnos nem értek. :) Úgyhogy maradt a pitekészítés.

pite3.jpg

Ezúttal is úgy alakítottam a receptet, hogy cukorbetegeknek, inzulinrezisztenseknek és laktózérzékenyeknek is szuper legyen. 

Hozzávalók: 

A tésztához:

250 g teljes kiőrlésű búzaliszt

150 g sima búzaliszt

65 nyírfacukor

100 g vaj

1 dl növényi tej (én most szójatejet használtam)

2 db tojás sárgája és 1 egész tojás

1 csipet só

1 tk fahéj

A töltelékhez:

3 nagyobb körte

1 marék sótlan, pörkölt mogyoró

fahéj

A liszteket összeszitáljuk a fahéjjal, hozzáadjuk a nyírfacukrot, sót és elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáöntjük a tejet és a tojásokat. Tésztát gyúrunk belőle, celofánba tekerjük és 15 percre a hűtőbe rakjuk.

Miután kivettük 2 részre vágjuk a tésztát, úgy, hogy az egyik gombóc kicsivel nagyobb legyen, mint a másik. A nagyobbikat lisztezett deszkán kinyújtjuk és a vajjal kikent, liszttel megszórt piteformába fektetjük. 

A körtéket kicsumázzuk, felszeleteljük és legyező formában a tésztára rakjuk. A mogyorót egy zacskóban nyújtófa vagy klopfoló segítségével durvára aprítjuk, meghintjük vele a körtét, majd pedig fahéjjal is megszórjuk.

pite1.jpg

A tészta másik felét is kinyújtjuk, csíkokra vágjuk, és rácsosan befedjük vele a piténket.

pite2.jpg

180 fokon 40-45 percig sütjük, míg szép színt kap a teteje. 

Elsőre picit keménynek tűnhet a tésztája, de hamar megpuhul. 

Aki pedig hedonista, az nyugodtan toljon mellé egy gömb vaníliafagyit vagy vaníliasodót. ;) 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr5110414362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2016.11.29. 17:08:19

A nyirfacukor sokaknak gondot okoz, hasmenest. Miert nem eritritet hasznalsz?

dora.iklodi 2016.11.29. 17:10:26

@Attilajukkaja: Én általában keverem a kettőt, mert nem szeretem az eritrit hűvös ízét. De valamelyik receptemben csak eritritet írok, ez változó. :)

Attilajukkaja 2016.11.29. 22:14:34

@dora.iklodi:
Koszonom a valaszodat!!!
Meg soha nem gondoltam arra, hogy az eritritnek huvos ize lenne. :o)

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!