A mindent vivő kenyérlángos

Apukámnak már nagyon rég dédelgetett álma volt egy kemence az udvarunkra. Mert kevés szuperebb dolog van a kemencében sütött-főzött ételeknél, és az sem elhanyagolható szempont, hogy jó indok egy-egy családi összejövetelre is. :) 

Hétvégén fel is avattuk a kis aranyost, ráadásul egy elképesztően finom kenyérlángos kíséretében. Azt hiszem a legnagyobb dicséret az volt számomra, amikor nagymamám megjegyezte a kóstolásnál, milyen jó, hogy van utánpótlása. :) 

04.jpg

Lássuk is azt a receptet!

Hozzávalók:

A tésztához:

350 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

150 g sima búzaliszt

1 tk só

25 g friss élesztő

3,5 dl langyos víz 

Feltéthez:

húsos szalonna

3 kisebb fej lilahagyma

1 nagy doboz tejföl

2 gerezd fokhagyma

só, bors

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízben. Ha nem hiszed, hogy cukor nélkül is felfut, akkor nyugodtan rakj bele 1 tk cukrot. 

A liszteket összeszitáljuk a sóval, hozzáöntjük az élesztős vizet és ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Lefedjük és meleg helyre rakjuk kelni kb. 60 percre. 

Közben felkockázzuk a szalonnát, és felszeleteljük a megtisztított lilahagymát. A tejfölbe belekeverjük a 2 gerezd összenyomott fokhagymát, egy kis sót és borsot. 

Ha megkelt a tésztánk, akkor újra átgyúrjuk és kiolajozott tepsibe nyomkodjuk. Letakarjuk, és még így is hagyjuk kelni 15 percet. 

Megkenjük a tejföllel, ráhalmozzuk a szalonnát és lilahagymát. Előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

01.jpg

Kemencében 220 fokon kb 15 perc alatt készül el. 

03.jpg

A feltétet variálhatjuk bármivel, egy kis kapros tejföl vagy kolbász biztosan nem fogja elrontani! :) 

02.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr6611071336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Torghelle AIR Sándor 2016.08.24. 10:16:31

mi szoktunk a tejfölre dinsztelt hagymát is tenni, az is sokat dob rajta :)

Tehetséges ugandai buzi 2016.08.24. 12:02:45

A teteje kaphatott volna sajtszórást.

:-)

Gab666 2016.08.24. 12:02:53

szalonna, kolbász, hegyes erőspaprika, lilahagyma és ezek tetejére egy kis füstöltsajt, így a tuti :) és az eredeti kenyérlángosnak krumplis a tésztája, de ez már tényleg csak szőrszálhasogatás

Torghelle AIR Sándor 2016.08.24. 14:58:55

@Tehetséges ugandai buzi: nekem pl. nem jön be rá a sajt, de nyilván ízlések és pofonok :)

teofilka 2016.08.24. 14:58:57

Fokhagymát szoktam a tejfölbe tenni... ha már "lángos" alapon... :-)

élhetetlen 2016.08.25. 09:18:54

@teofilka: Csak cikizlek, olvass is, ne csak írj, a szerző írta a tejfölbe a fokhagymát.

élhetetlen 2016.08.25. 09:19:00

@Torghelle AIR Sándor: Így van, ízlések és pofonok. Rengeteg sajtot pusztítok el, de, hülye dolog, sem főtt tésztán, sem lángoson nem szeretem. A tészta is, a lángos is csak tejfölös. (fokhagymát meg semmibe sem). Aztán a csőben sült karfiolra, brokkolira, stb. mehet.

OkoskaTo:rp 2016.08.25. 11:41:45

@élhetetlen: Az igazi "magyaros" szakácsművészetben mindenre kell akciós füstölt Trappista, és bacon. :)

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!