Pihe-puha teljes kiőrlésű sajtos pogácsa

Ugye mindenkinek megvan, hogy sétál az utcán, és egyszer csak belebotlik AZ ILLATba. Méghozzá a frissen sült sajtos pogácsa illatába. Már csak ettől összefut a nyál a szánkban. :) 

pogi_01.jpg

Mivel venni szinte lehetetlen finom teljes kiőrlésű, laktózmentes pogit, így nekifogtam, és megalkottam. Az egész család nagy örömére. :) 

Lássuk csak!

Hozzávalók:

350 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

150 g sima búzaliszt

25 dkg margarin vagy vaj

1 kis pohár tejföl (nálam laktózmentes)

1,5 dl tej (én rizstejet használtam)

sajt

2 dkg élesztő

2 teáskanál só

2 tojás

 

Elkészítés:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben. Hozzáadhatunk egy kiskanál cukrot, de anélkül is fel fog futni. Takarjuk le, így a meleg hatására gyorsabban végbemegy a folyamat. 

Közben a liszteket összekeverjük, elmorzsoljuk benne a margarint, és hozzáadjuk a sót, tojásokat, tejfölt, majd pedig a felfutott élesztős tejet. Jó alaposan összegyúrjuk, hogy sima felületű tésztát kapjunk, majd letakarjuk, és 30 percre meleg helyen pihentetjük.

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és jöhet a hajtogatás. Harmadát alulról felhajtom, a felső harmadát ráhajtom. Majd vízszintesen kettéhajtom. Így újra visszatesszük a kelesztőtálba, letakarjuk és 20 percenként háromszor megismételjük a nyújtástól kezdve. Fontos, hogy mindig egyformán hajtogassuk!

Tudom tudom, kicsit macerásnak, vagy inkább időigényesnek tűnik, de hidd el, megéri. :) Ettől a hajtogatástól lesz puha, levegős a pogácsánk.

Ha megvolt az utolsó hajtogatás és pihentetés, akkor újra ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és egy késsel bevagdossuk nem túl mélyen keresztben és hosszában is. 

Kiszaggatjuk, lekenjük tojás sárgájával, meghintjük sajttal, és zsupsz be a sütőbe. 220 fokon kb. 18-20 percig sütjük, amíg szép piros lesz rajta a sajt. 

Ez után már csak azt kell eldönteni, hogy hogyan esszük meg. Leszedjük a felső sajtos réteget, vagy egyben bekapjuk.. :) 

pogi_02.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr9511928677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cct 2017.11.08. 14:46:14

Ez a pogi fantasztikus, már nagyon sokszor megsütöttem. Köszönöm a receptet. :)

dora.iklodi 2017.11.08. 14:47:06

@cct: Jaj de örülök, hogy ilyen sikeres! :) Köszönöm, hogy írtál, nagyon jól esik! :)

dlivi 2017.12.13. 08:26:17

Csodás lett, könnyű, pihe-puha, nagyon finom :) köszönjük a receptet :)

dora.iklodi 2017.12.13. 08:27:10

@dlivi: Szia! :) nagyon kedves tőled, hogy megírtad, igazán örülök, hogy jól sikerült! :)

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!