A legegyszerűbb kenyér
Teljes kiőrlésű provance-i gyökérkenyér

Kenyérsütő karrieremet ezzel a kenyérrecepttel kezdtem, mivel a leírása annyira egyszerűnek tűnt, hogy nem riasztott el elsőre sem. Úgyhogy bátran ajánlom mindenkinek, aki otthon szeretné saját kezűleg készíteni a betevő falatot! ;) 

szerk08.jpg

Hozzávalók:

420 g liszt ( 320 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 100 g Graham liszt) Keverhetünk bele nyugodtan zabpehelylisztet is.

40 g finomliszt 

20 g friss élesztő

4-4,5 dl hideg víz

2 tk só

1-1 tk bazsalikom és oregánó

 

1. Minden hozzávalót kimérünk, és egy nagy tálban egy kanállal összekeverjük. Letakarjuk, és legalább 12 órára a konyhapulton hagyjuk. 

szerk01.jpg

2. Így néz ki 14 óra múlva. 

szerk02.jpg

 

3. Egy deszkát belisztezünk. Ne sajnáljuk a lisztet, mert ez egy folyékony massza, és a liszttel tudjuk formázni. Ráborítjuk a belisztezett deszkára, jól átgyúrjuk, és 1 órát letakarva pihentetjük. 

szerk03.jpg

4. Közben bekapcsoljuk a sütőt 240-250 fokra, és betesszük melegedni a formánkat. Az a legszuperebb, aminek van fedele is. Nekem most nem volt ilyen, úgyhogy alufóliával helyettesítettem a fedőt.

Ha letelt az egy óra, akkor újra átgyúrjuk a tésztát, lisztezzük, és csavarunk a két végén háromszor-négyszer. 

szerk04.jpg

5. A sütőformát kivesszük a sütőből, beletesszük óvatosan a sütőpapírt, és belerakjuk a kenyérkénket. Mehet be a sütőbe lefedve 20 percre 240 fokon. Ha letelt a 20 perc, levesszük a fedőt, lentebb vesszük a hőfokot 220 fokra és még 20-25 percig sütjük. 

szerk05.jpg

A végén rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat hozzá! :) 

szerk07.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr5112189076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

martineden 2017.02.07. 21:17:12

Jol nez ki,meg az illatat is erzem.DDD

UdjanMineck 2017.02.08. 09:19:47

Van ennél is egyszerűbb, ugyanennyire finom és egészséges kenyér. Élesztő hozzáadása NÉLKÜL.

praclee · http://gasztronota.blog.hu/ 2017.02.08. 09:19:49

Szia!
Egy órán át melegítsem elő a formát sütőben? Nem sok az egy kicsit?

BALTAZÁR 2017.02.19. 18:39:13

Egy órát "melegíteni" 240 fokon, és utána még gyúrni?? Addigra szerintem már megsül. Vagy a hőfok nem stimmel vagy az idő

dora.iklodi 2017.02.19. 18:40:49

@BALTAZÁR: Nem a kenyeret melegítjük elő, hanem a formát :)

Wod Meselo 2018.03.08. 08:21:51

@UdjanMineck: es esetleg meg is osztod , vagy csak észt osztani jöttél? ez utóbbit ne tedd mert már így is vészesen kis adag maradt , ha csak ilyen kommentekre futja.

Wod Meselo 2018.03.23. 07:59:16

Mester , ha a világnak egy olyan részén élek ahol sajna nincs nyers élesztő. Olyan helyzetben az instant porelesztő is okè?

dora.iklodi 2018.03.23. 07:59:55

@Wod Meselo: naná, én azzal is készítettem már! :)

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!