Már egy ideje kókusz lázban égek, lassan olyan leszek, mint Gombóc Artúr a csokival.. Jöhet sütiben, zabkásán, kávéba, és most épp a kis csigákat töltöttem meg vele. Tortaformába pedig azért tettem, mert egyrészt elég szexin néz ki, másrészt pedig imádom, ahogy összenőnek sütés közben a csiguszok, és ezáltal sokkal puhábbak maradnak.Ha valaki valamilyen elképzelhetetlen oknál fogva nem rajong a kókuszért, akkor elkészítheti kakaóval vagy fahéjjal is.
A cukormentes kelt kalácsok készítése mindig kérdés a tanfolyamokon és előadásokon, így elárulom, hogy tapasztalatom szerint mitől lesz sikeres:
- Nem 100 %-ban teljes kiőrlésű lisztet használok, hanem csak 70 %-ban teljes kiőrlésűt, 30 %-ban sima búzalisztet. Ettől még ugyanúgy lassú felszívódású marad, de sokkal puhább, foszlósabb lesz a tészta. A sima búzaliszt helyett használhatunk búzasikért is.
- Nem mindegy, milyen folyadékot adunk hozzá. Ha valaki nem fogyaszthat tejet, akkor növényi italhoz kell nyúlnia. Én azt tapasztaltam ki, hogy rizsitallal messze finomabbak lesznek a kelt tészták, mint a többi fajtával. Valószínűleg ennek az az oka, hogy több benne a gyors felszívódású szénhidrát, ami dolgozni tud a liszttel kelesztés közben. Én most AdeZ rizsitalt használtam ehhez a recepthez, mert ez végre egy olyan növényi tej, aminek nincs mellékíze és valóban finom.
Hozzávalók a tésztához:
- 280 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 120 g finom búzaliszt
- 200 ml AdeZ Rizsital
- 20 g friss élesztő
- 3 ek xilit
- 3 tojás sárgája
- 80 g vaj vagy margarin
Hozzávalók a töltelékhez:
- 140 g xilit
- 4 ek kókuszreszelék
- 100 g vaj vagy margarin
- 1 tojás sárgája a lekenéshez
Az AdeZ rizsitalt langyosra melegítjük, majd elmorzsoljuk benne az élesztőt. Lefedjük, és hagyjuk felfutni az élesztőt.
A liszteket összekeverjük az édesítőszerrel, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és az olvasztott vajat vagy magarint. Ha felfutott az élesztőnk, akkor hozzákeverjük a rizsitalt is, és ruganyos tésztát dagasztunk. Lefedjük, és meleg helyen 40-50 percig kelesztjük.
A töltelékhez megolvasztjuk a vajat vagy margarint és hozzákeverjük az édesítőszert és a kókuszreszeléket.
Ha megkelt a tésztánk, akkor lisztezett deszkán kinyújtjuk kb 0,5 cm vastag, téglalap alakúra. Megkenjük egyenletesen a töltelékünkkel és feltekerjük a hosszabbik oldalánál fogva. Felvágjuk 8 egyenlő nagyságú csigára.
Egy tortaformát kivajazunk és lisztezünk, belerakosgatjuk a csigákat, majd lekenjük a tojás sárgájával. 180 fokon 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Ha nem szeretnénk tortaformában sütni, akkor egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és arra rakva toljuk be a sütőbe.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.