Cukor-, és tejmentes kókusztekercs

Már egy ideje kókusz lázban égek, lassan olyan leszek, mint Gombóc Artúr a csokival.. Jöhet sütiben, zabkásán, kávéba, és most épp a kis csigákat töltöttem meg vele. Tortaformába pedig azért tettem, mert egyrészt elég szexin néz ki, másrészt pedig imádom, ahogy összenőnek sütés közben a csiguszok, és ezáltal sokkal puhábbak maradnak.Ha valaki valamilyen elképzelhetetlen oknál fogva nem rajong a kókuszért, akkor elkészítheti kakaóval vagy fahéjjal is. 

dsc_4255-min.jpg

A cukormentes kelt kalácsok készítése mindig kérdés a tanfolyamokon és előadásokon, így elárulom, hogy tapasztalatom szerint mitől lesz sikeres:

  1. Nem 100 %-ban teljes kiőrlésű lisztet használok, hanem csak 70 %-ban teljes kiőrlésűt, 30 %-ban sima búzalisztet. Ettől még ugyanúgy lassú felszívódású marad, de sokkal puhább, foszlósabb lesz a tészta. A sima búzaliszt helyett használhatunk búzasikért is. 

  2. Nem mindegy, milyen folyadékot adunk hozzá. Ha valaki nem fogyaszthat tejet, akkor növényi italhoz kell nyúlnia. Én azt tapasztaltam ki, hogy rizsitallal messze finomabbak lesznek a kelt tészták, mint a többi fajtával. Valószínűleg ennek az az oka, hogy több benne a gyors  felszívódású szénhidrát, ami dolgozni tud a liszttel kelesztés közben. Én most AdeZ rizsitalt használtam ehhez a recepthez, mert ez végre egy olyan növényi tej, aminek nincs mellékíze és valóban finom. 

 

dsc_4278-2-min.jpg

 

 

Hozzávalók a tésztához:

 

  • 280 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 120 g finom búzaliszt
  • 200 ml AdeZ Rizsital 
  • 20 g friss élesztő
  • 3 ek xilit 
  • 3 tojás sárgája
  • 80 g vaj vagy margarin 

 

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 140 g xilit
  • 4 ek kókuszreszelék
  • 100 g vaj vagy margarin 

 

  • 1 tojás sárgája a lekenéshez

 

Az AdeZ rizsitalt langyosra melegítjük, majd elmorzsoljuk benne az élesztőt. Lefedjük, és hagyjuk felfutni az élesztőt. 

 

A liszteket összekeverjük az édesítőszerrel, majd  hozzáadjuk a tojások sárgáját és az olvasztott vajat vagy magarint. Ha felfutott az élesztőnk, akkor hozzákeverjük a rizsitalt is, és  ruganyos tésztát dagasztunk. Lefedjük, és meleg helyen 40-50 percig kelesztjük. 

 

A töltelékhez megolvasztjuk a vajat vagy margarint és hozzákeverjük az édesítőszert és a kókuszreszeléket. 

 

Ha megkelt a tésztánk, akkor lisztezett deszkán kinyújtjuk kb 0,5 cm vastag, téglalap alakúra. Megkenjük egyenletesen a töltelékünkkel és feltekerjük a hosszabbik oldalánál fogva. Felvágjuk 8 egyenlő nagyságú csigára. 

 

Egy tortaformát kivajazunk és lisztezünk, belerakosgatjuk a csigákat, majd lekenjük a tojás sárgájával. 180 fokon 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük. 

 

Ha nem szeretnénk tortaformában sütni, akkor egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és arra rakva toljuk be a sütőbe. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr5714629792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!

süti beállítások módosítása