Villámgyors teljes kiőrlésű kenyér a rohanós napokra

A kenyérsütés nálam már a hétköznapi rutin része, de így is sokszor előfordul, hogy éjszaka döbbenek rá,  másnap reggelre nem lesz kenyér, vagy este hazatérve kutatok utána hiába. Ezért szuper ez a recept, hiszen kelesztéssel, sütéssel együtt kb. másfél óra alatt már ott illatozhat előttünk a csodás friss, ropogós kérgű kenyérke. Én mindig tűkön ülve várom, hogy megvághassam, hiszen vajjal megkenve a langyos kenyér talán az egyik legjobb dolog. :) 

dsc_0022.jpg

Hozzávalók:

- 210 g teljes kiőrlésű liszt

- 90 g sima búzaliszt vagy búzasikér 

- 1 cs szárított élesztő vagy 12 g friss élesztő 

- 1 tk só 

- 2 dl langyos víz 

- kókuszolaj a kenyérsütő forma kikenéséhez 

dsc_0019.jpg

A liszteket egy nagy tálban összekeverjük a sóval, és a szárított élesztővel. Ha friss élesztőt használunk, akkor a langyos vízben morzsoljuk el, fedjük le, és hagyjuk felfutni. Fontos, hogy a víz kézmeleg legyen, különben az élesztőgombák elpusztulnak a túl nagy meleg miatt.  Az élesztő működik cukor hozzáadása nélkül is, azt csak azért szokták belerakni, hogy gyorsítsák a folyamatot. Cukor nélkül is meg fog kelni a tésztánk. 

A liszthez hozzáöntjük szépen apránként a vizet, és gombóccá dagasztjuk. Lefedjük, és meleg helyre rakjuk kelni legalább 30-40 percre. 

A sütőt közben előmelegítjük 220 fokra. 

Ha megkelt a tésztánk, akkor már ne gyúrjuk át, mert különben kipukkasztjuk a tésztában keletkezett buborékokat. Maximum egy kicsit lapogassuk el a kezünkkel, hogy kitöltse a formát. Egy éles késsel vagy szikével bevágjuk a tetejét. Egy tűzálló formát kenjünk ki kókuszolajjal vagy olajjal, tegyük bele a tésztánkat, fedjük le és mehet a sütőbe. 35 percig lefedve sütjük, majd további 10 percig fedő nélkül, hogy szépen megpiruljon. Ha kész, akkor rácsra tesszük hűlni. 

 

Tipp: Ha egyszerre több adagot sütünk, és félünk, hogy megpenészedik, akkor fagyasszuk le egy részét! A fagyasztóból kivéve tegyük be a sütőbe felmelegedni. A friss kenyeret a fagyóban kb. 1 hónapig lehet eltartani. 

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr9213372327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pörköltszaft 2017.11.27. 15:39:36

Egy-két jótanács:
Ha több a fehérliszt, jobban megkel.
Érdemes a sütőformában keleszteni, mert nekem esett már össze tészta az áttételkor.
Kiskanál almaecet és cukor még jobban berobbantja az élesztést.
Természetesen jobb ha a radiátor hidegebb részén kelesztjük és persze jobb ha megvan az egy-másfél óra kelesztés.
Így speciel még levegősebb lesz a tészta és nem is szükséges emiatt a lefedve való sütés, elég simán is, amíg szép barna lesz.

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!

süti beállítások módosítása