Cukormentes, tejmentes, teljes kiőrlésű mákos bejgli

A tradícionális, finom falatokról akkor sem kell lemondanunk, ha épp diétázunk, vagy csak szeretnénk odafigyelni az egészséges étkezésre. Egy-két apró trükkel karácsonykor is elkészíthetjük a megszokott, hagyományos ételeket, így a bejglit is. Szerencsére ma már az sem jelent kihívást és stresszt, hogy a diétás alapanyagokat beszerezzük, így például én most mindent megtaláltam a Lidl kínálatában. A legjobb, hogy ezt a változatot akár reggelire is ehetjük egy nagy bögre habos kávéval vagy kakaóval, plédbe kuckózva, a karácsonyfában gyönyörködve. :)

dsc_4046-min.jpg

Hozzávalók a tésztához:

  • 250 g liszt (100 g Castello Fit & Well teljes kiőrlésű búzaliszt, 75 g Castello Búzafinomliszt, 75 g zabpehelyliszt)
  • 120 g puha Pilos vaj (tejmentes verzióban margarin)
  • 1 db tojás + 1 tojás a kenéshez
  • 2 ek Castello Fit&Well Xilit
  • 10 g Belbake Instant élesztő
  • 100 ml langyos Pilos tej (tejmentes verzióban növényi tej)


Hozzávalók a töltelékhez:

  • 250 g Castello darált mák
  • 125 g Castello Fit&Well Xilit
  • 1 db kezeletlen citrom héja reszelve
  • 2 kisebb alma lereszelve

 

dsc_4052-min.jpg

A langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt. A liszteket összekeverjük az édesítőszerrel, elmorzsoljuk benne a vajat vagy margarint és hozzáadjuk a tojást is.

Hozzáöntjük az élesztős tejet és ruganyos tésztát gyúrunk. Befóliázzuk és 30-40 percre a hűtőbe tesszük. Fontos, hogy ne meleg helyen pihentessük a tésztát, nem kell keleszteni.


Közben elkészíthetjük a tölteléket: a mákot összekeverjük az édesítőszerrel, a reszelt citromhéjjal és a reszelt almával. Ha száraznak találjuk, akkor adjunk hozzá egy kis forró vizet.


Miután eleget pihent a tészta, 2 gombócra osztjuk, és lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél centi vastagra. Megkenjük a töltelék felével és szorosan feltekerjük a hosszabbik oldalánál fogva. Így járunk el a másik gombóccal is. Kenjük le
tojássárgájával, és tegyük hűvös helyre. Ne hűtőbe, mert ott nem fog száradni.


Hagyjuk minimum 1 órát száradni, és mikor látjuk, hogy a teteje kezd márványosodni, kenjük le tojásfehérjével. Ezután újra hagyjuk legalább 1 órát pihenni a hűvösön.


Sütés előtt szurkáljuk meg villával. Előmelegített sütőben, 180 fokon 30 percig sütjük.

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr9814386604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!

süti beállítások módosítása