Egészséges irodai ebéd 20 perc alatt 1. rész

Mióta az egyetemmel együtt véget ért a jóvilágom is, és dolgozó nő lettem, felütötte egy probléma a fejét: mikor és hogyan oldjam meg a főzést a munka, az edzések, a barátom és a barátaim és a blogolás mellett? Először megoldásként a hajnali/kora reggeli főzőcskézést vezettem be, de hamar elveszett a lendület a hosszabbodó éjszakákkal együtt. Ezután jött a 'hétvégén előre megfőzök mindent' akcióm, ami ugyancsak nem bizonyult a legjobb módszernek, mert így egyrészt nem lesz friss az ételem, másrészt elvész a varázsa a konyhai alkotásnak a futószalagos főzés során.

img_20161202_120753.jpg

Így arra gondoltam, mi lenne, ha kihasználnám az irodánk adta adottságokat, és bent dobnám össze frissen az ebédemet. Ehhez kell egy kis előretervezés, egy pici tudatosság és 20 perc az ebédidőből. 

Annyi a nyitja, hogy próbálok mindig olyan alapanyagokat venni, amik idényjellegűek és könnyen variálhatóak egymással. Ezután már csak itthon kimérem őket és úgy csomagolom el, hogy az előkészítéssel az irodában már ne kelljen foglalkozni. 

Nézzük is az első ilyen egyszerű receptet! ;)

Currys vöröslencse pirított őszi zöldségekkel

Hozzávalók 1 adagra (kb 50 g szénhidrát):

50 g vöröslencse  

1 kisebb fej hagyma

2 kisebb fej cékla

5-6 db kelbimbó

1 kisebb fej édesburgonya 

cukkini, répa, amit csak szeretnénk

curry, só, bors

kakukkfű

kókuszolaj 

2 ek olívaolaj 

 

A hagymát felkockázzuk és pici kókuszolajon egy evőkanál vízzel megpároljuk. Az átmosott vöröslencsét pár másodpercig pirítjuk rajta, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel. Ízesítjük sóval, borssal, curryvel, meg ami épp jól esik. :) Lefedjük és puhára pároljuk kb. 10 perc alatt. 

Közben a zöldségeket megtisztítjuk, a céklát és édesburgonyát kis kockákra vágjuk, a kelbimbót pedig félbe.  Összeforgatjuk 2 evőkanál olívaolajjal, sóval, borssal, kakukkfűvel, és vagy betoljuk a 220 fokra felmelegített sütőbe míg meg nem pirulnak, vagy serpenyőben sütjük őket pirosra. 

Ha megfőtt a vöröslencse, és megpirultak a zöldségek is, akkor már tálalhatjuk is. 

img_20161206_124928.jpg

Tovább is fokozhatjuk az élvezeteket, ha készítünk hozzá egy kis joghurtos szószt. ;) 

 Ha tetszett amit olvastál, akkor kövess Facebookon és Instagramon, ahol még több friss tartalmat találsz! :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr7112040995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dorinda41 2016.12.13. 09:22:46

Jó kis munkahely lehet, ahol komplett konyha van és neked van időd főzni is. Valami értelmesebb javaslat a problémára?

dora.iklodi 2016.12.13. 09:26:24

@Dorinda41: Igen, tényleg szerencsés vagyok, hogy ilyen munkahelyem van, de azért rengeteg olyan ismerősöm van, ahol van az irodában egy tűzhely, és azért a 60 perces ebédidőbe simán belefér. :) Egyébként nem gondoltam, hogy kőbe lenne vésve, hogy az irodában főzze meg az ember, otthon is elkészítheti 20 perc alatt. :)

Bright side of life 2016.12.13. 22:45:38

Azért ez - valljuk be - nem túl életszerű: általában az ebédidő nem 60 perc, hanem 30, ami nyilván mindenre kevés, még egy nyugodt ebédre is (főzés nélkül). Ha olyan szerencsés vagy, hogy van 60 perced ebédelni, célszerűbb egy jó helyre beülni (kifőzde, street food). Arról nem is szólva, hogy ha többen vagytok ilyen szerencsés helyzetben egy adott munkahelyen, akkor vagy mindenki ugyanazt eszi ebédidőben, mert egy valaki főz mindenkire, vagy time sharing rendszerben használjátok a konyhát és az utolsó már a vacsoráját fogja megfőzni.... Bár az is lehet, hogy Te vagy a főnök és a beosztottaid pucolják a hagymát és a krumplit, majd míg ők dolgoznak, Te kényelmesen főzőcskézel... ez tetszik:))

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!

süti beállítások módosítása