A karácsonyi ételekért nem csak az ízük miatt rajongunk szerintem, hanem a hozzájuk kapcsolódó emlékek, élmények miatt. Ezeket nem fogyasztjuk egy átlagos hétköznap, sőt, előfordul, hogy egy-egy személyhez kötődik a készítése. Nekem ilyen emlékcsalogató a baracklekváros linzer, amit nagymamám sütött minden ünnepkor. Begyúrta, kiszaggatta, megsütötte, majd pedig összeültünk anyukámmal és húgommal, hogy szépen megkenjük lekvárral. Kellett is a sok szorgos kéz, mert egy hadseregnek való mennyiség készült! :)
Most megosztom veletek a lekváros linzer receptjét, természetesen cukormentessé és teljes kiőrlésűvé alakítva. A szükséges alapanyagokat pedig könnyedén beszerezhetitek hozzá a Lidl üzleteiben!
Hozzávalók:
- 210 g Castello Fit &Well teljes kiőrlésű búzaliszt
- 90 g Castello Búzafinomliszt
- 200 g Pilos vaj vagy Vita Dor Kocka margarin
- 100 g porrá őrölt Castello Fit&Well Xilit
- 1 tojássárgája
- 3 ek víz
- 1 db kezeletlen citrom héja lereszelve
- cukormentes baracklekvár a töltelékhez
A liszteket összekeverjük az édesítőszerrel, majd elmorzsoljuk benne a vajat.
Hozzáadjuk a tojássárgáját és a vizet, majd gombóccá gyúrjuk.
Fóliába tekerjük és 1 órára hűtőbe rakjuk. A pihentetés után lisztezett deszkán kinyújtjuk pár mm vastagra.
Kiszaggatjuk tetszőleges kiszúróval, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.
Hagyjuk teljesen kihűlni a kisült tésztát, és csak ezután kenjük meg őket lekvárral.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.