Cukormentes epres-rebarbarás pite

A fanyar, pikáns rebarbara nem csak lekvárok, kompótok alapja lehet, hanem szuper párost alkot például az eperrel is egy süteményben. A rebarbara igazából egy ehető levélnyél, a szezonja nagyjából áprilistól júniusig tart. A vásárlásnál figyeljünk arra, hogy élénk színű, kemény darabokat válasszunk, és ha megvettük, akkor ne tároljuk sokáig. Alapvetően nem fogyasztjuk nyersen, de érdemes azért szerintem úgy is megkóstolni. Fanyarsága miatt nem csak édességekhez használhatjuk, hanem akár húsokhoz is mártásként. 

Én most pitét készítettem belőle, aminek az illata valami mennyei sütés közben. Alig lehet kivárni, hogy picit kihűljön.. :P 

dsc_6080-min.jpg

Hozzávalók:

- 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt

- 50 g sima búzaliszt

- 200 g vaj vagy margarin + forma kikenéséhez 

- 1 db tojás sárgája

- 3 ek hideg víz 

- 100 g Nyírfacukor Plussz (xilit és eritrit keverék) + 2 ek a szóráshoz 

- 300 g eper 

- 4 szál rebarbara 

dsc_6069-min.jpg

A liszteket összekeverjük az édesítőszerrel, majd elmorzsoljuk benne alaposan a felkockázott vajat vagy margarint. Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a vizet és sima felületű gombóccá gyúrjuk a tésztát. Folpackba csomagoljuk és 30 percre betesszük pihenni a hűtőbe. 

Az édesítőszerre kitérve kicsit - azért ezt használtam, mert a Nyírfacukor legújabb terméke nem csak xilitet tartalmaz, hanem eritritet is, és ezáltal kevésbé érvényesül az édesítőszer hűvös íze. Valamint az ára is kedvezőbb. 

Közben a rebarbarát megtisztítjuk. Ha vannak rajta levelek, akkor levágjuk,és egy hámozó segítségével lehúzzuk a külső rétegét. Ezután ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. 

Az epret megmossuk, kicsumázzuk és karikára vágjuk. 

A tésztát pihentetés után lisztezett deszkán kinyújtjuk akkorára, amekkora a piteformánk. A piteformát kivajazzuk, kilisztezzük és belenyomkodjuk a tésztánkat. Egy villával pár helyen megszúrkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben 5-6 perc alatt elősütjük. 

Ezután ráhalmozzuk az epret és a rebarbarát, és megszórjuk kb 2 evőkanál édesítőszerrel. Visszatoljuk 18-20 percre a sütőbe, 180 fokon. Addig sütjük, míg a tésztánk szép aranybarna nem lesz. 

 

dsc_6073-min.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr7614830568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!

süti beállítások módosítása