A rejtélyes spárga

Én régebben nem ettem a spárgát, mert nálunk valamiért semmilyen formában nem jelent meg, sem a családi asztalon, sem a menzán. Kicsit kételkedve nézegettem a piacon, de addig addig szemeztem vele, míg bekéredzkedett a kosaramba. A szerelmünk azóta is tart, és alig várom, hogy tavasszal újra megjelenjen.

A spárga nem csak finom, hanem egészséges is, mivel nagyon gazdag K, C, A, E, B vitaminokban és folsavban, valamint biztosítja szervezetünk számára a szükséges fehérjét, mangánt, foszfort és rostot. Szuper vese -és vértisztító hatású, úgyhogy nem csak az ízlelőbimbóinknak okozunk vele örömöt, hanem a bőrünk is meghálálja a fogyasztását. 

Ezúttal egy sós pite, a quiche (kiejtése: kis)  töltelékét adta, és most is bebizonyosodott, hogy ez bizony mindenféle formában nyerő. Ráadásul rettentő kiadós étel és bármilyen finomsággal megpakolhatjuk. 

sparga12.jpg

A pitetészta hozzávalói: 

300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt 

150 g vaj

5 evőkanál víz 

1,5 teáskanál só 


A vajat elmorzsoljuk a liszttel és sóval, majd a vízzel együtt gombóccá gyúrjuk. Fóliába csomagolva 30 percet hűtőben pihentetjük. 


Közben elkészítjük a tölteléket:


250 g juhtúró vagy sima tehéntúró

1 cukkini

2 tojás 

1 csomag zöld spárga

Ha juhtúrót használunk, akkor ne tegyünk bele sót, ha tehéntúrót, akkor mehet bele egy 1-2 csipet. 

Kis kockákra daraboljuk a cukkinit, összekeverjük a túróval és tojásokkal.  A töltelék lehetőségeinek száma szinte végtelen, én csináltam már spenótos és csirkemelles verziót is. Mint például ez itt: 

spenotos.png

 

A tésztát  a pihentetés után lisztezett deszkán kinyújtjuk nagyobbra mint a piteformánk,  majd a vajjal kikent és liszttel megszórt piteformába tesszük, és visszahajtogatjuk a széleit. 

 180 fokon 10 percig sütőpapírral letakarva sütjük,majd 5 percig papír nélkül. Azért, hogy a sütőpapír ne emelkedjen fel, érdemes pár szem száraz babot vagy lencsét szórni rá.

A spárgát lobogó vízben 1-2 percig főzzük, majd rögtön hideg vízbe tesszük, hogy ne veszítse el zöld színét. 

Miután a pitetésztát 5 percig sütőpapír nélkül sütöttük, rákanalazzuk a tölteléket,ráhelyezzük a spárgát, megszórjuk sajttal és 25 perc alatt készre sütjük. 

Jót étvágyat hozzá! :) 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr38692586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!

süti beállítások módosítása