Én régebben nem ettem a spárgát, mert nálunk valamiért semmilyen formában nem jelent meg, sem a családi asztalon, sem a menzán. Kicsit kételkedve nézegettem a piacon, de addig addig szemeztem vele, míg bekéredzkedett a kosaramba. A szerelmünk azóta is tart, és alig várom, hogy tavasszal újra megjelenjen.
A spárga nem csak finom, hanem egészséges is, mivel nagyon gazdag K, C, A, E, B vitaminokban és folsavban, valamint biztosítja szervezetünk számára a szükséges fehérjét, mangánt, foszfort és rostot. Szuper vese -és vértisztító hatású, úgyhogy nem csak az ízlelőbimbóinknak okozunk vele örömöt, hanem a bőrünk is meghálálja a fogyasztását.
Ezúttal egy sós pite, a quiche (kiejtése: kis) töltelékét adta, és most is bebizonyosodott, hogy ez bizony mindenféle formában nyerő. Ráadásul rettentő kiadós étel és bármilyen finomsággal megpakolhatjuk.
A pitetészta hozzávalói:
300 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
150 g vaj
5 evőkanál víz
1,5 teáskanál só
A vajat elmorzsoljuk a liszttel és sóval, majd a vízzel együtt gombóccá gyúrjuk. Fóliába csomagolva 30 percet hűtőben pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket:
250 g juhtúró vagy sima tehéntúró
1 cukkini
2 tojás
1 csomag zöld spárga
Ha juhtúrót használunk, akkor ne tegyünk bele sót, ha tehéntúrót, akkor mehet bele egy 1-2 csipet.
Kis kockákra daraboljuk a cukkinit, összekeverjük a túróval és tojásokkal. A töltelék lehetőségeinek száma szinte végtelen, én csináltam már spenótos és csirkemelles verziót is. Mint például ez itt:
A tésztát a pihentetés után lisztezett deszkán kinyújtjuk nagyobbra mint a piteformánk, majd a vajjal kikent és liszttel megszórt piteformába tesszük, és visszahajtogatjuk a széleit.
180 fokon 10 percig sütőpapírral letakarva sütjük,majd 5 percig papír nélkül. Azért, hogy a sütőpapír ne emelkedjen fel, érdemes pár szem száraz babot vagy lencsét szórni rá.
A spárgát lobogó vízben 1-2 percig főzzük, majd rögtön hideg vízbe tesszük, hogy ne veszítse el zöld színét.
Miután a pitetésztát 5 percig sütőpapír nélkül sütöttük, rákanalazzuk a tölteléket,ráhelyezzük a spárgát, megszórjuk sajttal és 25 perc alatt készre sütjük.
Jót étvágyat hozzá! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.