Hétvégén kiélveztem a vidéki élet minden egyes mozzanatát, mert csak 2 napom volt rá. Fülig érő vigyorral rúgtam le a papucsot, és jólesőn mászkáltam mezítláb a selymes fűben. Majd egy hirtelen ötlettől vezérelve szaladtam le a gyümölcsösbe, másztam fel a cseresznyefára és gyűjtöttem is be a naptól meleg, tűzpiros, roppanós cseresznyét.
Pite lesz belőletek – gondoltam.
Még hozzá nem is akármilyen pite. A jó öreg clafoutis, avagy tejpite receptjét alakítottam át cukor-és laktózmentesre, teljes kiőrlésű lisztből.
Egy könnyű nyári édességről van szó, amit bármilyen gyümölccsel bátran variálhatunk, biztosan sikere lesz.
Lássuk is a hozzávalókat:
40 dkg magozott cseresznye
4 tojás
5 ek teljes kiőrlésű tönkölyliszt
5 ek zabpehelyliszt
8 ek nyírfacukor vagy 8 ek eritrit
csipet só
fahéj
3 dl vaníliás rizstej vagy 3 dl sima tej
1 rúd vanília kikapart magja vagy 2 tk vaníliaaroma
vaj és liszt a tepsi kikenéséhez
A cseresznyét kimagozzuk, és szűrőbe téve lecsöpögtetjük, hogy később ne áztassa el a tésztánkat.
A 4 tojást habosra verjük a nyírfacukorral, majd evőkanalanként adagolva adjuk hozzá a lisztet, tejet sót és vaníliát. Csomómentesre keverjük.
A piteformánkat kivajazzuk, lisztezzük, és belehelyezzük a cseresznyét, úgy, hogy a szemek között legyen hely. Ez azért szükséges, hogy közé tudjon folyni a tészta.
Ráöntjük a masszát, de ne lepődjünk meg, ez tényleg ennyire híg. 180 fokon, kb. 45-50 percig sütjük, amíg a tűpróbánál nem ragad már a tűre semmi.
Próbáljuk meg kivárni, míg hűl egy picit és szeletelhetjük is. Tudom tudom, nehéz, mert annyira isteni az illata! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.