Trükkös kalács Húsvétra
Cukormentes, teljes kiőrlésű, szilvalekváros

Nálunk a húsvéti reggelek elmaradhatatlan kelléke a fonott kalács, ami számomra vajjal és meleg kakaóval az igazi. Most viszont újítottam egy kicsit, és nem a hagyományos verziót készítettem el, hanem ezt az irtó mutatós, isteni puha szilvalekváros csodát. 

Bonyolultnak néz ki, de pikk-pakk megvan! ;) 

_mg_4459.jpg

Hozzávalók:

200 g teljes kiőrlésű liszt
100 g sima búzaliszt
50 g vaj
50 g eritrit
25 g élesztő
120 ml tej (nálam vaníliás rizstej)
1 tojás


Töltelék:
Panyolium Szilvalekvár (cukor-és tartósítószermentes)

_mg_4456.jpg

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, lefedjük és meleg helyen felfuttatjuk. Cukor nélkül is felfut, de ha nem bízunk benne, akkor egy kiskanál cukorba nem fogunk belehalni. 

A lisztet összekeverjük a csipet sóval, eritrittel és elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáöntjük az élesztős tejet és sima felületű gombóccá gyúrjuk. Letakarjuk és meleg helyre tesszük pihenni 40 percre.

Ha megkelt, akkor lisztezett deszkán átgyúrjuk és kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastag téglalap alakúra. Megkenjük szilvalekvárral, és a hosszabbik oldalánál szorosan feltekerjük, mint a piskótatekercset. Az így kapott tekercset hosszanti irányban kettévágjuk, kicsit kifordítjuk, hogy ilyen szép csíkos legyen, és összefonjuk a két szálat. Koszorú alakba tekerjük, és a két végén szorosan összefogjuk, hogy sütésnél ne váljon ketté. Lekenjük egy tojás sárgájával és 180 fokon 40-45 percig sütjük.

Jó étvágyat hozzá!

_mg_4446.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr7012394879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cct 2017.04.06. 09:22:40

Szia!
Ma megsütöttem (kicsit változtattam rajta, de nem jelentősen) és fantasztikusan finom lett, amellett majdnem olyan szép, mint a Tiéd. És tényleg gyorsan elkészül. :)
Köszönöm szépen a receptet!

dora.iklodi 2017.04.06. 09:24:14

@cct: Oh de szuper, nagyon örülök neki! :) Mit változtattál rajta? :)

cct 2017.04.07. 20:06:13

Teljes kiőrlésű tönkölylisztet használtam és 70g nádcukorral készítettem. Nem tudom, hogy az egész tojást beletetted-e a tésztába, mert nem láttam a leírásban, én a sárgáját belekevertem és a fehérjével kentem le sütés előtt. :)

Gréta Török 2017.04.16. 18:58:57

Kedves Dóra!
Megsütöttem húsvétra a kalácsot anyukám házi szilvalekvárjával és isteni lett! Köszi a receptet! :)
Gréta

dora.iklodi 2017.04.16. 19:00:37

@Gréta Török: Kedves Gréta! :) Nagyon köszönöm, hogy írtál, és rettentően örülök, hogy jól sikerült! :) Kellemes ünnepet nektek!

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!

süti beállítások módosítása