Őszköszöntő diókrémes szilvás mini piték (Gluténmentes, tejmentes, cukormentes)

Nekem a szeptember soha nem a nyár végét jelentette. Sokkal közelebb áll a szívemhez, mint a nyár, hiszen egyszerre van benne valami új kezdete, valami izgalmas eljövetele, és egyszerre jelent egy kis megnyugvást és befelé fordulást is. Szeretem, ahogy reggelente és késő délután érzem az ősz illatát, szeretem, ahogy jól esik bekuckózni egy meleg plédbe, de még élvezni lehet a napsütés finoman simogató melegét. Ha ősz, akkor eszembe jut az almaszedés ideje, a traktor zakatoló hangja, és nagymamám isteni almás rácsos pitéje. Vagy épp a diós, mert valahogy az is az őszhöz tartozik. 

Most már végre jól esik a tűzhely mellett lenni, úgyhogy el is készítettem az első őszi süteményeket, amik diókrémmel és szilvával vannak töltve. Előre szólok, hogy nagyon kapós lesz! :) 

dsc_0958-2-iloveimg-compressed.jpg

 

dsc_0947-2_1.jpg

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 250 g barna rizsliszt (gluténmentes)
  • 50 g zabpehelyliszt (gluténmentes)
  • 90 g porrá őrölt eritrit vagy nyírfacukor
  • 200 g margarin  (vagy vaj, ha valaki ehet tejterméket)
  • 1 tojás

 

Diókrémhez:

  • 150 g darált dió
  • 70 g eritrit vagy nyírfacukor
  • 0,5 dl víz 

Szilvás töltelékhez:

  • 300 g szilva 
  • 1,5 dl víz
  • 100 g eritrit (függ a szilva édességétől)
  • 1 kk fahéj
  • 2-3 szem szegfűszeg

 dsc_0935.jpg

A tésztához összeszitáljuk a liszteket, elkeverjük az édesítőszerrel, majd a margarint kis kockákra vágva elmorzsoljuk benne. A tojást felütjük egy pohárba, nehogy rossz legyen és ki kelljen dobni az egész tésztát. Hozzáöntjük a lisztes keverékhez és egy nagy gombócot gyúrunk. Fóliába tekerjük és 30 percre a hűtőbe rakjuk. 

Közben a diókrémhez felmelegítjük a vizet, feloldjuk benne az édesítőszert és összekeverjük a dióval. Kóstoljuk meg, hogy elég édes-e. Rakjuk félre, ha rendben van.

A szilvát megtisztítjuk, kimagozzuk, és negyedekbe vágjuk. Feltesszük főni a vízzel, édesítőszerrel és fűszerekkel együtt, és szinte egy lekvárt főzünk belőle. 

Ha letelt a 30 perc, akkor kivesszük a hűtőből a tésztánkat, kicsomagoljuk, és a háromnegyedét egy lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 0,5 mm vastagra. Vagy egy nagy piteforma lesz belőle, vagy 6 kisebb. Kivajazzuk és lisztezzük a formákat, és belehelyezzük a kivágott tésztát. belenyomkodjuk, egy kis peremet is készítünk neki. Rákanalazzuk a diókrémet, majd a szilvás tölteléket. A tetejére a maradék tésztából csinálhatunk rácsot, vagy fonást, vagy épp ami eszünkbe jut. :) 

180 fokon kb. 20-25 percig sültek. Akkor vegyük ki, amikor már szép aranybarna a tésztánk. 

Jó nassolást! :) 

dsc_0942.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr6612812958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gréta Török 2017.09.11. 08:29:52

Kedves Dóri!
Alig vártam, hogy hétvége legyen és kipróbálhassam a receptedet. Ismét nem csalódtunk, tökéletes lett :) nagyon köszönöm, hogy megosztottad :)
Üdv.
Gréta

dora.iklodi 2017.09.11. 08:31:15

@Gréta Török: Kedves Gréta! :) Nagyon örülök, hogy elkészítetted, annak pedig még inkább, hogy sikere volt! :) Köszönöm a visszajelzést, sokat jelent ez nekem!

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!

süti beállítások módosítása