A gomba egy szuper értékes alapanyag, hiszen jócskán tartalmaz fehérjét, így gyakran húspótlóként is használják a vegetáriánusok és vegánok. De nem csak fehérjében bővelkedik, hanem zsírokat, szénhidrátokat, ásványi sókat, A-, B-, D-vitamint is tartalmaz. Én azért is szeretem, mert gyorsan elkészül, és könnyen főzhetünk belőle ragut, levest vagy akár fasírtot is. Most egy krémlevest készítettem vegyes erdei gombából percek alatt, aminek a tetejét pirított dióval szórtam meg. Isteni lett. :)
Hozzávalók 4 főre:
- 500 g erdei gomba vegyesen vagy csiperke gomba megtisztítva
- 1 fej vöröshagyma megtisztítva
- 2 gerezd fokhagyma megtisztítva
- 5-6 szál friss kakukkfű
- só, bors
- 6 dl víz vagy zöldségalaplé
- 2 ek olaj
- 2 marék összetört dió
A vöröshagymát felkockázzuk és egy fazékban, a 2 evőkanál olajon megdinszteljük. Ha már kissé megpirult, akkor hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát is.
A gombát rádobjuk a hagymára és folyamatos kevergetés mellett nagy lángon megpirítjuk.
Ha kapott egy kis színt, akkor felöntjük vízzel/alaplével, sózzuk, borsozzuk, beletesszük a kakukkfüvet és fedő alatt 10-15 perc alatt megfőzzük.
Közben egy száraz serpenyőben lepirítjuk az összetört diót.
Ha megfőtt a leves, akkor egy botmixer segítségével krémesre turmixoljuk. Ha túl sűrűnek találjuk, akkor adhatunk hozzá tejszínt. Én rizstejszínt szoktam használni ilyenkor.
Tányérokban szedjük és megszórjuk a pirított dióval.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.