4 diétabarát hely Budapesten, nem csak diétázóknak I. rész

Nincs egyszerű dolga az ember lányának inzulinrezisztensként vagy cukorbetegként, netalán ha ehhez még ilyen-olyan ételérzékenység vagy allergia is párosul, akkor igen csak sokáig kell kutakodnia, mire megfelelő vendéglátóhelyet talál.

Számtalanszor találkozok olyan éttermekkel vagy kávézókkal, ahol elérhető ’mentes’, vagy paleo étel, de amikor megkérdezem tőlük, hogy mégis milyen alapanyagokból áll, akkor csak bámulnak rám, esetleg hebegnek-habognak valamit. Arról pedig végképp lemondtam, hogy esetleg megtudjam, egy adag ételben hány gramm szénhidrát van.

Éppen ezért arra gondoltam, hogy összegyűjtöm azokat a vendéglátóhelyeket, ahol az egészségtudatosak, vagy a hozzám hasonlóan 160 grammos szénhidrát diétát tartók is ehetnek, ihatnak.

cover.jpg

 

  1. Anyu leves és szendvics bár

A falatnyi kis hely hű a nevéhez, és a naponta változó kínálatukkal tényleg az otthoni ízeket csempészik be a hétköznapokba. A csodakedves lányok krétával írják a táblára az aznapi menüt, amiben általában 2 fajta leves, 2-3 főétel, na meg desszert található. Nagy örömömre a levesek többnyire növényi tejszínnel készülnek, így laktózérzékenyként is bátran kanalazhatok. :) A főételeknél a köret legtöbbször bulgur vagy kuszkusz, ráadásul a vegákra is mindig gondolnak.

anyu-11-600x338.jpg

anyu-06-600x338.jpg

Forrás:anyuleves.hu

 

  1. Juicy + Budapest Bagel

Van az úgy, hogy tízóraira vagy uzsonnára nincs időm kajapakkot csomagolni, ilyenkor jön nagyon jól a Juicy. Egyrészt válogathatunk a fincsi, hidegen préselt gyümölcs és zöldséglevek között, másrészt nekem hatalmas kedvencem a mogyoróvajas protein bowl, aminek még egy kis csokis granola is van a tetején. :P Ebből azt hiszem bármennyit meg tudnék enni. Közben pedig kicsüccsenhetünk a teraszra, és fellélegezhetünk pár percre a városi forgatagban.

20170405_150459.jpg

  1. CsendesM

Ha van vegán mennyország, akkor ez az. Én az ebédmenüjükért rajongok kifejezetten, de isteni hambikat és szendvicseket is találunk az étlapon, és itt ráadásul a gluténérzékenyek is nyugodtan ehetnek. Eddig a legnagyobb meglepetést nekem a hideg uborkalevesükkel okozták, ami annyira jól sikerült, hogy drukkolok, idén nyáron is legyen.

 dsc_0852.JPG

 

  1. DOBRUMBA

Mediterrán konyha izgalmasabbnál izgalmasabb ízekkel és összeállításokkal. A helynek van egy sajátságosan barátságos hangulata. Amikor belépsz, akkor érzed, hogy itt nem fogsz feszengeni, eszel egy nagyon jót és jól érzed magad. És pont ennyi elég is lenne, de még inkább az ember szívébe lopják magukat azzal, hogy a diétázók is találnak maguknak fogásokat. Én legutóbb egy kuszkusz tálat ettem harisszával, csicseriborsóval és báránykolbásszal, ami nem csak szuperül nézett ki, de isteni is volt. ;)

20170524_190307.jpg

 

Igyekszem ezentúl minél több ilyen helyet ajánlani nektek, de kíváncsi vagyok nagyon a ti kedvenceitekre is, úgyhogy ne tartsátok magatokban! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr3012560155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2017.06.04. 15:05:44

"A főételeknél a köret legtöbbször bulgur vagy kuszkusz"
Vagyis egyáltalán nincsenek figyelemmel az inzulin rezisztensekre.
Köszi, ... én eddig olvastam. :o)

dora.iklodi 2017.06.04. 15:07:09

@Attilajukkaja: Szia! :) A bulgur és a kuszkusz is lassan felszívódó szénhidrát, a 160 grammos diétában megengedett. Úgyhogy nem teljesen értem a kritikádat. :)

Attilajukkaja 2017.06.04. 15:14:18

@dora.iklodi:
Szia!
"A bulgur és a kuszkusz is lassan felszívódó szénhidrát"
Sajnos nem értünk egyet. :lo)
Miért is lenne alacsony a glikémiás indexük?

dora.iklodi 2017.06.04. 15:16:26

@Attilajukkaja: Ezt nem én állítom, hanem orvosok és dietetikusok. :) Például az egyik legnevesebb endokrin központ ezt írja a honlapján:
"Nézze a glikémiás indexet (GI): A GI megmutatja egy tápanyag vércukorszint emelő hatását a cukorhoz képest. Célszerű főként alacsony glikémiás indexű ételekből összeállítani az étrendet, amelyek nem emelik meg nagymértékben a vércukorszintet, így nem kell túl sok inzulint termelnie a szervezetnek.

Lassan felszívódó szénhidrátok: zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, durum tészta, barna vagy basmati rizs, bulgur, kuszkusz, hajdina, köles, zab(pehely)"

Forrás: www.endokrinkozpont.hu/hirek/igy-dietazzon-pcos-eseten

Attilajukkaja 2017.06.04. 15:26:41

@dora.iklodi:
""Nézze a glikémiás indexet (GI)"
Egyetértek. Nézz rá a szénhidrát források glikémiás index táblázatára. Nem nehéz kikeresni. Lehet, hogy picit el fogsz csodálkozni az adatokon.
Amúgy nem csak a GI lehet fontos, hanem a GL (glicemic load) is, ami az összes szénhidrát bevitelét jelenti.

dora.iklodi 2017.06.04. 15:29:32

@Attilajukkaja: Láttam már párszor azt a táblázatot :) Egyrészt nem gondolom, hogy az orvosok és dietetikusok hülyeséget állítanának kollektíven, másrészt pedig mindenkinek kicsit másképp működik a szervezete, mást bír el. Ezt kell kitapasztalni, és ehhez alakítani az étkezéseket. Például amíg én a teljes kiőrlésű tésztától 30 perc múlva éhes vagyok, addig más azzal tök jól el van.

Attilajukkaja 2017.06.04. 15:41:22

@dora.iklodi:
Látom, a tudományos adatok nem győznek meg. Akkor én sem próbálkozom vele.
Talán egy vércukormérő is megtenné. Nem túl drága kütyü, de nagyon hasznos.

dora.iklodi 2017.06.04. 15:44:10

@Attilajukkaja: Haha :D Van ilyen nem túl drága kütyüm, és még használom is. :) De mivel mindenképp szeretnél belém kötni, így ez a vita részemről lezárva. :) További szép napot!

Attilajukkaja 2017.06.05. 09:56:42

@dora.iklodi:
Sajnálom, hogy a hasznos tanácsokat te úgy veszed, hogy belédkötöttek. És még ki is nevetsz ahelyett, hogy utánanéznél a dolgoknak. További jó blogolást!
Haha nélkül.

Attilajukkaja 2017.06.05. 09:56:48

Iklódi Dóri!
Ezt csak neked írom , mert úgyis tudom, hogy csak azok a kommentek jelennek meg az oldaladon, amelyek veled értenek egyet. :o)
A gondom az, hogy sok az olyan megállapításod, ami nem teljesen igaz. Elsőnek említeném azt, hogy összekevered az éhségérzetet a vércukor szinttel. A kettő nem mindig egyezik, mert az éhségérzet a gyomortartalmon is múlik. És még más stimulusokon is. Annak örülök, hogy követed a vércukrodat és pontosan tudod, neked mi a jó. Bár minden IR-es ezt tenné! De a te modelled nem biztos, hogy mindenkinek megfelel. Nálunk biztosan nem működne! Ezért nagyon kell vigyázni az olyan kijelentésekkel, mint pl., hogy a kuszkuszt nyugodtan lehet fogyasztani.
Nem véletlenül kérdeztem rá, hogy tudod-e, mi az a kuszkusz. Mitől lenne az jobb, mint a nagymama tésztája? Ha utánanézel, meglátod, hogy ugyanolyan búzadarából készül, ezért a GI indexe sem lehet alacsonyabb. Az is csak egy búzából készült tészta.
Abban igazad van, hogy IR és IR emberek között különbség van. Örülj neki, hogy te egy toleránsabb csoportba tartozol. De látok abban egy komoly veszélyt, hogy úgy nyilatkozol ételekről, mintha azok bármelyik IR-esnek megfelelne.
Nem, nem támadom a személyedet, csak szeretném, ha értenéd, hogy az írásaidban egy picit több a felelősséged, mint amikor én kommentelek valamit.
Jó éjszakát!
Jukka

Attilajukkaja 2017.06.05. 17:10:21

@dora.iklodi:
Köszönöm, hogy mégis megjelentek a kommentjeim! :o)

Miumiu 2017.07.14. 23:22:39

@Attilajukkaja:
Kedves Jukka!

A dietetikus nálam is a megengedett köretek közé sorolta a bulgurt és a kuszkuszt (IR).
Nem tudom mennyire megengedett más blogját linkelni, de itt van egy egy nagyon jó bejegyzés, ahol még le is van fényképezve, hogy elkészítve mennyi lesz az egyes köretekből a 100 grammos adag: www.160g.hu/2017/01/mennyi-koretet-egyunk/ a ch érték is mindegyikhez ki van számolva.
Nekem főleg az elején nagy segítség volt.

Attilajukkaja 2017.07.15. 09:33:51

@Miumiu:
Köszönöm szépen az infót. A gondom ezekkel a köretekkel - a quionoát kivéve, - hogy elég magas a glikémiás indexük. Ezért nem ajánlatosak, ha valaki inzulin rezisztenciában szenved.

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!

süti beállítások módosítása