5 dolog, amit minden champagne rajongónak tudnia kell
Mr. Fabrice Rosset szerint

Vajon miért kéri ki magának egy francia, hogy a pezsgő nem champagne? Mitől lesz egy champagne vintage? És hogy áll a magyar pezsgőkészítés jelenleg?

dsc_0637-iloveimg-compressed.jpg

Ezekről beszélgettem többet között Fabrice Rosset Úrral, a Deutz Champagne ház elnökével, aki most először Magyarországon, a Costes Downtown étteremben mutatta be különleges champagne válogatását egy ebéd keretein belül.

Fabrice személyesen is részt vesz a borászok munkájában, jelen van minden egyes házasításnál, minden hordómintát megkóstol, bensőségesen és hozzáértéssel beszél a champagne ház minden részletéről. Összegyűjtöttem tőle öt olyan információt, amit minden champagne rajongónak tudnia kell:

  1. Minden Champagne pezsgő, de nem minden pezsgő Champagne.
     

Minden olyan pezsgőt champagne-nak hívunk, amely Champagne borvidéken készült palackos erjesztéssel és érleléssel.  Ezen a borvidéken nem csak a területfelosztás történik szigorú szabályok alapján, hanem a borkészítés is. Így például csak a kézi szüret engedélyezett, de annak hozama is meghatározott.   8 ezer tőke/ha esetén átlagosan 124, de legfeljebb 155 mázsa hozammal, s a 160 kiló szőlőből legfeljebb 102 liter bor készülhet. Ennek első 80 literjéből lesz végül cuvée, a legjobb pezsgők alapanyaga.

matthieu-joannon-349076.jpg

 

  1. Mitől vintage egy champagne?

Vintage champagne-ról akkor beszélhetünk, ha a champagne egyetlen szüret terméséből készül, így képviseli az adott évjárat minden jellegzetességét. Ebből már kikövetkeztethető, hogy a non-vintage tételek esetén az adott évjárat termését összekeverik a korábbi évek hasonló minőségű termésével. Éppen ezért itt nagyon fontos a stílusok összehangolása.

 

sven-wilhelm-359306.jpg

 

  1.  A szó, amely a legjobban jellemzi a champagne-t.

Fabrice elárulta nekem, hogy mely az az egy szó, ami szerinte a champagne maga. Ez nem más, mint az elegancia. De hogyan lesz elegáns egy tétel?

Véleménye szerint attól, ha a gyümölcsösség a meghatározó karakter a pezsgőben, s ha a gyümölcsök nem tolakodóan, hanem harmonikusan érnek össze a nedűben.

pelle-martin-475814.jpg

 

  1. A pezsgő és ételpárosítás titka.

Az a titok, hogy nincs titok, hiszen a pezsgő és étel párosítás a bor és étel párosításon alapul, nem kell külön szabályokat követni.

 

mel-turner-410397.jpg

 

  1. Van jövője a magyar pezsgőkészítésnek!

Rosset Úr magyarországi utazása alatt több borvidéken is megfordult, többek között Villányban is. Lenyűgözte az a tudás, amelyet a magyar emberek birtokolnak a borról, így teljes meggyőződéssel jelentette ki, hogy szép jövő előtt áll a pezsgőkészítés is hazánkban.

 

nik-macmillan-474594.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr3713501823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!

süti beállítások módosítása