Nemrégiben Szegedre vezetett az utam, ahol most kivételesen nem a halászlének hódoltam, hanem egy olyan helyet kerestem fel, ahol nyakig szószosan, a finom ízektől vigyorogva tömhettem tele a bendőmet például egy olyan hamburgerrel, aminek az evése közben, csak hümmögni tudtam az elégedettségtől. Ez a hely a szegedi Famous.
Nem hallottál még róluk? Akkor olvass figyelmesen!
Lassan két éve annak, hogy Lajos úgy döntött, egy olyan hellyel örvendezteti meg a szegedieket, ahol az amerikai konyha remekeit kóstolhatják meg. Legyen szaftos, fűszeres és bőséges. Ezeket szem előtt tartva össze is állították az étlapot, felújították a romkocsma feletti egykori kifőzdét, és töretlenül haladtak előre. Így hangozna az étterem álomszerű, rövid története. Ám nem volt az indulás ilyen idillien zökkenőmentes.
Az étterem megnyitása előtt két nappal dobta be a törölközőt a konyhafőnök, így Lajos, aki korábban értékesítéssel és marketinggel foglalkozott, hipp-hopp a konyhában találta magát, és csapatával heti hét napból nyolcat dolgozva kísérletezgetett a receptekkel, és tanulta meg az amerikai ételek elkészítésének csínját-bínját. A vendégek rengeteget segítettek neki ebben, hiszen az ő visszajelzéseik alapján alkották meg a mostani kínálatot.
Amikor arról kérdezem Lajost, hogy szerinte melyik a legkiemelkedőbb ételük, akkor nehezen tud választani, és úgy mesél róluk, mintha a csemetéi lennének. Ez pedig nem csoda, hiszen még a fűszerkeverékeket is ők kísérletezték ki. A legbüszkébb talán a Philly cheese steak szendvicsre, hiszen egy Philadelphiából érkező vendég szerint nem csak finom, hanem a legjobb, amit életében evett! :)
Ahogy körbenézek, meglátok egy falat, ahol az evőversenyek győztesei vannak kifüggesztve. Mert igen, itt nem csak jól akarják lakatni a népet, hanem élményt is szeretnének átadni. Az erősevő verseny (ami nem Erős Pista!!!) mellett csirkeszárny evő versenyt is rendeznek, amelyen 2 kg csirkeszárnyat kell eltüntetni 5 perc alatt. A rekord eddig 88 csont 5 perc alatt, ami szinte a teljes 2 kg. Fogalmam sincs, erre hogy képes valaki, de az biztos, hogy istenadta tehetség! :D
Na, de beszéljünk most már az ételekről is!
Első körben egy marhahátszín steaket kóstoltam a házi coleslaw salátájukkal és hagymakarikákkal. A káposztasaláta nagy örömömre nem tartalmazott tejterméket, úgyhogy bátran falatozhattam. Mielőtt bárki felhördül, hogy de nem is kell tartalmaznia, bizton állíthatom, hogy alig van olyan hely itthon, ahol ne ütnék a majonézt tejföllel... A Famousben még a majonéz is házilag készül, úgyhogy a maximumot hozza ez a sali.
Nem hagyhattam ki a Bronx nevű burgert, amely a tavalyi szegedi Gerilla Gourmet Fesztiválon elnyerte a 'Fesztivál legkülönlegesebb burgere' címet. Egy igazi kis “szörnyeteg”, amiben a husi pont olyan, amilyennek lennie kell. Szaftos, nincs kiszárítva és túlsütve. A kis mézes chilis szósz pikánssá teszi, de nem nyomja el a hús ízét. Pakoltak még bele a srácok pirított hagymát, krumpli chipset, cheddar sajtot és salit. Bár azt gondoltam, hogy a steak után képtelen leszek megenni, egyszer csak azon kaptam magam, hogy alig van a tányéron belőle. Értem, hogy miért kapott díjat. :)
Az ételek mellett a szemléletükkel vettek le a lábamról igazán, hiszen az egész beszélgetés jólesően pozitív volt, mint, ahogy maga a hely is. Ami pedig példaértékű, hogy a problémákra nem gondként, hanem megoldandó feladatként tekintenek. Azt hiszem, ezért is sikerült túllendülniük a kezdeti nehézségeken és egy szelet Amerikát meghonosítani Szegeden. :)
A Famous elérhetőségei:
- weboldal: http://www.famousszeged.hu
- Facebook: https://www.facebook.com/famousszeged/
- cím: 6722 Szeged Ady tér 5.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.