Ezeket edd rizs helyett!

Csirkemell, rizs, párolt zöldség. Ez a szent hármas látható és olvasható a legtöbb fitness életmódot követő oldalán. Na ne már! Azért korántsem ennyire unalmas a helyzet. 

Most 4 olyan gabonaalternatívát mutatok, amelyek sokkal ízletesebbek és ráadásul egészségesebbek, mint a rizs.

koretek.jpg

A szénhidrátoknak hatalmas szerepük van az étrendünkben, ezért nem mindegy, hogy mikor, milyet és mennyit fogyasztunk belőlük.

Én például inzulinrezisztensként különösen figyelek arra, hogy javarészt lassú felszívódású szénhidrátot egyek, azaz olyan gabonákat, zöldségeket, amelyek fokozatosan adják le az energiát, és nem hirtelen nyomják fel a vércukorszintet.

Ez nem csak a cukorbetegeknek, vagy az inzulinrezisztenseknek fontos szempont, hanem mindenkinek. Mert ha ezeket eszed a cukor, fehér liszt, fehér rizs és a túlfinomított élelmiszerek helyett, akkor nem fogod az étkezés után 30 perccel a falat kaparni, és az állandó édesség utáni vágy is megszűnik.

Lássuk tehát az alternatívákat:

1. Árpa vagy polgári nevén gersli

Egy méltatlanul szinte feledésbe merült gabonáról van szó, amelyről a legtöbb embernek a takarmánynövény és a sör jut az eszébe. 

Hatalmas a rosttartalma, gazdag B-vitaminban, káliumban és magnéziumban is. Éppen ezért a rendszeres fogyasztása szuper hatással van a szellemi és fizikai teljesítményre is. Csökkenti a vér koleszterinszintjét és glükózszintjét is. 

Elkészítése előtt érdemes alaposan átmosni, majd pici olívaolajon megpirítani. Háromszoros mennyiségű vizet készítsünk elő a főzéséhez, de mindig csak annyit adjunk hozzá, amennyit éppen felszívott főzés közben. Lassú tűzön, kb. 45-50 percig készül. 50 perc után is megtartja a rizshez képest kicsit rágósabb állagát. Én leggyakrabban rizottó készítéséhez használom, de sokan töltik meg vele a káposztát vagy épp a hurkát is. 

2. Hajdina vagy pohánka

A hajdinát talán még kevesebben ismerik, mint a gerslit, pedig nem csak kiváló vitaminforrás, hanem gyógyító hatása is van. Elődeink gyakran alkalmazták magas vérnyomásra, de magas rosttartalma miatt az emésztést is nagyszerűen segíti. 

A növény magját a rizshez hasonlóan köretként készíthetjük, lisztjéből pedig sós és édes palacsintát is készíthetünk, akár tojás nélkül is. Az íze jellegzetes, emlékeztet a dióra. 

dsc026533.jpg

3. Köles

 A köles igazi megmentő a gluténmentes étrendet követőknek, ráadásul jó hatással van a körömre és hajra is. Könnyen emészthető, ezért méregtelenítéskor is gyakran fogyasztják. 

Sós és édes verzióban is egyaránt elkészíthető, szuper alapanyag a desszertek esetén is! 

4. Bulgur

Nekem mind közül talán a bulgur a legnagyobb kedvenc, mert a legjobb társ a rohanós hétköznapokban, olyan gyorsan elkészül. 

A bulgur tört búza, gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz, magas a B-vitamin és vas tartalma is. 

Öntsük egy edénybe és egy picivel több vízzel tegyük fel forrni, mint amennyi épp ellepi. Lassú tűzön főzzük, fűszerezzük. 10 perc után lekapcsolhatjuk, még 5 percet párolódni hagyjuk és már fogyaszthatjuk is. Sokszor keverek hozzá sült zöldségeket, vagy egy meleg saláta alapanyagaként is nagyszerű. 

 

Szóval gabonákra fel! :) 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr918776182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rerros 2016.06.16. 08:27:59

még ide passzol a kuszkusz és a quinoa is. az utóbbi talán a "legszuperebb" szuperélelmiszer (cserébe nem olcsó) :)

2016.06.16. 08:28:05

A gerslit utálom, a hajdina és a köles jók. Dr hogyhogy lúgosít? Ez tudománytalan.

Old Shatterhand is Dead 2016.06.16. 08:28:07

Ezek mindegyiket probaltam mar es meg csak meg sem kozelitik a rizs elvezhetoseget. Raadasul annyi ideig keszulnek, hogy az ber a vegere mar csak azert eszi meg, mert farkasehes.

Az a baj, mint altalaban: ezeket max lelekesedesbol es elszantsagbol lehet kedvelni, de meg csak meg sem kozelitik a rizs elvezeti erteket. Sajnos...

Aknot 2016.06.16. 08:28:20

Kedves Dóra,
Arra az apróságra szeretném felhívni a figyelmed, hogy mind a bulgur, mind a kuszkusz a durum búza (különböző mértékben) tört változata, így a bulgur nem lehet "gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint ...... a kuszkusz".

Amúgy teljesen egyetértek veled, a változatos köretvélasztás nemcsak gyönyörködtet, de egészséges is. Nálunk mindenki mást szeret, lányom az árpát, fiam a kuszkuszt, feleségem quinoát, én hajdinát...

Még egy apróság, amit nem árt tudni a rizs-kedvelőknek:
A rizsen megtapadnak egy, a Szalmonellához hasonló, baktérium (Bacillus Cereus - mint a neve is mutatja, gabona-bacilus) spórái, amik a főzéssel nem pusztulnak el és szobahőmérsékleten kikelnek. Ez a baktérium a Szalmonellához hasonlóan mérgező és (főleg) hasmenést okoy, ezért a rizst ajánlatos minél gyorsabban lehűteni és egynél többször nem felmelegíteni!

dora.iklodi 2016.06.16. 08:29:57

@Old Shatterhand is Dead: Ízlések és pofonok szerintem :) Én például mindegyiket sokkal jobban szeretem, mint a rizst. Sok múlik a fűszerezésen is.

dora.iklodi 2016.06.16. 08:30:40

@Aknot: Köszönöm a kiegészítő információkat, hasznosak! :) A rizsről ezt én sem tudtam.

dora.iklodi 2016.06.16. 08:31:13

@rerros: Igen, köszönöm a kiegészítést! :)

dora.iklodi 2016.06.16. 08:34:32

@karandash: Nagyon sok helyen olvastam ezt, ráadásul nem csak neten. Persze ez még nem jelenti azt, hogy ne lehetne hiba benne :)

László 88 2016.06.16. 15:00:14

Azt nem értem, hogy miért mindig a vitaminokat, és az ásványi anyagokat írják, miért nincs szó az esszenciális aminosavakról?
Olyan, hogy lúgosítás, és méregtelenítő kúra nincs. Azt csak kuruzslók találták ki. Szóval a blog tudománytalan.

Yobbágy Fery 2016.06.16. 15:00:18

@Aknot: Baktérium...spórák...szalmonellához hasonló.
Azt tudtad, hogy egyes helyeken dihidrogén-monoxidot kevernek a rizshez? Az egy rendkívül veszélyes vegyület, a tüdőbe kerülve könnyen fulladásos halált okozhat.

Mad Mind 2016.06.16. 15:00:37

@Aknot:
Elhiszem mert az interneten olvastam.
Igaz életemben baromisok rizst melegítettem újra és nem fostam tőle...

Rézfánfütyülő fűzangyal 2016.06.16. 17:41:44

@Aknot: Hááát...a kuszkusz, minden ellenkező híresztelés ellenére nem mag, mint a többi, hanem tésztaféle , leginkább a tarhonyára hajaz.

Rézfánfütyülő fűzangyal 2016.06.16. 17:41:53

Ami a rizs és bulgur főzését illeti, van egy igen egyszerű és gyors módszerem. Egy jénai edénybe belerakom a kívánt mennyiséget, hozzákeverve az adalékokat (párolt zöldség vagy mást ízlés szerint) is. Felforralok gyorsforralóban annyi vizet, amennyi a száraz térfogatának kb. kétszerese (ez a rizs és bulgur minőségétől függhet 2-2,5 szeresig). A lobogóan vizet ráöntöm a tálban levő anyagra, és azon nyomban berakom a mikróba közepes fokozatra. 15 perc múlva kész és hibátlan a minősége.

A Tyne folyó déli partja 2016.06.17. 06:49:04

@rerros: kuszkusz durumbúza, quinoa meg álgabona, szóval egyik se gabona.
De használom mindet, a felsoroltakat is.

A Tyne folyó déli partja 2016.06.17. 06:49:07

@Old Shatterhand is Dead: speciel én inkább ezeket eszem, mint a rizst...

Bona Fides 2016.06.18. 14:13:12

Szerintem zöld-köreten kívül semmiféle gabona-köretet és pékárut nem kell enni. Kivételt képez a RITKÁN beiktatott krumplipüré és a párolt, petrezselymes újkrumpli, meg a naponta, reggelire beiktatott 5 dkg zabpehely.
Amíg van idényzöldség, addig nyersen eszem a zöldséget a sovány husival, vagy hallal.
Töltött káposztába, töltött paprikába, húsgolyóba rizs helyett gerslit teszek.

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!

süti beállítások módosítása