Csirkemell, rizs, párolt zöldség. Ez a szent hármas látható és olvasható a legtöbb fitness életmódot követő oldalán. Na ne már! Azért korántsem ennyire unalmas a helyzet.
Most 4 olyan gabonaalternatívát mutatok, amelyek sokkal ízletesebbek és ráadásul egészségesebbek, mint a rizs.
A szénhidrátoknak hatalmas szerepük van az étrendünkben, ezért nem mindegy, hogy mikor, milyet és mennyit fogyasztunk belőlük.
Én például inzulinrezisztensként különösen figyelek arra, hogy javarészt lassú felszívódású szénhidrátot egyek, azaz olyan gabonákat, zöldségeket, amelyek fokozatosan adják le az energiát, és nem hirtelen nyomják fel a vércukorszintet.
Ez nem csak a cukorbetegeknek, vagy az inzulinrezisztenseknek fontos szempont, hanem mindenkinek. Mert ha ezeket eszed a cukor, fehér liszt, fehér rizs és a túlfinomított élelmiszerek helyett, akkor nem fogod az étkezés után 30 perccel a falat kaparni, és az állandó édesség utáni vágy is megszűnik.
Lássuk tehát az alternatívákat:
1. Árpa vagy polgári nevén gersli
Egy méltatlanul szinte feledésbe merült gabonáról van szó, amelyről a legtöbb embernek a takarmánynövény és a sör jut az eszébe.
Hatalmas a rosttartalma, gazdag B-vitaminban, káliumban és magnéziumban is. Éppen ezért a rendszeres fogyasztása szuper hatással van a szellemi és fizikai teljesítményre is. Csökkenti a vér koleszterinszintjét és glükózszintjét is.
Elkészítése előtt érdemes alaposan átmosni, majd pici olívaolajon megpirítani. Háromszoros mennyiségű vizet készítsünk elő a főzéséhez, de mindig csak annyit adjunk hozzá, amennyit éppen felszívott főzés közben. Lassú tűzön, kb. 45-50 percig készül. 50 perc után is megtartja a rizshez képest kicsit rágósabb állagát. Én leggyakrabban rizottó készítéséhez használom, de sokan töltik meg vele a káposztát vagy épp a hurkát is.
2. Hajdina vagy pohánka
A hajdinát talán még kevesebben ismerik, mint a gerslit, pedig nem csak kiváló vitaminforrás, hanem gyógyító hatása is van. Elődeink gyakran alkalmazták magas vérnyomásra, de magas rosttartalma miatt az emésztést is nagyszerűen segíti.
A növény magját a rizshez hasonlóan köretként készíthetjük, lisztjéből pedig sós és édes palacsintát is készíthetünk, akár tojás nélkül is. Az íze jellegzetes, emlékeztet a dióra.
3. Köles
A köles igazi megmentő a gluténmentes étrendet követőknek, ráadásul jó hatással van a körömre és hajra is. Könnyen emészthető, ezért méregtelenítéskor is gyakran fogyasztják.
Sós és édes verzióban is egyaránt elkészíthető, szuper alapanyag a desszertek esetén is!
4. Bulgur
Nekem mind közül talán a bulgur a legnagyobb kedvenc, mert a legjobb társ a rohanós hétköznapokban, olyan gyorsan elkészül.
A bulgur tört búza, gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a rizs vagy a kuszkusz, magas a B-vitamin és vas tartalma is.
Öntsük egy edénybe és egy picivel több vízzel tegyük fel forrni, mint amennyi épp ellepi. Lassú tűzön főzzük, fűszerezzük. 10 perc után lekapcsolhatjuk, még 5 percet párolódni hagyjuk és már fogyaszthatjuk is. Sokszor keverek hozzá sült zöldségeket, vagy egy meleg saláta alapanyagaként is nagyszerű.
Szóval gabonákra fel! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
rerros 2016.06.16. 08:27:59
2016.06.16. 08:28:05
Old Shatterhand is Dead 2016.06.16. 08:28:07
Az a baj, mint altalaban: ezeket max lelekesedesbol es elszantsagbol lehet kedvelni, de meg csak meg sem kozelitik a rizs elvezeti erteket. Sajnos...
Aknot 2016.06.16. 08:28:20
Arra az apróságra szeretném felhívni a figyelmed, hogy mind a bulgur, mind a kuszkusz a durum búza (különböző mértékben) tört változata, így a bulgur nem lehet "gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, mint ...... a kuszkusz".
Amúgy teljesen egyetértek veled, a változatos köretvélasztás nemcsak gyönyörködtet, de egészséges is. Nálunk mindenki mást szeret, lányom az árpát, fiam a kuszkuszt, feleségem quinoát, én hajdinát...
Még egy apróság, amit nem árt tudni a rizs-kedvelőknek:
A rizsen megtapadnak egy, a Szalmonellához hasonló, baktérium (Bacillus Cereus - mint a neve is mutatja, gabona-bacilus) spórái, amik a főzéssel nem pusztulnak el és szobahőmérsékleten kikelnek. Ez a baktérium a Szalmonellához hasonlóan mérgező és (főleg) hasmenést okoy, ezért a rizst ajánlatos minél gyorsabban lehűteni és egynél többször nem felmelegíteni!
dora.iklodi 2016.06.16. 08:29:57
dora.iklodi 2016.06.16. 08:30:40
dora.iklodi 2016.06.16. 08:31:13
dora.iklodi 2016.06.16. 08:34:32
László 88 2016.06.16. 15:00:14
Olyan, hogy lúgosítás, és méregtelenítő kúra nincs. Azt csak kuruzslók találták ki. Szóval a blog tudománytalan.
Yobbágy Fery 2016.06.16. 15:00:18
Azt tudtad, hogy egyes helyeken dihidrogén-monoxidot kevernek a rizshez? Az egy rendkívül veszélyes vegyület, a tüdőbe kerülve könnyen fulladásos halált okozhat.
Mad Mind 2016.06.16. 15:00:37
Elhiszem mert az interneten olvastam.
Igaz életemben baromisok rizst melegítettem újra és nem fostam tőle...
Rézfánfütyülő fűzangyal 2016.06.16. 17:41:44
Rézfánfütyülő fűzangyal 2016.06.16. 17:41:53
A Tyne folyó déli partja 2016.06.17. 06:49:04
De használom mindet, a felsoroltakat is.
A Tyne folyó déli partja 2016.06.17. 06:49:07
Bona Fides 2016.06.18. 14:13:12
Amíg van idényzöldség, addig nyersen eszem a zöldséget a sovány husival, vagy hallal.
Töltött káposztába, töltött paprikába, húsgolyóba rizs helyett gerslit teszek.