Az elronthatatlan epres pite

Ha valamiben eper van, akkor már alapvetően nem lehet rossz. :)  Ezzel az epres pitével, vagy flancosabb nevén szólítva epres galette-tel pedig nem lőhetünk mellé. A legjobb dolog pedig az, hogy bármilyen gyümölccsel variálhatjuk, sőt, én sós verzióban, zöldségekkel és sajttal is gyakran készítem. 

epres03.JPG

Fotó: Török Anna

Hozzávalók:

180 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt 

40 g eritrit/nyírfacukor (vagy kinek mi a szimpatikus édesítőszer)
 

1 csipet só

60 g vaj/kókuszzsír

1 tojás

3 evőkanál víz

250 g eper 

3-4 evőkanál eperlekvár

A vajat elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk az édesítőszert, sót, tojást és vizet. Gombóccá gyúrjuk, becsomagoljuk fóliába, és legalább 30 percre a hűtőbe rakjuk. 

Közben az epret megtisztítjuk és felszeleteljük. (Na meg bakapunk belőle egy pár darabot.. :P) 

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk kör alakúra, kb fél mm vastagon. Lekenjük az eperlekvárral, rászórjuk a feldarabolt epret úgy, hogy a szélén hagyjunk ki egy 3-4 cm-es sávot. Ezt a részt felhajtjuk, és mehet is be a sütőbe 180 fokra, 20-25 percre. 

epres02.JPG

Fotó: Török Anna

Úgy hallottam, hogy az igazi hedonisták még ezt is vanília fagyival eszik! ;) 

Jó étvágyat hozzá! 

epres01.JPG

Fotó: Török Anna

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr3012531409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szvsz 2017.05.23. 21:36:54

"Ha valamiben eper van, akkor már alapvetően nem lehet rossz"
Borsós tokány?

dora.iklodi 2017.05.23. 21:40:56

@szvsz: Végülis az idei gourmet fesztiválnak a mangalica és eper volt a témája, úgyhogy lehet a borsós tokányban sem lenne rossz! ;)

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!

süti beállítások módosítása