5 ok, hogy miért együnk céklát!

Bár a menzán előszeretettel tömtek minket a céklabefőttel a pörkölt kísérőjeként, és a legtöbbünk úgy vitte vissza a kis tálkában, mint ahogy elhozta, azért érdemes szegény céklának még egy esélyt adni, hiszen nem csak savanyítva lehet elkészíteni. Rengeteg jótékony hatása van a szervezetre, azt is mondhatjuk rá, hogy igazi superfood.

adobe_spark-21.jpg

De mi is a superfood?

Szuperételeknek azokat az alapanyagokat, ételeket nevezzük, amelyek tápanyagban, vitaminban dúsak, és különösen kedvező hatást gyakorolnak a szervezetre. Ezek az ételek nem csodaszerek, csak kimagaslóan magas a tápanyagtartalmuk.

Ilyen szuperétel a cékla is, amely főleg nyersen fogyasztva fejti ki jótékony hatását, de sütve vagy főzve is kedvező nekünk.

Nézzük, miért is olyan nagyszerű, ha sok céklát eszünk!

  1. Kiváló méregtelenítő hatása van, úgyhogy ha felöntöttél a garatra, vagy napi szinten teszed tönkre a szervezeted a dohányzással vagy egyéb szerekkel, akkor a cékla segíti a májadat abban, hogy lebontsa a méreganyagokat s hamarabb kiürüljenek a szervezetedből.

    giphy.gif_540x344


  2. Magas folsav tartalma miatt kismamáknak kiemelten ajánlott a fogyasztása, hiszen a folsav részt vesz az agy és idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében. Ha a terhesség korai szakaszában megfelelően pótoljuk, akkor csökkenthetjük a születési rendellenességek kialakulásának esélyét.

  3. Ha hajlandó vagy végre elmozdulni a kanapédról és mozogni egy kicsit, akkor se feledkezz el a cékláról, hiszen segíti a véráramlást és javítja az állóképességed. Szóval nyugodtan tehetsz belőle rendszeresen a reggeli smoothie-ba, és bízunk benne, hogy a segítségével nem esel össze az első kör futásnál.

    giphy.gif_563x788

     

  4. Jó hír a fogyni vágyóknak, hogy a céklának zsírégető hatása is van a magas cholin-tartalmának köszönhetően. A cholin képes arra, hogy  emulgeálja a zsírokat és a koleszterint, így azok nem rakódnak le a májban, az epehólyagban, illetve az érfalakon. De ez nem azt jelenti, hogy ha bevágunk egy zsíros csülköt és mellé iszunk céklalevet, akkor már el is égettük azt a zsírmennyiséget! Nem ilyen egyszerűen működik ez. :)

  5. Betain tartalmának köszönhetően a gumós növény késleltetheti az Alzheimer-kór kialakulását, és  javíthatja a Down-szindrómában szenvedő gyerekek viselkedését és mentális funkcióját.

Ha pedig ennyit írtam a cékla jótékony hatásairól, akkor pár receptet is mutatok hozzá, amik egyszerűek, de tuti sikeresek lesznek!

Kuszkusz saláta céklával, répával és almával 

dsc_0036-min.jpg

Céklás szendvicskrém

 

Céklás árparizottó

img_20170125_140126_320.jpg

Sütőben sült zöldségek

img_20161202_120753.jpg

 Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess az Instagram oldalamon, ahol még több érdekes infoval és recepttel jelentkezek! :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr4913530203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rox 2017.12.29. 17:39:07

Kösz az ötleteket, az au gratin zöldség receptet ki fogom próbálni.
(A cikkben említett betegség alighanem a Down [vagyis nem Dawn] kór.)

kasza003 (törölt) 2017.12.29. 17:43:01

Ha ennyi baromságot egy kutya megenne, megveszne tőle.

Nincs zsírégető kaja. A megfelelő mozgás égeti a zsírt.
Nincs méregtelenítő kaja.
Nitrát? Akkor igyunk nitrátos vizet is?

Persze ettől még a cékla finom sülve, főve, nyersen.

Bicepsz Elek 2017.12.29. 20:01:07

Nyersen???
Azt meg hogy van?

dora.iklodi 2017.12.29. 20:02:27

@Rox: Köszönöm, javítottam az elírást! :) Örülök, hogy tetszik a receptötlet, remélem neked is beválik majd!

dora.iklodi 2017.12.29. 20:03:04

@Bicepsz Elek: Például salátában vagy céklaléként. A bejegyzésben van példa a salátareceptre. :)

bkkzol 2017.12.30. 00:14:13

Ajánlom, hogy saját készítésű savanyított céklát vagyanak ,mert a piaci "céklák" jelentős része cukorrépa vagy takarmányrépa. Ennek oka termeészetesen anyagi illet könyebb a nagyobb alapanyaggal dolgozni. Ekkor szinte csak fesőanyagnak használnak némi céklát a salátába. Íze ennek is jó, de nem cékla. A másik dolog amire felhívom a figyelmet, hogy a savanyúság készítők szaharint tesznek az alaplébe.

2017.12.30. 09:03:39

@bkkzol: a céklát gyerekként utáltam, ma már imádom, mert szerencsére kipróbáltam másként is, nem csak savanyúságként. Borscs leves például. Nem is értem hogy maradhatott ki a receptek közül.

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!

süti beállítások módosítása