Bizony, bizony, nem csak a divat területén vannak trendek, hanem az ételekben, az elkészítési módokban és a vendéglátás mikéntjében is.
Most az 5 legizgibb kajatrendről írok, amikkel 2017-ben egyre több helyen találkozhatunk majd.
- Fermentálás, savanyítás
Bár elsőre ijesztően és idegenen hangozhat sokak számára a fermentálás szó, ezt a technikát már i.e. 7000 évvel ezelőtt is szívesen alkalmazták az élelmiszerek, főként zöldségek tartósítására. Nem is kell azért időben annyira messzire mennünk, hiszen elég a hordós káposztára vagy a kovászos uborkára gondolnunk, amit esetleg idén nyáron raktunk el.
A fermentálás tehát nem más, mint amikor a nyers táplálékot megfelelő enzimek és mikroorganizmusok segítségével kémiailag egyszerűbb vegyületté alakítanak át és szerves anyag bomlik le. A táplálék e folyamat hatására meg tud változni, vagy teljesen át tud alakulni.
Az így eltett élelmiszerek pedig igencsak egészségesek, hiszen megmarad a vitamintartalmuk, magas a rosttartalmuk és megemészteni is sokkal könnyebb, hiszen az enzimek már előkészítették nekünk.
- A tészta újragondolása
Az egészségtudatosság és az ételérzékenységek egyre nagyobb térhódítása miatt a tésztákat is igyekeznek megújítani. Ugyanis például a gluténmentes tészta készülhet csicseriborsóból, quinoából, lencséből, és a cukkini spagetti is egyre nagyobb rajongótábornak örvend, bár azt a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetjük tésztának. :)
- Zéró hulladék
Egyre több olyan vendéglátóhely jelenik meg tőlünk nyugatabbra, ahol arra törekednek, hogy a lehető legminimálisabb mennyiségben dobjanak ki alapanyagot vagy ételt, valamint a keletkezett szemetet is környezettudatosan kezelik.
Itt jön be a melléktermékek egyre kreatívabb és nagyobb mértékű felhasználása vagy újrahasznosítása, mint például az aquafaba, a csicseriborsó főzésekor megmaradt víz, amit többek között a vegán majonéz készítéséhez lehet alkalmazni.
- Kókuszból bármit
Egyre nagyobb mennyiségben kezdik el használni a kókuszolajat, kókusztejet, kókuszchipset, kókuszvirág cukrot, de megjelent a kókusz tortilla, wrap és szendvics is. Van még valami, amit lehet a kókuszból csinálni? :D
- Lilát a tányérra!
Most iszonyat menő lesz a lila karfiol, spárga, édesburgonya, vörösrizs, amelyek nem csak szemet gyönyörködtetőek a tányéron, de egészségesek is. ;)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.01.06. 08:25:32
Az édesburgonya 2016 trendje volt és a lila répa is, szóval nem biztos, hogy a lila lesz az év színe :)
dora.iklodi 2017.01.06. 08:32:41
Elég sok külföldi oldalt olvastam el, és több helyen írták ezt a lila "mániát". Lehet, hogy nem újkeletű dolog, de a trendek van, hogy több évig tartanak. :) minden esetre nagyon kíváncsi vagyok, hogy a hazai gasztronómiában ezek mennyire jelennek majd meg.