Az 5 legérdekesebb kajatrend 2017-ben

Bizony, bizony, nem csak a divat területén vannak trendek, hanem az ételekben, az elkészítési módokban és a vendéglátás mikéntjében is. 

Most az 5 legizgibb kajatrendről írok, amikkel 2017-ben egyre több helyen találkozhatunk majd. 

befunky_design.jpg

  1. Fermentálás, savanyítás

Bár elsőre ijesztően és idegenen hangozhat sokak számára a fermentálás szó, ezt a technikát már i.e. 7000 évvel ezelőtt is szívesen alkalmazták az élelmiszerek, főként zöldségek tartósítására. Nem is kell azért időben annyira messzire mennünk, hiszen elég a hordós káposztára vagy a kovászos uborkára gondolnunk, amit esetleg idén nyáron raktunk el.

A fermentálás tehát nem más, mint amikor a nyers táplálékot megfelelő enzimek és mikroorganizmusok segítségével kémiailag egyszerűbb vegyületté alakítanak át és szerves anyag bomlik le. A táplálék e folyamat hatására meg tud változni, vagy teljesen át tud alakulni.

Az így eltett élelmiszerek pedig igencsak egészségesek, hiszen megmarad a vitamintartalmuk, magas a rosttartalmuk és megemészteni is sokkal könnyebb, hiszen az enzimek már előkészítették nekünk.

  1. A tészta újragondolása

Az egészségtudatosság és az ételérzékenységek egyre nagyobb térhódítása miatt a tésztákat is igyekeznek megújítani. Ugyanis például a gluténmentes tészta készülhet csicseriborsóból, quinoából, lencséből, és a cukkini spagetti is egyre nagyobb rajongótábornak örvend, bár azt a legnagyobb jóindulattal sem nevezhetjük tésztának. :) 

zucchini-noodles-with-pesto-8.jpg

  1. Zéró hulladék

Egyre több olyan vendéglátóhely jelenik meg tőlünk nyugatabbra, ahol arra törekednek, hogy a lehető legminimálisabb mennyiségben dobjanak ki alapanyagot vagy ételt, valamint a keletkezett szemetet is környezettudatosan kezelik. 

Itt jön be a melléktermékek egyre kreatívabb és nagyobb mértékű felhasználása vagy újrahasznosítása, mint például az aquafaba, a csicseriborsó főzésekor megmaradt víz, amit többek között a vegán majonéz készítéséhez lehet alkalmazni.

  1. Kókuszból bármit

Egyre nagyobb mennyiségben kezdik el használni a kókuszolajat, kókusztejet, kókuszchipset, kókuszvirág cukrot, de megjelent a kókusz tortilla, wrap és szendvics is. Van még valami, amit lehet a kókuszból csinálni? :D

tapioca-flour-tortilla.jpg

  1. Lilát a tányérra!

Most iszonyat menő lesz a lila karfiol, spárga, édesburgonya, vörösrizs, amelyek nem csak szemet gyönyörködtetőek a tányéron, de egészségesek is. ;) 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr7512101181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2017.01.06. 08:25:32

A Czifray szervezői is fermentálásos feladatot adtak a versenyzőknek, mert azt Magyarországon szinte senki se ismeri.

Az édesburgonya 2016 trendje volt és a lila répa is, szóval nem biztos, hogy a lila lesz az év színe :)

dora.iklodi 2017.01.06. 08:32:41

@Étteremkritikus: igen, ott voltam a versenyen. :) Igazából már dédanyáink is ezt az eljárást alkalmazták, csak nem így nevezték.

Elég sok külföldi oldalt olvastam el, és több helyen írták ezt a lila "mániát". Lehet, hogy nem újkeletű dolog, de a trendek van, hogy több évig tartanak. :) minden esetre nagyon kíváncsi vagyok, hogy a hazai gasztronómiában ezek mennyire jelennek majd meg.

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!

süti beállítások módosítása