Egészséges ebéd 20 perc alatt 2. rész
Sonkás-sajtos töltött édesburgonya

Ennek a receptnek mindössze annyi a sztorija, hogy volt itthon nekem egy méretesebb darab édesburgonyám, amit már illett felhasználnom. Nem köretet akartam készíteni belőle, így jött a töltött édesburgonya ötlete, ami gyors, finom és még egészséges is. 

20161230_134818.jpg

Hozzávalók 1 adagra:

1 nagyobb édesburgonya (grammot nem tudok mondani, akkora legyen, hogy kényelmesen meg tudjuk tölteni)

2 szelet sonka

1 kisebb fej hagyma 

sajt 

2-3 evőkanál tejföl

1 gerezd fokhagyma

só, bors 

Az édesburgonyát alaposan megmossuk, majd  elő kell sütnünk a sütőben vagy megpárolhatjuk a mikróban. Ha a sütőt választjuk, akkor kettévágjuk, rárakjuk egy tepsire a héjával lefelé, és betoljuk kb 30-40 percre 220 fokon. Addig süssük, amíg bele nem megy gond nélkül a villánk. 

Az időtakarékos verzió a mikrós párolás. Az édesburit ekkor nem vágjuk ketté, csak megszúrkáljuk egy villával pár helyen, hogy a gőz kijöjjön belőle, és 8 percre mikróba rakjuk magas fokozaton. A félidőnél fordítsunk rajta egyet. Itt is az a lényeg, hogy puha legyen. Ha ezt elértük, akkor kivesszük, hagyjuk hűlni egy picit és kettévágjuk. 

Miközben sül az édesburi, felkockázzuk a hagymát és sonkát. Először a hagymát egy kicsi olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a sonkát, és szép pirosra sütjük. 

Ha elkészült a burgonyánk, akkor óvatosan kikaparjuk a belsejét úgy, hogy a héjaknak maradjon azért tartása. A kikapart zöldség húsát villával összetörjük, beleforgatjuk a sonkát, hagymát, hozzákanalazzuk a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát és jól összekeverjük. Ezt a masszát töltjük vissza a héjba, sajtot reszelünk rá és mehet be a sütőbe 220 fokon, amíg a sajt rápirul. 

Kipróbálhatjátok szalonnával, egy kis snidlinggel vagy majd tavasszal medvehagymával is. :) 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr4712101353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!

süti beállítások módosítása