Egy zseniális vega fogás nem csak vegáknak
Sült céklás árparizottó dióval és sajttal

Imádom a céklát mindenféle formában, és mindenben. Legyen az chips, süti vagy éppen köret. Nem csak az ízét szeretem, hanem a gyönyörű színét is, ami miatt még nagyobb élvezettel fogyasztom el. Ezúttal egy árparizottót dobtam fel vele, mutatom is hogyan. ;) 

img_20170125_140126_320.jpg

Hozzávalók 2 adagra:

- 3 nagy fej cékla 

- 80 g hántolt árpa

- 2 dl vörösbor

- 5 dl alaplé 

- 1 fej vöröshagyma

- 1 gerezd fokhagyma

- só, bors, kakukkfű, őrölt gyömbér 

- 3 ek vaj 

- 10 dkg kemény sajt lereszelve

- marék dió durvára törve

- camembert vagy kecskesajt a szóráshoz 

 

A céklát megtisztítjuk, hámozzuk és kis kockákra vágjuk. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel megszórjuk és mehet a sütőbe 220 fokra kb. 40 percig. Olyan puha legyen, hogy a kés átmenjen rajta. 

Közben a vöröshagymát egy evőkanál vajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymát és pirítunk rajta. Ráöntjük a megmosott árpát (muszáj átöblíteni, különben kesernyés íze van) és egy kicsit megpirítjuk. 

Ráöntjük a vörösbort és szép lassan elfőzzük róla. 

Ekkor merőkanálnyi mennyiségekkel elkezdjük adagolni hozzá az alaplevet. Mindig csak egy kicsit, és várjuk meg míg elfő róla. Sózzuk, borsozzuk és mehet bele egy kávéskanálnyi őrölt gyömbér. 

Az árpához kell egy kis türelem, több időbe telik megpuhulnia, mint a rizsnek, és ne is várjunk teljesen olyan állagot. Egy picit mindig rágósabb lesz, mint a rizs. 

A megsült céklákat egy botmixer segítségével pürésítjük, majd a már megpuhult árpához öntjük. Mehet bele a 2 evőkanálnyi vaj és a lereszelt sajt. Lassú lángon kevergetve összefőzzük. 

Ha elkészült, akkor megszórhatjuk dióval, és morzsolhatunk a tetejére még sok-sok sajtot. :) 

  Ha tetszett amit olvastál, akkor kövess Facebookon és Instagramon, ahol még több friss tartalmat találsz! :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr8112160103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!

süti beállítások módosítása