Már nagyon-nagyon ki voltam éhezve egy kis utazásra, mert valahogy akkor érzem magam igazán elememben, ha úton vagyok. Rengeteg új benyomás ér, egyszerre kell sok ismeretlen információt feldolgoznom, eközben pedig tátott szájjal szívom magamba az adott hely minden momentumát. Úgyhogy pont kapóra jött egy elég olcsó fapados repjegy, ami Párizsba szólt. Jártam már a francia fővárosban 7-8 évvel ezelőtt, de akkor csak átrohantunk rajta, és nem is igazán győzött meg arról, hogy mennyire szuper hely.
Most azonban egészen más volt, mert 4 napig teljesen kötetlenül csavarogtunk a városban ❤️️-vel, és konkrétan 4 napig ettünk. Egészen egyszerű célunk volt. Eljutni minél több helyi piacra, és megkóstolni megannyi helyi ételt. Sikerült teljesíteni a célunkat, nyugodt szívvel mondhatom. :)
Lássuk csak.
Első nap a nagy andalgás közepette eljutottunk egy kis szigetre, a szigeten pedig betévedtünk egy kis utcácskába, ahol felfedeztünk egy iszonyat cuki éttermet. 20-25 főt lehet leültetni, egy szakács és egy felszolgáló-mindenes van. Külön szenzáció, hogy a fal telis-tele van aprócska székekkel és asztalokkal, mintha egy babaház kellékesében ülnénk.
Hatalmas szerencsénk volt, mert egyébként csak foglalással lehet ide vacsizni jönni, de pont kifogtunk egy 2 fős asztalt. Örömünket pedig az is tetézte, hogy csak franciák ettek ezen a helyen, ergo nem a turisták ámítására mennek rá menüikkel.
Előételként ❤️️ francia hagymalevest evett, ami egészen zseniális volt. Még bugyogva hozta ki a pincér, a teteje sajttal és krutonnal volt besütve. Ekkor kicsit megbántam, hogy én egy articsókás salátát kértem, ami ráadásul nem is nyerte el annyira a tetszésem. Főételként ❤️️ Coq au vint, azaz vörösboros kakast evett, jómagam pedig Boeuf Bourguignont, azaz burgundi marharagut. Húúúú ez azért vitt mindent! A friss ropogós bagettel ez a vajpuha marha elképesztő volt. Desszert már sajnos sehogy sem fért belénk, pedig kíváncsi lettem volna egy igazi créme brulere is.
Francia hagymaleves
Coq au vin
Boeuf Bourguignon
Másnap reggel felkerekedtünk, hogy megtaláljuk a piacokat. A szállásunktól egy utcányira találtunk is egy hatalmasat, ami egy kis régiségpiaccal is kiegészült. Nem tudtuk, hogy a zöldségek és gyümölcsök miatt tátsuk a szánkat, vagy az antik dolgok kötnek le jobban. :D
Egy biztos. Magyarországon sajnos a legjobb piacoknak számító helyeken sem lehet ilyen minőségű árut venni. Tenyérnyi osztriga, legalább 6 fajta paradicsom, galambok, a világ legjobb csirkéje, a zseniálisabbnál zseniálisabb sajtok. Azt hiszem a mennyország valami ilyesmi lehet. :D
Egy tipp. A belvárosban rengeteg sajtbolt van, ahol kóstolni is lehet, de ne ott vegyétek meg. Sétáljatok pár utcát, és a belvárostól távolabb eső részeken fele annyiért kapjátok meg ugyanazokat a sajtokat.
Kóstoljatok minél több sajtot és hozzatok haza is. Csak ezek után egy lidércnyomás lesz az itthoni sajtnak nevezett valamit megenni.
Mindenképp szerettem volna egy párizsi cukrászdában egy kávéval és egy pitével üldögélni, mert az olyan idilli, nemde? :) Sikerült is egy ilyen nagyon brutál csokipitét benyomni, miközben nézegethettem a fejemnyi nagyságú habcsókokat és macaronokat.
És amivel abszolút le lehetett venni a lábamról minden reggel, az a legegyszerűbb dolog volt. A friss, ropogós meleg bagett vajjal megkenve..
Imádtam ezt a 4 napot, és irtó szerencsésnek érzem magam, hogy ott lehettünk! :) Sok-sok ilyen gasztrotúrát szeretnék még én!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.