Teát inni szexi!
Interjú a Kaboocaval

 Bár hatalmas kávérajongó vagyok, nálam a hideg idő beköszönte egyet jelent a teázással. Egyszerűen jól esik egy plédbe burkolózva, egy nagy csésze teát szorongatni és nézni a már sárguló leveleket az ablakból. Ezt a pár perces reggeli elcsendesedést/felkészülést a világért sem hagynám ki mostanában. 

kepernyofoto_2018-09-27_22_06_01.png

 

Ahogy egyre többet teáztam, úgy kezdtem el keresni az igazán jó minőségű, ízletes szálas teákat. Tényleg összehasonlíthatatlan ízélményt adnak a filteres, kommersz társaikkal szemben. Ezért is örültem, amikor találkoztam a kiskertpiacon a Kaboocaval, és kipróbálhattam számomra még ismeretlen teafajtákat.

Készítettem is velük egy interjút, amiben többek között mesélnek arról is, hogy miért pont a kabócáról nevezték el a márkát! :) 

 

- Hazánkban inkább a kávékultúra az erősebb. Mégis honnan jött számotokra a tea? Miért kezdtetek el vele foglalkozni?

Mondhatni pont innen jött az ötlet. Valóban Magyarországon a kávéfogyasztás, sőt már a minőségi kávéfogyasztás is rendkívül népszerű. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi specialty kávézó van már Budapesten, de már nagyon sok étteremben is lehet kiváló minőségű kávét fogyasztani. A minőségi teafogyasztás viszont még gyerekcipőben jár nálunk. Mi például évekkel ezelőtt külföldön kóstoltunk először megfelelően elkészített japán zöld teát, aminek íze merőben más volt, mint amit mi ismertünk. Rögtön felkeltette az érdeklődésünket és elkezdtünk felfedezni más fajtákat is. Megismerkedtünk a teakészítéssel és teljesen magával ragadott minket ez a világ. Szeretnénk ezt az élményt minél, több emberrel megismertetni.

 

kepernyofoto_2018-09-27_22_18_54.png


- Milyen teák találhatók meg nálatok és ezeket honnan szerzitek be? Van valami titkos forrás? :)

A világ legnagyobb teatermő területeiről találhatóak jó ár-érték arányú teák nálunk, aminek nagy részét közvetlenül termelőktől szerezzük be. Próbáltuk az adott régió legérdekesebb fajtáit összeválogatni. Alapvetően egy leszűkített kínálattal indultunk, a minőség folyamatos biztosítása érdekében, amit a jövőben a vásárlói visszajelzések alapján szeretnénk majd változtatni, bővíteni.



- Lehet esetleg tanulni valahol a teákról, az elkészítésükről vagy csak autodidakta módon?

Aki érdeklődik a teák iránt, annak már nagyon sok lehetősége van, hogy elmélyüljön a témában. Mi például kisebb piacokon szoktunk teát kóstoltatni. Akinek nincs lehetősége eljönni, annak pedig figyelmébe ajánlom „Pár perc tea” rovatunkat, ahova folyamatosan újabb és újabb teával kapcsolatos érdekességeket teszünk fel. Nem titok, hogy sokszor olyan témákat dolgozunk fel, amellyel kapcsolatban kérdés merül fel a vásárlók részéről.



- Szerintetek mi az, amit a teázással, teakészítéssel közvetíteni lehet? Nektek mi a célotok?

Úgy gondoljuk, hogy a tea több, mint amit sokan gondolnak róla. Sokszor a borhoz hasonlítják, teljesen jogosan. Egy tea ízében benne van a fajta jellege, a tea farmer gondoskodása, szaktudása, feldolgozási módja, a termőterület és évjárat sajátossága. Emellett fogyasztása egészséges. Minden tea más hatással van az emberre, más érzést vált ki. Fajtától, elkészítési eljárástól függően megnyugtat, felpörget, gondolkodásra késztet vagy csak egyszerűen kikapcsol. 

 

kepernyofoto_2018-09-27_22_21_24.png


- Mennyi teát és milyet isztok naponta? :) Mindig rituálé szerűen készítitek a teát?

Röviden, sokat és sokszor! :) Nekünk a teafogyasztás már beépült a mindennapokba. Általában zöld vagy fekete teával indítjuk a napot és egy sütött zöld teával zárjuk. Étkezésekhez is általában teát fogyasztunk. Étkezésekhez bátran fogyaszthatunk egy csésze Hojichat, ami egy japán sütött zöld tea. Az igazán csípős ételek kivételével, szinte bármelyik ételhez fogyasztható és még az emésztést is segíti. Természetesen nem jut mindig idő arra, hogy rituálészerűen készítsük el a teát, de ha már csak arra időt szánunk, a felöntés és elfogyasztás során csak a teára és a ránk gyakorolt hatására figyelünk, akkor már az kikapcsol. Minden nap kell egy kis idő, amíg az ember nem a munkával, a napi problémákkal foglalkozik, nekünk ezt a teázás jelenti.



- Melyik a legkülönlegesebb tea a kínálatotokban?

Ha egy teát kellene kiemelnünk, akkor a Senchát lenne az. Tipikus japán zöld tea, amelyet ha megfelelően készítünk el, akkor főzete kellemes, élénkítő és ízében a tipikus zöld tea jegyek, többek között az umami (ötödik íz, „húsos” enyhén savanykás íz) fedezhetőek fel.



- Kóstoltam tőletek a Matcha-iri Genmaicha teát, ami igazán szokatlan és különleges, főleg egy magyarnak. Mesélnél kérlek kicsit erről a teáról?

A Matcha-iri Genmaicha egy olyan különleges tea, amiben a zöld teát pirított rizzsel és Matcha porral keverik össze. Izgalmas főzetet ad, amely pirított tökmagos ízű, míg a háttérben megbújik a matcha jellegzetes íze is. A Genmaicha készítésének hagyománya még abból az időből származik, amikor Japánban a tea nagyon drága volt és csak a tehetős emberek engedhették meg maguknak. A teához rizst kevertek így olcsóbb lett és szélesebb körben elterjedt. Azóta egyedi ízvilága külön kategóriává nőtte ki magát.



- Hol lehet titeket megtalálni, ha valaki vásárolni szeretne?
Online webáruházunkból (www.kabooca.hu) lehet rendelni tőlünk, illetve havi rendszerességgel kóstoltunk Budapesten. A kóstoltatások helyszíne, időpontja nyomon követhető a weboldalunkon.

 

31103644_197613534370158_1180117752921194496_n.jpg


- És még egy utolsó kérdés. Miért pont Kabooca? :)

A kabóca jellegzetes hangja hasonlít a teaforraló kannáéhoz, amikor felforr a víz. Valójában nem innen származik a nevünk, de így utólag már értjük, hogy honnan jött az ihlet. :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr7414096969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!

süti beállítások módosítása