Mautner Zsófi megmutatja, hogyan készítsünk hungarikumokból vacsorát!

Azt hiszem nem sok embernek adatik meg, hogy egy igazán különleges vacsorát költhessen el a Budapesti Liszt Ferenc repülőtéren. Ráadásul ezt a vacsorát Mautner Zsófi készítette nekünk, csupa olyan hungarikumból, amelyek a ferihegyi repülőtéren található Heinemann Duty Free kínálatából sem hiányozhatnak. Jelenleg 23 élelmiszer kategóriájú hungarikum szerepel a hivatalos hungarikumok listáján, amelyek egytől egyig nemcsak a magyarok, de a hazánkba érkező külföldiek kedvencei is.  Mautner Zsófi most arra vállalkozott, hogy egy igazi hungarikum vacsora menüjében mutatja meg a magyar termékek ízvilágát, én pedig most be is mutatom, hogy miből állt a menü. 

budairport002.JPG

A Pick szalámi, az Unicum és a fűszerpaprika-őrlemények azok, amelyeket a külföldiek úgy vesznek a ferihegyi Heinemann Duty Free-ben, mint a cukrot: átlagosan óránként egy rúd szalámit értékesítenek, de Unicumból is több üveg fogy minden órában.  Volt már olyan, hogy egy távol-keleti turista a beszállás előtt még gyorsan visszaszaladt egy plusz üveg tokajiért, és a Szamos termékek illetve egyéb hazai csokoládék is igazán népszerűek a külföldi és hazai utasok körében. Mautner Zsófi most arra vállalkozott, hogy egy igazi hungarikum vacsora menüjét állítja össze a magyaroszági Heinemann üzlet felkérésére. Mivel a shopban számos magyar terméket és hungarikumot is megvásárolhatunk, nem volt nehéz számára tökéletes alapanyagot választani. És, hogy hogyan is néz ki egy hamisíthatatlan hungarikum vacsora? 

 

Első fogás, Budapest Bites – magyar mezze

A TOP három legkeresettebb termékből az első kettő szalámi Ferihegyen, így természetesen egy magyaros vacsora előételei közül ez sem maradhat el. Az előételt érdemes még kiegészíteni apró kis falatkákkal, amely lehet erdélyi padlizsánkrém, zsidó tojás, cigánytúró, leveles tésztában sült kolbász, sajtok, savanyúságok és persze minőségi péksütemény.  Az én személyes kedvencem a zsidó tojás volt, amely főtt tojásból, libazsírból, mustárból és hagymából állt, így ez tökéletesen illett a vékonyra szeletelt szalámikhoz. 

budairport001.JPG

Jáhner Attila a Royal Tokaji Borászat 2015-ös Tokaji Furmint Dűlőválogatását ajánlja a fogás kiegészítéseként. 

budairport008.JPG

Második fogás, a paprika négyszer

A magyaros paprika természetesen elmaradhatatlan része a hazai ételeknek. A klasszikus vonalat kicsit megbolondítva készíti el Zsófi az egészben sült kápia paprikát körözött öntettel, paprikamagolajjal és füstölt paprikás pirított napraforgómaggal. Legszívesebben repetáztam volna belőle, mert annyira különleges harmóniát alkotott a paprika és a körözött. 

budairport005.JPG

Jáhner Attila a Gróf Buttler Egri Kadarka bort ajánlja a fogás kiegészítéseként. 

 

Libamáj édes-savanyú mazsolával és brióssal

A libamáj egy hamisíthatatlan hungarikum, aminek számos változata megvásárolható a ferihegyi duty free kínálatában, liba- és kacsamájból éves szinte körülbelül 11 tonnát értékesítenek az üzletben. Zsófi menüjében isteni ízvilágot teremt meg a libamájjal az édes-savanyú mazsola. Bár én a hozzá kínált briósból nem ehettem, azt súgták nekem, hogy az feltette az i-re a pontot. :) 

budairport023.JPG

Jáhner Attila a Dobogó 6 puttonyos Tokaji Aszú borát javasolja a fogás mellé fogyasztani.  

 

Hideg rozé kacsamell szilvapálinkával sült fűszeres szilvával, céklával és fehérrépakrémmel

42 féle pálinkából választhatunk a Heinemann Duty Free üzletében, Zsófi egy szilvapálinkával bolondítja meg a fűszeres szilva köretet a hungarikum menü egyik fő fogásához, a rozé kacsamellhez, amelyet céklával és fehérrépakrémmel kínál. 

budairport024.JPG

Jáhner Attila a Sauska, Cuvée 11, Villány borát javasolja a fogáshoz. 

 

Millefeuille Tokaji szamorodnis krémmel és sült almával

Egy igazi hungarikumvacsorából nem hiányozhat a tokaji bor sem, amely ezúttal a desszertben tűnik fel, Zsófi Millefeuille Tokaji szamorodnis krémet kínál sült almával. Zsófi nem csak szuper szakács, hanem remek háziasszony is, így figyelt arra, hogy nekem külön készített krémet és almát a millefeuille lapok nélkül. Így is remek volt!

budairport031.JPG

Jáhner Attila szerint a Szepsy Szamorodni tojókaji bora illik a desszerthez. 

budairport026.JPG

 

Ha kíváncsiak vagytok az eseményről készült videora, akkor kattintsatok ide:

https://www.youtube.com/watch?v=qPppXX3Zd6s 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr7712949169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!

süti beállítások módosítása