A reggeli fontos. Ezt mindenki tudja, mégis rengetegen kihagyják, mert rohannak reggelente. Sokan panaszkodnak arra is, hogy semmi ötletük, milyen reggelit lehetne készíteni, ami egészséges, de felidézi a régi időket, amikor még ehettek fehér lisztes és cukros ételeket. Éppen ezért tartottunk egy IR-es reggeli workshopot Lupui Izával, a www.160gramm.hu bloggerével. Ezt a mindenmentes fahéjas csigát is elkészítettük a workshopon, ami hatalmas népszerűségnek örvendett. Hiszen hiába glutén-, tej-, és cukormentes, mégis finom és puha. :)
Lássuk is a receptet!
Hozzávalók:
170 g kölesliszt
50 g lenmagliszt (ezt kiválthatjuk barna rizsliszttel is)
10 g útifűmaghéj
70 g eritrit
1/2 cs porélesztő
1/2 cs sütőpor
80 g margarin vagy kókuszzsír
1 dl kókusztej
Töltelékhez:
80 g eritrit
2 tk fahéj
40 g olvasztott margarin vagy kókuszszír
1 evőkanál víz
A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük egy tálban (kölesliszt, lenmagliszt, útifűmaghéj, eritrit, porélesztő, sütőpor). A margarint kis kockákra vágjuk és elmorzsoljuk benne a lisztes keverékben. Elkezdjük adagolni hozzá a kókusztejet, de mindig csak keveset, és közben gyúrjuk össze a tésztánkat. Ha esetleg akkor is morzsolódna, ha hozzáöntöttük az összes tejet, akkor adjunk még hozzá egy pici vizet. Ha összeállt egy gombóccá, akkor takarjuk le és tegyük meleg helyre 40-50 percre.
Közben elkészítjük a tölteléket. Olvasszuk meg a margarint, szórjuk bele az eritritet és fahéjat, majd keverjük el a vízzel.
A tésztát a pihentetés után lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastag, téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel, a hosszabbik végénél feltekerjük. 12 kis csigára vágjuk fel egy éles késsel, határozott mozdulattal. A két tenyerünk között lapítsuk ki egy kicsit, vagy formázzuk még, ha szükséges.
Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 15-20 percig sütjük.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.