Mindenmentes fahéjas csiga (IR-barát)

A reggeli fontos. Ezt mindenki tudja, mégis rengetegen kihagyják, mert rohannak reggelente. Sokan panaszkodnak arra is, hogy semmi ötletük, milyen reggelit lehetne készíteni, ami egészséges, de felidézi a régi időket, amikor még ehettek fehér lisztes és cukros ételeket. Éppen ezért tartottunk egy IR-es reggeli workshopot Lupui Izával, a www.160gramm.hu bloggerével. Ezt a mindenmentes fahéjas csigát is elkészítettük a workshopon, ami hatalmas népszerűségnek örvendett. Hiszen hiába glutén-, tej-, és cukormentes, mégis finom és puha. :) 

Lássuk is a receptet!

 20171105_120115_1.jpg

Hozzávalók: 

170 g kölesliszt
50 g lenmagliszt (ezt kiválthatjuk barna rizsliszttel is) 
10 g útifűmaghéj
70 g eritrit
1/2 cs porélesztő
1/2 cs sütőpor
80 g margarin vagy kókuszzsír
1 dl kókusztej

Töltelékhez:

80 g eritrit
2 tk fahéj
40 g olvasztott margarin vagy kókuszszír
1 evőkanál víz 

A tészta száraz hozzávalóit összekeverjük egy tálban (kölesliszt, lenmagliszt, útifűmaghéj, eritrit, porélesztő, sütőpor). A margarint kis kockákra vágjuk és elmorzsoljuk benne a lisztes keverékben. Elkezdjük adagolni hozzá a kókusztejet, de mindig csak keveset, és közben gyúrjuk össze a tésztánkat. Ha esetleg akkor is morzsolódna, ha hozzáöntöttük az összes tejet, akkor adjunk még hozzá egy pici vizet. Ha összeállt egy gombóccá, akkor takarjuk le és tegyük meleg helyre 40-50 percre. 

Közben elkészítjük a tölteléket. Olvasszuk meg a margarint, szórjuk bele az eritritet és fahéjat, majd keverjük el a vízzel. 

A tésztát a pihentetés után lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastag, téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel, a hosszabbik végénél feltekerjük. 12 kis csigára vágjuk fel egy éles késsel, határozott mozdulattal. A két tenyerünk között lapítsuk ki egy kicsit, vagy formázzuk még, ha szükséges. 

Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 15-20 percig sütjük. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr3913201775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pacilaci 2017.11.29. 20:31:23

Margarin...MARGARIN????? Ez most komoly???

dora.iklodi 2017.11.29. 20:34:51

@Pacilaci: Szia! Igen, azért azt használtam jelen esetben, mert a tejérzékenyek is tudják enni. Kókuszolajjal is lehetne, de arra is sokan panaszkodnak sajnos, mert nem bírja a gyomruk. Úgyhogy ez a kompromisszumos verzió maradt.

JediL 2017.12.08. 08:48:29

Hát, a szőlőmagolaj, a ghee mind lehetséges alternatívák szerintem, vagy egy prémium minőségű vaj, na de margarin...az olyan, mintha vegeta lenne!

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!

süti beállítások módosítása