Így készíts tökéletes köleskását!

Az első és legfontosabb kérdés, hogy te, kedves Olvasó hogy etted gyerekkorodban a tejbegrízt? Összekeverted a kakaóval/fahéjjal, vagy sem? :) 

dsc_0903-min.jpg

Én kicsiként mindig összekevertem, de aztán rájöttem, hogy ez úgy a legjobb buli, ha nem kavarom össze, ellenben mindig adok még hozzá kakaót, ha épp olyan részre értem, ahová nem jutott. :P Na, pontosan ezt a gyerekkori élményt szerettem volna visszahozni, de gríz híján új alternatívát kellett találnom. Így született meg ez a köleskása, ami a leginkább hasonlít állagában és ízében a tejbegrízhez. 

Azért is szeretem a kölest, mert lassú felszívódású szénhidrátként reggelire is ehetjük, vagy akár kisétkezésnek is megállja a helyét egy kis gyümölccsel. Még egy plusz pont a köles javára, hogy gluténmentes gabonaféle, így az arra érzékenyek is bátran ehetik. 

dsc_0900-min.jpg

Hozzávalók 2 adagra:

- 80 g köles

- 7 dl tej (nálam kókusztej)

- 1 dl víz

- 1,5 ek eritrit

- 1 kk vaníliapor vagy vanília aroma

- fahéj vagy kakaópor 

- a tetejére én még diót szórtam, de feldobhatjuk más magvakkal vagy gyümölccsel is 

A kölest érdemes először egy szűrőben jó alaposan átmosni, különben keserű íze lesz. Ezután egy lábasban feltesszük főni a tejjel, vízzel, eritrittel és a vaníliával együtt. Kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük, de közben kavarjuk át többször. Ha azt látjuk, hogy túl hamar elfőtte a tejet és még nem elég puha, akkor nyugodtan öntsünk hozzá. Minél több ideig főzzük, annál inkább fog hasonlítani az állaga a tejbegrízhez. 

Amikor megfőtt, akkor lefedve hagyom pár percig, így még magába szív egy kis nedvességet. 

Ezután tálkába mérjük, megszórjuk fahéjjal vagy kakaóporral és élvezzük, ahogy ráolvad. :) 

dsc_0893-min.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr6513548225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stylex450 2018.01.05. 08:27:32

Engem érdekelne ez a recept, szívesen kipróbálom, na de mit jelent az az összetevőknél, hogy 7 dl tej, 1 dl tej, aztán vízben is főzzük? A tej egyébként nem tud elfőni, max felszívja a köles. Szerintem... ☺️

dora.iklodi 2018.01.05. 08:28:17

@stylex450: szia! Köszönöm, hogy jelezted, az 7 dl tej és 1 dl víz. Javítottam! :)

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!

süti beállítások módosítása