Nem nagyon találkoztam még olyan emberrel, aki nemet mondott volna egy jó kis citrompitére, ráadásul ebben a verzióban csodásan találkozik az omlós tészta, a főzött citromkrém és a bazsalikom. Elsőre talán furcsán hangzik süteményben a bazsalikom, de higyjétek el, szuperül passzol hozzá és különlegesebbé is varázsolja.
Hozzávalók:
Tésztához:
210 g teljes kiőrlésű liszt
90 g sima búzaliszt
200 g vaj/margarin
100 g eritrit
1 tojás sárgája
1-2 ek víz
1 ek bazsalikom
Krémhez:
3 db citrom
3 db tojás
150 g eritrit
150 g vaj/margarin
Először a tésztát készítjük el. A liszteket összekeverjük az eritrittel. Elmorzsoljuk benne alaposan a vajat, beleütjük a tojás sárgáját és adunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. Egy gombóccá gyúrjuk össze. Ha még morzsás, akkor adjunk hozzá egy pici vizet. Fóliába csomagoljuk és legalább 30 percre a hűtőbe rakjuk.
A krémhez kifacsarjuk a citromok levét. Egy fém tálba beleöntjük a citromlevet, a bazsalikomot,a tojásokat és az eritritet, majd vízgőz felett szépen lassan, kevergetve elkezdjük összemelegíteni. Fontos, hogy vízgőz felett csináljuk, mert ha követlen nagy hőt kap, akkor rántotta lesz belőle. Amikor már majdnem pudingszerű az állaga, akkor levesszük a vízgőzről és hozzákeverjük a vajat. Alaposan keverjük össze, fóliázzuk le és tegyük el kihűlni.
Közben a tésztát vegyük ki a hűtőből és nyújtsuk ki kb 0,5 cm vastagra lisztezett deszkán. Egy nagy piteformát vagy több kisebbet kivajazunk, kilisztezünk, és belehelyezzük a tésztát. megszúrkáljuk villával, hogy a sütésnél ki tudjon belőle jönni a gőz. 210 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 15 perc alatt.
A kisült tésztát is kihűtjük, majd belekanalazzuk a krémet, és kész is. :)
Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess az Instagram oldalamon, ahol még több érdekes infoval és recepttel jelentkezek! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.02.04. 11:08:08
Attilajukkaja 2018.02.04. 13:55:19
dora.iklodi 2018.02.04. 13:56:40
Jimmy Reiszmüller 2018.02.04. 15:23:28
Jól hangzik, ki fogom próbálni a receptet.
Ezt viszont, "nyújtsuk ki kb 0,5 mm vastagra" biztos, hogy nem írtad el?
0,5 cm akarna az lenni nemde?
Üdv,
dora.iklodi 2018.02.04. 15:24:05
Attilajukkaja 2018.02.05. 20:16:32
"lassú felszívódású szénhidrátnak számít. A dietetikusok szerint is"
Egy étel GI-je (glikémiás indexe) nem az alapanyag mennyiségén múlik. Nincs olyan dietetikus, aki egy vacsora/ebéd utáni desszert GI-jét lebecsülné csak azért, mert nincs benne túl sok fehér vagy teljes kiőrlésű liszt.