Isteni bazsalikomos citrompite cukormentesen

Nem nagyon találkoztam még olyan emberrel, aki nemet mondott volna egy jó kis citrompitére, ráadásul ebben a verzióban csodásan találkozik az omlós tészta, a főzött citromkrém és a bazsalikom. Elsőre talán furcsán hangzik süteményben a bazsalikom, de higyjétek el, szuperül passzol hozzá és különlegesebbé is varázsolja. 

 dsc_0005-min.jpg

Hozzávalók:

Tésztához:

210 g teljes kiőrlésű liszt

90 g sima búzaliszt

200 g vaj/margarin

100 g eritrit

1 tojás sárgája

1-2 ek víz

1 ek bazsalikom

 

Krémhez:

3 db citrom

3 db tojás

150 g eritrit

150 g vaj/margarin

dsc_0009-min.jpg 

Először a tésztát készítjük el. A liszteket összekeverjük az eritrittel. Elmorzsoljuk benne alaposan a vajat, beleütjük a tojás sárgáját és adunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. Egy gombóccá gyúrjuk össze. Ha még morzsás, akkor adjunk hozzá egy pici vizet. Fóliába csomagoljuk és legalább 30 percre a hűtőbe rakjuk. 

 

A krémhez kifacsarjuk a citromok levét. Egy fém tálba beleöntjük a citromlevet, a bazsalikomot,a tojásokat és az eritritet, majd vízgőz felett szépen lassan, kevergetve elkezdjük összemelegíteni. Fontos, hogy vízgőz felett csináljuk, mert ha követlen nagy hőt kap, akkor rántotta lesz belőle. Amikor már majdnem pudingszerű az állaga, akkor levesszük a vízgőzről és hozzákeverjük a vajat. Alaposan keverjük össze, fóliázzuk le és tegyük el kihűlni. 

 

Közben a tésztát vegyük ki a hűtőből és nyújtsuk ki kb 0,5 cm vastagra lisztezett deszkán. Egy nagy piteformát vagy több kisebbet kivajazunk, kilisztezünk, és belehelyezzük a tésztát. megszúrkáljuk villával, hogy a sütésnél ki tudjon belőle jönni a gőz. 210 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük kb. 15 perc alatt. 

A kisült tésztát is kihűtjük, majd belekanalazzuk a krémet, és kész is. :) 

 Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess az Instagram oldalamon, ahol még több érdekes infoval és recepttel jelentkezek! :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr9613629644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2018.02.04. 11:08:08

A bazsalikomos citromfagyik népszerűsége után nem meglepő a citromos pitébe is bazsalikomot rakni :)

Attilajukkaja 2018.02.04. 13:55:19

A cukormentesség nagyon klassz, de a sima búzalisztet is mérsékelni kellene ahhoz, hogy a cukorbetegek vagy az inzulin rezisztensek is fogyaszthassanak belőle. :o)

dora.iklodi 2018.02.04. 13:56:40

@Attilajukkaja: Mint ahogy látod a sima búzaliszt nem haladja meg a 30 %-ot a receptben, így lassú felszívódású szénhidrátnak számít. A dietetikusok szerint is. :)

Jimmy Reiszmüller 2018.02.04. 15:23:28

Kedves Ildikó,

Jól hangzik, ki fogom próbálni a receptet.
Ezt viszont, "nyújtsuk ki kb 0,5 mm vastagra" biztos, hogy nem írtad el?
0,5 cm akarna az lenni nemde?

Üdv,

dora.iklodi 2018.02.04. 15:24:05

@Jimmy Reiszmüller: Örülök, hogy tetszik! :) Igen, köszönöm a visszajelzést, javítottam is!

Attilajukkaja 2018.02.05. 20:16:32

@dora.iklodi:
"lassú felszívódású szénhidrátnak számít. A dietetikusok szerint is"
Egy étel GI-je (glikémiás indexe) nem az alapanyag mennyiségén múlik. Nincs olyan dietetikus, aki egy vacsora/ebéd utáni desszert GI-jét lebecsülné csak azért, mert nincs benne túl sok fehér vagy teljes kiőrlésű liszt.

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!

süti beállítások módosítása