A legfinomabb citromos kevert süti glutén-, tej-, és cukormentesen

Ez a citromos süti amennyire egyszerű, annyira zseniális. Készüljünk az ádáz küzedelemre az utolsó morzsákért is, hiszen az is odáig lesz érte, aki tiltakozik a mindenmentes sütik ellen. :) 

dsc_0667-min.jpg

Hozzávalók:

- 175 g  GM zabpehelyliszt (készíthetjük teljes kiőrlésű búzaliszttel is, ha nem vagyunk gluténérzékenyek) 

- 140 g eritrit

- 150 g kókuszzsír vagy margarin 

- 2 tk sütőpor

- 3 tojás

- 2 citrom leve és héja

- 1 tk vanília aroma 

dsc_0661-min.jpg

Elkészítés:

1. Összekeverjük a zabpehelylisztet, a sütőport és az eritritet. 

2. A tojásokat habosra verjük. Hozzáadjuk a vanília aromát és a 2 citrom levét. Ha kezeletlen a citrom, akkor a héját is belereszelhetjük. 

3. A margarint vagy kókuszzsírt megolvasztjuk. 

4. A lisztes keverékhez előbb hozzákeverjük a megolvasztott kókuszzsírt/margarint, majd a tojásokat. Csomómentesre keverjük. 

5. Egy 28 cm-es piteformát vagy bármilyen hőálló tálat kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát és szépen egyenletesre simítjuk. 

6. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. Tűpróbával nézzük meg, hogy megsült-e. 

 

Tipp: Turbózhatjuk a vanília helyett őrölt kardamommal, vagy szórhatunk bele gyümölcsöt is. 

 Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess az Instagram oldalamon, ahol még több érdekes infoval és recepttel jelentkezek! :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr2913681358

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2018.02.21. 13:00:23

Nem rossz. Azért én megmaradnék a normál cukornál, egyrészt még mindig annak van a legtermészetesebb édesítő hatása (azaz "cukoríze", a különböző cukoralkoholok, lásd eritritol vagy xylitol mind erjesztéssel - de amúgy cukorból - készített másodlagos termékek, gyakorlatilag ilyen "protopálinkák" :D), másrészt a cukoralkoholok LD50-szintje általában négy-öt (azaz tíz-százezres) nagyságrenddel alacsonyabb a szacharóznál, tehát hiába nem okoznak fogszuvasodást, meg diabetikusak, gyakorlatilag ugyan gyenge, de mérgek (a májban lebomolva ugyanúgy aceton keletkezik belőlük, mint az etanolból, és igen, őket túl lehet adagolni úgy, hogy komoly bajunk származzon belőle, a cukrot nem).

dora.iklodi 2018.02.21. 13:05:43

@Void Bunkoid: köszönöm az információkat! :) Úgy gondolom, hogy minden, így ez is csak mértékkel jó, akár a cukorról akár az édesítőszerekről beszélünk. :)

Void Bunkoid 2018.03.02. 22:08:02

@dora.iklodi: nincs mit :) én köszönöm ezt a kommentet, te vagy talán az első gasztroblogger, aki nem azzal kezdi, ha beszólok egy divatos/egészségesnek tartott, ám nem is olyan biztos, hogy igazán egészséges dologra (persze ugye mint mondtad, mértékkel...), akkor nem töröl/letilt.

Ajánlom a többi bloggernek a tiedet, így kell korrekten blogot vezetni :) jó főzést!

dora.iklodi 2018.03.02. 22:17:06

@Void Bunkoid: Nagyon köszönöm az elismerő szavakat! :)

Úgy gondolom, hogy mindenkinek a saját döntése, hogy hogyan étkezik, nem törhetek pálcát senki felett, aki nem úgy eszik, mint én. Mindenki más és más, eltérő a genetikánk, a munkánk, a mozgásformánk, és az egészségüygyi problémáink is. Nem lehet ráhúzni senkire egy szabályrendszert, ezért sem tartom például feltétlenül jó dolognak a 160 grammos szénhidrát diétát. Amikor kiderült a betegségem, akkor én is azt kezdtem el követni, mindent eszelősen számoltam, és nem mertem megenni egy plusz szelet kenyeret, ha éhes voltam, mert uramatyám, az már túlmutat az adott étkezés szénhidrát tartalmán. Nem is javult ekkor semmit a helyzetem, és az eredményeim sem. Aztán elhagytam a számolást, elkezdtem figyelni a szervezetem, mikor, mire, milyen formában van szüksége. Egyrészt lelkileg is felszabadító volt, hogy nem kell állandóan kontrollálnom valamit, másrészt tökéletesek lettek az eredményeim, így most nem kimutatható nálam az inzulinrezisztencia. :) Summa summárum nincs tuti recept, nincs tökéletes módszer, mindenkinek más válik be. :)

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!

süti beállítások módosítása