Húsvétkor elmaradhatatlan reggeli nálunk a friss, puha fonott kalács vajjal és meleg kakaóval. :) Ettől a szokástól IR-esként sem szerettem volna eltérni, ezért addig kísérletezgettem, míg megszületett ez a teljes kiőrlésű, cukormentes fonott kalács.
Hozzávalók:
- 200 g teljes kiőrlésű liszt
- 100 g sima búzaliszt vagy búzasikér
- 50 g vaj vagy margarin
- 50 g eritrit
- 25 g friss élesztő
- 120 ml tej (nálam rizstej volt)
- 1 tojás sárgája a lekenéshez
A tejet langyosítjuk egy kis fazékban addig, amíg kézmeleg nem lesz. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl forró, különben el fognak benne pusztulni az élesztőgombák. Az élesztőt elmorzsoljuk a tejben, lefedjük, és hagyjuk felfutni.
Közben a liszteket kimérjük egy tálba és az eritrittel alaposan összekeverjük.
A vajat megolvasztjuk.
Ha felfutott az élesztőnk, akkor hozzáöntjük a megolvasztott vajjal együtt a lisztes keverékhez, és jó alaposan dagasztjuk. Azért fontos viszonylag sokáig gyúrni a tésztát, mert így lazítjuk fel a rostokat a lisztben, könnyebben tud majd dolgozni az élesztő, és így lesz puhább a tésztánk. A végén egy nem túl kemény, még épp hogy ragacsos tésztát kell kapnunk. Lefedjük és meleg helyen egy órát kelesztjük.
Ha megkelt, akkor nagyon óvatosan átgyúrjuk, 3 egyenlő részre szedjük és elkészítjük a fonatot. A 3 szálat összefogjuk, és minél jobban összedolgozzuk a végét, hogy ne nyíljanak szét sütés közben. Ezután egy hármas fonást készítünk. Lekenjük egy tojás sárgájával, ráhelyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.