Teljes kiőrlésű, aszalt paradicsomos gyökérkenyér

Imádok kenyeret sütni, főleg a frissen sült kenyér illata miatt.  Ráadásul nincs is jobb annál, amikor egy, még langyos szelet kenyérre vajat kenünk, és ahogy beleharapunk, roppan a héja, de belül puhán szétomlik a szánkban. Most egy dagasztás nélküli, nagyon egyszerű kenyér receptet hoztam nektek, amit egy kis aszalt paradicsommal spékeltem meg. 

dsc_0347-min.jpg

Hozzávalók:

420 g teljes kiőrlésű búzaliszt

40 g finomliszt 

20 g friss élesztő

4,5- 5 dl hideg BWT magnéziumban gazdag víz 

2 tk só

fél üveg aszalt paradicsom felszeletelve 

dsc_0342-min.jpg

Az aszalt paradicsom kivételével minden hozzávalót kimérünk, és egy nagy tálban egy kanállal összekeverjük. Amint a hozzávalóknál is láthatjátok, BWT magnéziumvizet használtam, hiszen a vízszűrő eltávolítja az íz- és illatrontó anyagokat a vízből, így a finom ízek még inkább kiteljesedhetnek majd a kenyérben. 

Ha összekevertük, akkor letakarjuk fóliával, hogy ne száradjon ki, és legalább 12 órára a konyhapulton hagyjuk. Én mindig előző este szoktam bekeverni a tésztát, így van ideje megkelni. Ne ijedjünk meg, ez egy nokedli masszához hasonló állagú tészta lesz. 

Ha letelt a 12 óra, akkor egy deszkát belisztezünk. Ne sajnáljuk a lisztet, mert ez egy folyékony massza, és a liszttel tudjuk formázni. Ráborítjuk a belisztezett deszkára, jól átgyúrjuk, ellapogatjuk és megszórjuk az aszalt paradicsommal. Újra összegyúrjuk és letakarva 1 órán át pihentetjük. 

Közben bekapcsoljuk a sütőt 240 fokra. 

Ha letelt az egy óra, akkor újra átgyúrjuk a tésztát, lisztezzük, és csavarunk a két végén háromszor-négyszer. Ettől lesz olyan “gyökérszerű” a kinézete. :) 

Fogunk egy hőálló tálat/sütőformát, kibéleljük sütőpapírral és beletesszük a kenyérkénket. Ha csak kicsi formánk van, akkor vegyük ketté a kenyeret, és süssük két részletben. 

Mehet be a sütőbe lefedve 20 percre 240 fokon. Ha letelt a 20 perc, levesszük a fedőt, lentebb vesszük a hőfokot 220 fokra, és még 20-25 percig sütjük. 

Akkor jó a kenyér, ha megfordítva kopog az alja. 

Rácsra téve hűtjük ki. 

dsc_0350-min.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr5713838138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

naputak 2018.09.06. 07:33:25

Az élesztőt csak bele kell morzsolni? Vagy esetleg kiváltható porélesztővel, ha igen mennyivel? Köszönöm előre is a választ!

dora.iklodi 2018.09.06. 07:34:36

@naputak: Szia! Kiváltható porélesztővel, ha pedig frisset használsz, akkor érdemes a vízben elmorzsolni.

naputak 2018.09.08. 19:25:33

Azta! Ez aztán a gyors volt! Köszönöm!

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!

süti beállítások módosítása