A tökéletes túrós batyu cukormentesen

Azt hiszem, hogy a házi péksütemények szinte mindig verik a bolti társaikat, nincs ez másképp ezzel a túrós batyuval sem! Már sütés közben is megigéz az illata, rátapadsz a sütőre, és alig várod, hogy picit langyosan falatozhasd is. Ez a recept a hagyományos túrós batyut idézi, de ezúttal teljes kiőrlésű lisztből, cukormentesen készült. 

dsc_0036-min_1.jpg

Hozzávalók:

500 g  liszt ( 350 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 150 g  finomliszt)

17,5 g negyedannyi édesítőszer vagy 70 g eritrit 

80 g vaj

3 dl tej 

2 tojás sárgája

30 g élesztő 

1 kk só 

1 kezeletlen citrom héja lereszelve

 

Töltelékhez:

600 g túró

42,5 g negyedannyi édesítőszer vagy 170 g eritrit 

2 tojás sárgája

1 tk fahéj

dsc_0033-min.jpg

 

1. A tejet langyosra melegítjük, és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfut cukor nélkül is, de aki nem hiszi el, az nyugodtan rakjon bele egy kiskanál cukrot. Lefedjük és várunk pár percet, hogy szépen felfusson az élesztőnk. 

2. A lisztet összekeverjük az édesítőszerrel, sóval és a fél citrom lereszelt héjával.

3. A vajat megolvasztjuk. 

4. Ha felfutott az élesztőnk, akkor a liszt közepébe lyukat csinálunk, beleöntjük a tejet, a megolvasztott vajat és a tojások sárgáját. Összekeverjük és szép sima felületű tésztát dagasztunk. Letakarjuk, és egy óráig meleg helyen kelesztjük. 

5. Amikor megkelt a tésztánk, akkor keverjük össze a töltelék hozzávalóit, különben nagyon sok levet fog ereszteni. A túrót törjük össze villával, és adjuk hozzá az édesítőszert, a maradék citrom lereszelt héját, a tojássárgáját, és ízlés szerint fahéjat. 

6. A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. 10x10-es kis négyzetekre vágjuk, és egy evőkanál segítségével túrót halmozunk a négyzetek közepére. A négy sarkát összefogjuk, és tekerünk egyet rajta, hogy ne nyíljon szét sütés közben. 

7. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük őket, lekenjük egy tojás sárgájával, és kb. még 20 percig letakarva pihentetjük őket.

8. Előmelegített sütőben, 180 fokon 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük. 

A bejegyzés trackback címe:

https://wanderfoodwonder.blog.hu/api/trackback/id/tr8413874630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

bb_l1346_masolat.jpg

Iklódi Dóri vagyok, a blogomon pedig olyan recepteket osztok meg veletek, amelyek az inzulinrezisztensek étrendjébe is beilleszthetők, egyszerűek és gyorsan elkészíthetőek. Olvashattok itt továbbá a gasztroélményeimről és az egészséges életmódhoz kötődő témákról. 

Kövess Instagramon!

süti beállítások módosítása