A gnocchit (ejtsd: nyokki) ami igazából az olasz krumplinudli, otthon is könnyedén elkészíthetjük, ráadásul ha nagyobb mennyiségre vállalkozunk, akkor le is fagyaszthatjuk és egy következő ebédhez vagy vacsorához gyorsan megfőzhetjük. Én a burgonya helyett most édesburgonyát használtam, hiszen az sokkal barátibb az IR-esek és cukorbetegek számára.
A feltétet variálhatjuk bátran, én most pirított fenyőmagot és zsályát szórtam rá.
Hozzávalók:
- 2-3 db édesburgonya
- 250-300 g teljes kiőrlésű liszt (ha gluténmentesen szeretnénk, akkor barna rizsliszt)
- 1 db tojás sárgája
- só
- 1 marék fenyőmag
- 1 marék zsálya
- 1 tk vaj/kókuszzsír
Az édesburgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és puhára főzzük. Ha megfőtt, akkor leszűrjük és krémesre összetörjük. Hagyjuk ihűlni langyosra.
Sózzuk, beleütjük a tojás sárgáját és annyi lisztet adunk hozzá, amitől már nem ragad, de nem is lesz kemény. Én egy hozzávetőleges mennyiséget írtam, függ az édesburgonya méretétől és a liszt típusától is, hogy mennyit vesz fel.
Négy gombócra osztjuk a tésztát és rudakat sodrunk belőlük. 1 centis darabokra vágjuk a rudakat, és nudli formájúra alakítjuk.
Forrásban lévő vízben 5-6 perc alatt puhára főzzük a nudlikat, majd szűrőkanállal kiszedjük.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, rádobjuk a fenyőmagot valamint a zsályát, és megpirítjuk. Hozzákeverjük a nudlit is, és azt is addig pirítjuk, míg egy kis színt kap.
Tálalásnál szórhatunk még rá sajtot is.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.