Imádom a fahéjas kürtőskalács illatát. Az illatánál pedig már csak az ízét szeretem jobban.
De mivel szinte lehetetlenség kapni cukormentes és teljes kiőrlésű verzióban, otthon pedig macerásabb művelet az elkészítése, mint hogy fél óra alatt hipp-hopp készen legyünk vele, ezért alkottam meg ezt a fahéjas csigát, aminél jobb napindítót nehezen tudnék elképzelni. :)
Reggel is hamar összedobhatjuk, mert nem kell keleszteni, mégis puha marad még másnap is.
A hozzávalók a tésztához:
200 g teljes kiőrlésű búzaliszt (lehet teljes kiőrlésű tönkölyliszt is)
50 g fehér búzaliszt
1 csomag szárított élesztő
40 g eritrit vagy nyírfacukor
125 ml langyos víz
3 evőkanál olaj vagy kókuszolaj
Töltelék hozzávalói:
30 g vaj vagy margarin
40 g eritrit vagy nyírfacukor
2 tk fahéj vagy használhatunk mézeskalács fűszerkeveréket is
1 ek víz
A liszteket összekeverjük a szárított élesztővel, édesítőszerrel, majd hozzáadjuk az olajat és vizet. Addig gyúrjuk, amíg szép sima felületű nem lesz a tészta és elválik az edény falától. Lehetséges, hogy több vízre lesz szükség, ez nagyban függ a lisztünktől. Letakarjuk és 15 percig pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A vajat megolvasztjuk, belekeverjük a fahéjat, édesítőszert és a vizet.
A tésztát a pihentetés után lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastag, téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel, a hosszabbik végénél feltekerjük. 12 kis csigára vágjuk fel, majd sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon 15-20 percig sütjük.
Jó sütögetést! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.