El tudod képzelni milyen az, amikor a séfek versenyeznek? És amikor a cukrászok?
Mindaddig én sem tudtam, míg tavaly októberben részt nem vettem a WACS Global Chef Challenge közép-európai döntőjén Prágában, múlt héten pedig a Thessalonikiben megrendezett világdöntőn. Mert bizony kijutott a magyar csapat oda is.
A WACS-ról, mint világszervezetről annyit mindenképp érdemes tudni, hogy 105 tagországot ölel fel, és mintegy 10 millió séf és gasztronómiai szakember a tagja. Nem rövidke múltra tekint vissza, hiszen 1928-ban alapították meg a Sorbonne-on August Escoffier vezetésével. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség pedig 1968 óta tagja.
A Világdöntőn 4 magyar srác is képviselte kis hazánkat a 20 döntős nemzet között. Melegkonyhás szakács kategóriában Elek Richárd (Fausto’s, Budapest) és segítője (commis-ja) Hack Barnabás, aki a prágai döntőn junior szakácsok között 3. helyen végzett, cukrász kategóriában pedig Domonkos Dávid (Sugar! Design Cukrászat, Budapest) és Kiss Dániel (Kiss Családi Cukrászat, Lajosmizse).
Nem kevés munka és felkészülés áll a versenyzők mögött, hiszen március óta gyakorolnak, és tökéletesítik a versenyfeladatukat. A cukrászok például a felkészülésüket Malájziában kezdték meg, hiszen a csokoládé artisztika ilyen szintjét hazánkban már nem lehet fejleszteni. Így kerültek ki az Academy of Pastry Arts Malaysia-ba.
A szakácsoknak 4 fogást kellett elkészíteni, 12 főre, 5 óra alatt. Az alapanyagok között kötelezően szerepelnie kellett többek között a libamájnak, a skót lazacnak és fésűkagylónak, a holland borjúnak, illetve a Valrhona csokoládénak és Dilmah teának.
A cukrászok előtt sem állt kisebb kihívás, mint elkészíteni egy legalább 60 cm-es díszmunkát, tányérdesszertet 6 főre és 1 db gateaut (tortát) 8 főre.
És akkor nézzük, hogyan is zajlik egy ilyen verseny. ;)
A versenyt megelőző napon az előkészülésre használható konyhában kimérik pontosan az alapanyagokat, és előkészítik amit lehet, hiszen másnap reggel 7:30-tól már kezdődik a megmérettetés, és konkrétan egy másodpercet sem lehet ilyen dolgokra elvesztegetni.
A versenyen a konyhák egymás mellett helyezkednek el, mint ahogy a képen is látni lehet. A zsűri folyamatosan járkál a konyhák között, nézi a technológiát és azt is, hogy mennyire szépen, tisztán dolgoznak a versenyzők. Na meg mindenki más is végigkísérheti az eseményeket, drukkolhat a saját nemzetének. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a séfek és cukrászok csak a munkára koncentráljanak, nem hagyhatják, hogy a folyamatos kántálás elterelje a figyelmüket.
Lássuk miket alkotott a magyar csapat!
Kép forrása: Csárdás Ferenc
Ricsi menüsora
Előétel: Libamáj-terine, vaníliával, zöld almával, céklával, zöld dióval és mangóval
Második fogás: Citrusos- korianderes laposhal-lazac kombináció, sáfrányos veloutéval, langyos, pirított jakab kagyló zöldborsóval, wasabi majonézzel, karfiollal, spárgával
Főétel: Kíméletesen sült borjú karaj, vadgombás-lapocka terrine, barna sör tempurában sült borjúmirigy, citrusos mustáros jusvel, kávés csicsóka krémmel, karotta canellonival, marinált hagymával és szója babbal
Desszert: Csokoládé mousse earl grey-el, feketeribizlivel, espumával, fűszeres gyümölcsökkel
A versenyzők fogásait a zsűri 5 perc eltéréssel kóstolja, de a 10. ételnél már őszintén nem tudom mit érezhetnek. Nyilván nem a mennyiség miatt, hanem mert mindegyik fogás egy igazi ízkavalkád. Ezért is kell ilyenkor fűszeresebbre készíteni az ételt, hiszen így talán olyan lesz az összhatás, mint alapvetően szeretnénk.
Dávid ételei:
Tányérdesszert- Manjari csokoládé szószon tálalva feketeribizli- gránátalma teás fehércsokoládé mousse, vérnarancs compóttal, ropogós streuzel tésztával. Zöldalma sorbettel, fehércsoki sziklával és vérnarancs zselével
Torta- Rózsa-licsi teás tejcsokoládé mousse, egzotikus gyümölcs kompótokkal, málnazselével, ropogós ostya pralinéval, tart tésztakosárban. Szélén passion cremeux golyókkal.
Kép forrása: Csárdás Ferenc
A cukrász verseny legfeszültebb része a minimum 60 cm magas díszmunka összeállítása volt. Mivel csupa csoki és cukor, ezért nagyon könnyen törik, és természetesen a meleg sem tesz neki túl jót. Dávid szépen vette ezt az akadályt is, és míg mi a körmünket lerágva drukkoltunk, ő halál nyugalommal rakta össze kreációját:
Kép forrása: Csárdás Ferenc
Tényleg minden elismerésem a versenyzőké, hiszen órákon keresztül képesek csak egy dologra koncentrálni, nem esznek, nem isznak, és sokszor az volt az érzésem, hogy ez már nem is a szakmai tudásról és ügyességről szól feltétlen. Hanem arról, hogy mentálisan és fizikálisan is a topon légy.
Bár dobogós helyet nem hoztunk el, Ricsi a séf kategóriában 11. helyen, Dávid pedig cukrász kategóriában 6. helyen végzett, a 4 ázsiai versenyző után a 2. legjobb európaiként. Ez pedig iszonyat nagy dolog és nagyon büszkének kell rá lennünk. :) Főleg, hogy olyan nemzeteket sikerült magunk mögé utasítani, mint Olaszország és Portugália.
Én pedig iszonyat hálás vagyok, hogy részese lehettem egy ilyen eseménynek, és láthattam azt, hogy szorgalommal, céltudatossággal, alázattal és rengeteg munkával mennyi mindenre képesek lehetünk.
Csak így tovább srácok!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.