Nekem az ősz abszolút összefonódott az almával és a fahéjjal, enélkül el sem tudnám képzelni ezt az évszakot. :) Kevés jobb dolog van, mint a sülő almás pite illata, ahogy körbelengi a lakást. Ezt már csak az múlja fölül, amikor falatozhatunk is belőle. Úgyhogy most hoztam is egy mini almáspite receptet, amit el sem lehet rontani.
Hozzávalók:
Tésztához:
250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
150 g sima búzaliszt
65 g eritrit
100 g vaj/margarin
2 db tojás sárgája és 1 egész tojás
1 csipet só
Töltelékhez:
1 tk fahéj
3-4 db alma
cukormentes baracklekvár
Lekenéshez egy tojás sárgája.
A liszteket összeszitáljuk, hozzáadjuk az eritritet, sót és elmorzsoljuk benne a vajat. Hozzáöntjük a tojásokat, és ha szükséges, akkor 1-2 evőkanál hideg vizet. Tésztát gyúrunk belőle, fóliába tekerjük és 15 percre a hűtőbe rakjuk.
Közben elkészítjük az almás tölteléket. Az almát megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk, és fahéjjal, valamint 0,5 dl vízzel megpároljuk. Ha túl savanyú, akkor rakhatunk még hozzá édesítőszert.
Miután kivettük a hűtőből, 2 részre vágjuk a tésztát, úgy, hogy az egyik gombóc kicsivel nagyobb legyen, mint a másik. A nagyobbikat lisztezett deszkán kinyújtjuk és egy pohár vagy pogácsaszaggató segítségével kiszaggatjuk. Én a pitéket ezután muffinformában sütöttem, de lehet minipite formában is készíteni. A muffinformát vagy piteformát kivajazzuk, kilisztezzük és belehelyezzük a tésztát.
Egy kiskanállal lekvárt kenünk a pite alapjára, és erre tesszük az almás tölteléket.
A megmaradt tésztát is kinyújtjuk, felcsíkozzuk, és rácsot, vagy fonatot, vagy igazából rád van bízva hogy mit készítesz belőle. Ezekkel fedjük le a kis pitéinket.
Egy tojás sárgáját felverünk, és lekenjük vele a pitéinket.
Előmelegített sütőben, 180 fokon 20-25 percig sütjük, amíg szép piros lesz a teteje.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.