Mindig keresem, hogy reggelire milyen kis újdonsággal tudnék előrukkolni, hiszen elég hamar ráun az ember lánya a szendvics-rántotta-zöldségek hármasra. Így találtam rá a fahéjas csiga svéd verziójára, ami attól lesz különleges, hogy egy kis kardamom is van benne. Persze ne keseredjünk el, ha nincs épp otthon kardamom, csak fahéjjal is szuper lesz. :)
Hozzávalók:
Tésztához:
- 165 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 70 g búzasikér vagy finomliszt
- 1,5 dl kókusztej
- 1 csomag szárított élesztő
- 40 g eritrit
- 1 csipet só
- 50 g kókuszolaj vagy vajat is használhatunk
- fél tk őrölt kardamom
Töltelékhez:
- 30 g kókuszolaj vagy vaj
- 40 g eritrit
- 1,5 ek őrölt fahéj
- fél tk őrölt kardamom
A lisztet összekeverjük a sikérrel, szárított élesztővel, édesítőszerrel, kardamommal, csipet sóval majd hozzáadjuk a kókuszolajat és kókusztejet. Addig gyúrjuk, amíg szép sima felületű nem lesz a tészta és elválik az edény falától. Lehetséges, hogy több tejre lesz szükség, ez nagyban függ a lisztünktől. Letakarjuk és meleg helyen legalább 40 percet pihentetjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A kókuszolajat összekeverjük a fahéjjal, kardamommal és az édesítőszerrel. Úgy még könnyebb, ha melegítünk egy kicsit a kókuszolajon.
A tésztát a pihentetés után lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastag, téglalap alakúra nyújtjuk és megkenjük a töltelékkel.
A tészta rövidebb oldalát hajtsuk be egyharmadig, majd hajtsuk rá a másik felét is. Nyújtófával óvatos nyújtsuk ki akkorára, amekkorára az előbb. Az így kapott tésztából vízszintesen két centi vastag darabokat vágunk.
Fogjunk egy csík tésztát, és kezdjük el feltekerni a bal kezünk mutató és középső ujjunk köré, amikor már csak 7-8 centis csík maradt, akkor a két ujjunk között húzzuk át, majd dugjuk be a tésztacsomó aljába.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a csigákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire. Süssük 25 percig, amíg aranybarna lesz.
Ha tetszett a bejegyzés, akkor kövess az Instagram oldalamon, ahol még több érdekes infoval és recepttel jelentkezek! :)
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.